ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας ~ Η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα κινδύνου: Παρατηρητής η ΕΕ μπροστά σε όσα συμβαίνουν στον Έβρο

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

 

Η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα κινδύνου: Παρατηρητής η ΕΕ μπροστά σε όσα συμβαίνουν στον Έβρο

Αφόρητη πίεση δέχεται η κυβέρνηση από τις εκβιαστικές ορέξεις του Τούρκου Προέδρου, με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ μέχρι στιγμής να παρακολουθούν αντί να παρεμβαίνουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στον Έβρο.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί τόσο στην ΕΕ όσο και σε Διεθνείς Οργανισμούς προκειμένου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου. Ωστόσο, την ώρα που οι ελληνικές Αρχές πληροφορούνται πως ο Ερντογάν αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -μετά από ενημέρωση αρμοδίων- εκφράζουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει λάβει καμία διαβεβαίωση διαμεσολάβησης με την Τουρκία από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ένωσης.

Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν στο documentonews.gr αισιοδοξία περί επικείμενης παρέμβασης της ΕΕ προκειμένου να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός του Ερντογάν, ο οποίος αποσκοπεί σε «περαιτέρω ανταλλάγματα» από πλευράς Ένωσης αλλά και στην εξωτερίκευση -για ακόμη μια φορά- της κρίσης που προκλήθηκε στο εσωτερικό της γείτονος με φόντο τις στρατιωτικές απώλειες στο Ιντλίμπ.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Yπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διεξήχθησαν δύο συσκέψεις για τη διαχείριση του ζητήματος. Η πρώτη ήταν στο Φυλάκιο 1 που βρίσκεται στο τελωνείο Καστανιών, παρουσία των τοπικών βουλευτών Χρ. Δερμετζόπουλου και Ν. Γκαρά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, όπως επίσης του δημάρχου Ορεστιάδας Β. Μαυρίδη, του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κ. Βενετίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του στρατού, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται να ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης χωρίς να αναφέρεται σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ μετά τις σχετικές επικοινωνίες που προηγήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το σίγουρο είναι, κατά τις πληροφορίες, ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που αναμένεται να φτάσουν στον Έβρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σημεία από τα οποία πρόσφυγες και μετανάστες περνούν τα σύνορα του Έβρου είναι αρκετά, με αποτέλεσμα ο αριθμός όσων κατάφεραν να διέλθουν σε ελληνικό έδαφος να ξεπερνά κατά εκατοντάδες αυτόν που ανακοίνωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν στο documentonews.gr πηγές που βρίσκονται σε άμεση επαφή με όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, ένα από τα σημεία αυξημένης κινητικότητας είναι και το χωριό Πέπλο, στο οποίο πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν μέσω του ποταμού.

Ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Επιχειρησιακό Κέντρο στη Νέα Βύσσα, η οποία ήταν κλειστή και διεξήχθη με την παρουσία μόνο υπηρεσιακών παραγόντων. «Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία» τόνισε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε σε πιο… πατριωτικό τόνο: «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε».

 

Άγγελος Προβολισιάνος