Οικονομική Εισαγγελία: «Όχι» στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Υπόθεση Νοvartis: Παράταση στο καθεστώς ανωνυμίας των προστατευόμενων  μαρτύρων

Υπό καθεστώς προστασίας παραμένουν οι δύο μάρτυρες στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, με διάταξη που εξέδωσε η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία διαμορφώθηκε από την συγχώνευση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Οικονομική Εισαγγελία: «Όχι» στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Υπενθυμίζεται ότι κοινό αίτημα να μην υπάρξει προστασία στους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Η συμμαχία των έξι, είχε ζητήσει με κοινό υπόμνημα στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, να μην ισχύσει το καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη».

Η Οικονομική Εισαγγελία, λοιπόν, με τη διάταξη της παρατείνει το καθεστώς ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων που φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» για δύο έτη, κρίνοντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο για την άρση της ιδιότητας τους.

Για το θέμα της παραμονής ή όχι σε καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων, όσον αφορά άλλες πλην της κύριας υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας υποθέσεις, προέκυψε τον περασμένο Μάιο διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου (του νόμου περί ευθύνης υπουργών) και της ανακρίτριας που διερευνά ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στους δικαστικούς χειρισμούς για την υπόθεση της Novartis.

Η ανακρίτρια είχε κλητεύσει τον περασμένο Μάιο τους δύο μάρτυρες τηρώντας το καθεστώς προστασίας τους, κλήτευση που προκάλεσε την αντίδραση της τότε εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου -που έχει αποχωρήσει πλέον από το Σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας- η οποία είχε την άποψη πως οι δύο μάρτυρες θα έπρεπε να κλητευθούν με τα κανονικά τους ονόματα, καθώς η προστασία τους αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Τελικά, οι μάρτυρες είχαν καταθέσει υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς ο «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε κατάθεση βρισκόμενος στον ειδικό χώρου της ΕΛΑΣ και η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανιζόμενη στον Άρειο Πάγο με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Η διαφωνία ανακρίτριας και της εισαγγελέως οδηγήθηκε στο 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο τελικά αποφάνθηκε ότι δεν έχει δυνατότητα να κρίνει επί της ουσίας την υπόθεση, καθώς την αρμοδιότητα για την παράταση ή άρση του καθεστώτος προστασίας, έχουν οι αρμόδιοι για την Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα Εισαγγελείς.

Να σημειωθεί ότι η ανάκριση για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εισέρχεται στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης που θα προταθούν και ακολούθως της απολογητικής διαδικασίας.

Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, ως μόνης αρμόδιας να κρίνει με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2928/2001, ελήφθη «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*