Ξεκινά η δίκη της Χ.Α. σε β’ βαθμό. Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο — Τα (εκλογικά) σενάρια που μελετούν Μητσοτάκης και Τσίπρας για το Φθινόπωρο

Μάγδα Φύσσα: «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην πρωτόδικη δίκη»

Σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο με αφορμή την έναρξη της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Κόμματα της Αριστεράς, συνδικάτα, φοιτητές και το αντιφασιστικό κίνημα φωνάζουν από νωρίς συνθήματα όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Ποτέ ξανά φασισμός». Ανάμεσα σε όσους απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους βρίσκονται δικηγόροι της πολιτικής αγωγής και θύματα των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.

Προτού μπει στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην πρωτόδικη δίκη».

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Μετά τις 11 το πρωί αναμενόταν να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7.00 ως τις 11.00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το Δημόσιο.

Από την πλευρά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.».

Ήδη έχει κλείσει η κυκλοφορία στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Εφ.Συν.» – Εύα Παπαδοπούλου

Καλέσματα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», που καλεί για συμμετοχή στη συγκέντρωση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στις 15 Ιούνη, στις 8 το πρωί ξεκινά σε δεύτερο βαθμό η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Όπως στις 7 Οκτωβρίου 2020, έτσι και τώρα θα δώσουμε δυναμικά το παρών για συμβάλλουμε ώστε να μπουν ακόμα πιο βαθιά στη φυλακή οι εγκληματίες της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Να ορθώσουμε τείχος στην προσπάθεια που γίνεται να αναιρεθεί η καταδίκη τους ή να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν. Η πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά δεν σταματά. Τα συνδικάτα και ο εργαζόμενος λαός έχουμε πείρα, είμαστε σε επαγρύπνηση, σε αγωνιστική ετοιμότητα, μαζικά απαιτούμε οι ναζί στη φυλακή!».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Mε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές, όλο το αντιφασιστικό κίνημα «να δώσουμε δυναμικό παρών την Τετάρτη 15 Ιούνη στο Πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στο Μετρό Αμπελοκήπων στις 8 π.μ. και πορεία στο Εφετείο».

«Εφ.Συν.» – Εύα Παπαδοπούλου

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, αναφέρει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το παρόν ώστε να συμβάλουμε στην καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών που είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και που η πολύπλευρη δράση των συνδικάτων και του λαού το προηγούμενο διάστημα τους έστειλε στην φυλακή».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τονίζει: «Είναι χρέος μας για μια ακόμη φορά αλλά και διαρκώς, η εργατική τάξη να αντιπαλεύει με όλους τους τρόπους, τέτοια εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα που μόνο σκοπό έχουν να χτυπήσουν τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών ως γνήσια παιδιά των αφεντικών. Δεν θα ανεχτούμε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες, να μειωθούν οι ποινές τους».

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καλεί στη συγκέντρωση και μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως:

«Η ΠΕΝΕΝ αποτέλεσε δύο φορές στόχο των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά! Η δίκη στο Εφετείο γίνεται σε μία περίοδο που διάφορες νεοφασιστικές οργανώσεις και ομάδες προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, να οργανωθούν και ήδη σημειώνονται πλήθος επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα! Τον φασισμό τον γεννά το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα! Η ιστορική πείρα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο μας διδάσκει ότι αποτελεί μία πολύτιμη εφεδρεία του κεφαλαίου και σε κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες είναι ένα “εργαλείο” στα χέρια του ενάντια στο οργανωμένο ταξικό, λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα, που κάνει την βρώμικη και εγκληματική δουλειά για να χτυπηθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του κινήματος».

«Εφ.Συν.» – Εύα Παπαδοπούλου

Την αντιφασιστική συγκέντρωση στηρίζουν επίσης συνδικαλιστικές ενώσεις, σωματεία και συνδικάτα. Μεταξύ αυτών, τα συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η ΕΣΗΕΑ, όπως και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Δυναμική αναμένεται και η παρουσία των φοιτητών, αλλά και μαθητών.

Στη μαζική συγκέντρωση καλούν και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

«Εφ.Συν.» – Εύα Παπαδοπούλου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο Αθηνών έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων. Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και πραγματοποιεί εκτροπή των οχημάτων στο ύψος της Πανόρμου, ενώ κλειστές είναι και οι οδοί Κ. Λουκάρεως και Δέγλερη.

 

Τα (εκλογικά) σενάρια που μελετούν Μητσοτάκης και Τσίπρας για το Φθινόπωρο- Οι δημοσκοπήσεις, οι προβλέψεις ποσοστών, η αυτοδυναμία, η ακρίβεια και ο …ΕρντογάνΠόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ανεμβολίαστους, υποχρεωτικότητα και  Εκκλησία | in.gr

Ο φόβος της αναμέτρησης με απλή αναλογική κυριεύει ολοένα και περισσότερο, πλέον, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές) προκύπτει πώς διαμορφώνεται μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, το οποίο σε αρκετά μεγάλο βαθμό διαταράσσει την “ευφορία” για την διαφορά έως και οκτώ μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ (Γ. Κουβαράς) είναι ενδεικτική και επισημαίνεται για πρώτη φορά με ευθύτητα: “αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική”, είπε χαρακτηριστικά. Η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζεται σε δύο κινδύνους: πρώτον, ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της Ν.Δ θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και θα επιδιώξει να το κάνει στο πιο “χαλαρό” περιβάλλον της πρώτης κάλπης, έχοντας κατά νου ότι μπορεί να “διορθώσει” την επιλογή του στη δεύτερη, και, δεύτερον, ότι ένα χαμηλό ποσοστό στην πρώτη αναμέτρηση καθιστά δυσχερή την επιδίωξη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη με τον εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση.

Όπως πληροφορείται το Libre, στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων φθάνουν στοιχεία μετρήσεων που δείχνουν τα εξής:

Οι επόμενες εκλογές θα είναι μάχη για δύο. Οι προθέσεις και οι προβλέψεις ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα αποδειχθεί δυναμικός ρυθμιστής που θα σπάσει την “παγωμένη λίμνη” του διπολισμού (Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ.ΠΣ) διαψεύδονται.

Σε εκλογικό χρόνο, η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι σημαντικά μικρότερη από τις οκτώ μονάδες της “Πρόθεσης Ψήφου” που αποτυπώνεται σήμερα στις περισσότερες μετρήσεις. Φαίνεται, δηλαδή, πως στις δημοσκοπήσεις αυτή την ώρα υποεκτιμούνται τα ποσοστά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ.ΠΣ, όσο και των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ (Ελληνική Λύση, Εθνική Δημιουργία των Θ.Τζήμερου, Φ. Κρανιδιώτη, Κων.Μπογδάνου), όπως και το “μακιγιαρισμένο” νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη. Ειδικότερα, για την Ελληνική Λύση φαίνεται πως στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά (διψήφια σε κάποιους νομούς) και πως μάλλον εύκολα θα ξεπεράσει κατά πολύ το 3,7% που έλαβε πανελλαδικά στις εκλογές του 2019. Η “δεξιά της Δεξιάς” μπορεί να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην κάλπη της απλής αναλογικής και να στερήσει πολλές ψήφους από τη Ν.Δ, ενώ, ταυτόχρονα, είναι πιθανό πολλοί πολίτες που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα το 2019, να προτιμήσουν να απέχουν για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον πως ερωτηθείς (στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ) ο πρωθυπουργός απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Ίσως το έκανε για να στείλει μήνυμα σε νεοδημοκράτες ψηφοφόρους που μετακινούνται δυσφορούντες προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Ή ίσως επειδή θέλει να κρατήσει και αυτή την πόρτα ανοικτή, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης.

Στα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου θεωρούν πως, η μεν Ν.Δ δύσκολα θα αγγίξει ποσοστό πάνω από το 30-32%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κινηθεί μεταξύ 26- 28%, αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως με προβολή των σημερινών κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων ίσως κατορθώσουν να αγγίξουν και το 30%.

Τούτων δοθέντων, η μάχη της απλής αναλογικής αποκτά, όντως, χαρακτηριστικά “τελικής μάχης”, όπως είπε ο πρωθυπουργός, καθώς θα καθορίσει το αποτέλεσμα και τις διαφορές στην δεύτερη κάλπη.

Γίνεται παραδεκτό από πολλούς αναλυτές πως εφόσον Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκρουστούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ( το κλίμα Ειδικών Δικαστηρίων για Ν.Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο θα επιδράσει έτι περαιτέρω) στις δεύτερες εκλογές, με σχετικά μικρή διαφορά στις πρώτες (περίπου 4 μονάδες), το άγχος μεταφέρεται στο κυβερνών κόμμα. Όμως επισημαίνεται, ακόμα, πως στις δεύτερες κάλπες η Ν.Δ διαθέτει μεγαλύτερο πολιτικό απόθεμα να προσελκύσει ψήφους, μέσω της μετακίνησης ψηφοφόρων που θα έχουν στηρίξει τα (υπερ)δεξιά κόμματα και εκείνων που θα έχουν προτιμήσει την αποχή. Το δίλημμα της ακυβερνησίας και τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά αυτής της δεξαμενής ψηφοφόρων θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πιο περιορισμένο ακροατήριο, σε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ (το οποίο θα συρρικνωθεί σημαντικά μεταξύ των δύο αναμετρήσεων), σε ψηφοφόρους του Μερα25 και σε μικρά κόμματα εκτός Βουλής.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η Ν.Δ είναι εξαιρετικά δύσκολο (πάντοτε κάνοντας προβολή των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που σχεδόν όλοι λένε πως θα καταστούν δυσκολότερες μετά το φθινόπωρο) να φθάσει σε ποσοστό έστω και οριακής αυτοδυναμίας, ήτοι στο 38%. Θα ήταν πράγματι πολιτικός άθλος να κατορθώσει να επιτύχει ποσοστό που να υπολλείπεται ελάχιστα από το 39,5% του 2019 σε αυτές τις περιστάσεις.

Η παράμετρος Ανδρουλάκης

Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, καθώς ο λαός θα αποφασίσει εάν θα δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ή το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα αποτελεί εντολή συγκυβέρνησης“, αφήνοντας εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, παρότι είχε κλείσει αυτό το θέμα πριν λίγο καιρό, επιμένοντας στην αυτοδυναμία.

Όμως, απαντώντας στην δήλωση του τελευταίου “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, για πρωθυπουργός”, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα: “Πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης”.

Η εκτίμηση στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ως προς αυτό, είναι κοινή. Θεωρούν, δηλαδή, πως εάν πρώτο κόμμα στις δεύτερες κάλπες αναδειχθεί η Ν.Δ χωρίς αυτοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης θα αναγκαστεί να συνταχθεί σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης. Όταν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτώνται πόθεν προκύπτει μία τέτοια πρόβλεψη, δεδομένων των διαψεύσεων της Χαριλάου Τρικούπη, απαντούν, με νόημα, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “δεν θα έχει πολλά περιθώρια κινήσεων”.

Προσώρας, πάντως, στελέχη κοντά στον κ. Ανδρουλάκη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ αναφέρεται ως ένα πιθανό ενδεχόμενο να υποβάλει ο τελευταίος πρόταση τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- ΠΑΣΟΚ) για να αποφύγει την πίεση υπό τον φόβο πολιτικής αστάθειας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο και, είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτη κάλπη, είτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ, ακόμα και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, και στις δύο υποθετικές περιπτώσεις συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Ν.Δ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρείται πολύ πιθανό πως θα ενεργοποιηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις και το κόμμα ίσως υποστεί διάσπαση.

Ο χρόνος των εκλογών και οι παράμετροι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών και ως προς τούτο φαίνεται πως είναι ειλικρινής. Κατά βάση, δεν επιθυμεί να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την εικόνα υπευθυνότητας και αξιοπιστίας (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) που καλλιεργεί, αλλά και κάποια προσωπικά “ορόσημα”, που τον καθοδηγούν πολιτικά και συναισθηματικά προς την εξάντληση της θητείας.

Δεν είναι όμως κάτι εύκολο και, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πολιτικός που να ιεραρχεί πρώτα όλα τα παραπάνω από την πολιτική του επιβίωση και μία ακόμα εκλογική νίκη. Υπό την έννοια αυτή, και ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες όταν θεωρήσει πως μπορεί να νικήσει. Έτσι, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν περί τα τέλη Αυγούστου, όταν θα είναι αρκετά πιο καθαρό το πεδίο:

  • Κάλπες το φθινόπωρο πρέπει να αποκλειστούν εάν το -κατά τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας- “σκληρό καλοκαίρι” (το επιβεβαιώνουν πλήρως οι μετεωρολόγοι και άλλοι ειδικοί) προκαλέσει επανάληψη των μεγάλων δασικών πυρκαγιών του 2021. Ακόμα και πιό ήπιες πυρκαγιές θα προκαλέσουν σωρρευτικά μεγάλη πολιτική δυσαρέσκεια που θα εκδηλωθεί στις κάλπες.
  • Η κυβέρνηση ευνοείται από την “συσπείρωση γύρω από τη σημαία” που προκαλεί ο επιθετικός παροξυσμός του Ταγίπ Ερντογάν. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν γραμμικά και η ρητορική προκλήσεων της Τουρκίας δεν περάσει στο πεδίο (“εργαλιοποιείται”, δηλαδή, κυρίως για τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους που εξυπηρετούν τον Τούρκο πρόεδρο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει το ανάμεικτο κλίμα φόβου και “πατριωτισμού”, εάν αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες. Εάν η Άγκυρα μεταφέρει την όξυνση στο πεδίο, τα πράγματα αλλάζουν.
  • Στα τέλη Αυγούστου, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορεί να γνωρίζει καλύτερα τα εξής: εάν θα έχει περάσει στους καταναλωτές η δέσμη μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα (ρήτρα αναπροσαρμογής), ώστε να προδιαγράφεται ένας ηπιότερος χειμώνας, εάν αντιμετωπιστεί, έστω και πρόσκαιρα, το φαινόμενο των εκρηκτικών αυξήσεων στη βενζίνη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, και εάν η ακρίβεια στην αγορά μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις που θα επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, μετά και την πρόβλεψη εσόδων από τον τουρισμό. Έχει, πάντως, καταστεί σαφές από τις Βρυξέλλες (το επισήμανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που βρέθηκε στην Αθήνα) πως ευρωπαϊκή στήριξη δεν πρόκειται να υπάρξει και οι όποιες παρεμβατικές πολιτικές ανήκουν στα κράτη. Η πρόβλεψη, πάντως, δεν είναι ευοίωνη. Το φθινόπωρο και, κυρίως, ο χειμώνας θα είναι μία εφιαλτική περίοδος για τα νοικοκυριά, τα έως τώρα μέτρα στήριξης, δε, δεν φαίνεται να μεταβάλλουν εντυπωσιακά τα δεδομένα για τους πολίτες.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, ακόμα κι αν θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες, θεωρώντας πως έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Είναι χαρακτηριστικό πως πιέζεται ποικιλοτρόπως προς μία τέτοια κατεύθυνση. Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη προεξοφλεί με πηχιαίους τίτλους τις εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν όλοι οι υπουργοί και βουλευτές, από την άλλη, έχουν σχεδόν εγκαταλλείψει τις αρμοδιότητές τους και περνούν το περισσότερο χρόνο τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ρεπορτάζ και ανάλυση του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

 

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο Ερντογάν ζήτησε εξουσιοδότηση για ανάληψη στρατιωτικής δράσηςΑφίσες κατά του Ερντογάν στην Θράκη (Εικόνα) - kontranews.gr - Τελευταίες  εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor αποκαλύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την τουρκικη εθνοσυνέλευση εξουσιοδότηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της χώρας μας στο πλαίσιο εφαρμογής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή, που έχουν προαναγγελθεί γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, μία μόνο διαφοροποίηση στην προεδρική πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα κείμενα, που επικυρώθηκαν το 2020 και το 2021, ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον κριθεί απαραίτητο και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην πρόταση Ερντογάν επαναλαμβάνεται ότι «ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)… Αυτές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, η GNA ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019».

  • Στην προεδρική πρόταση υποστηρίζεται ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ή ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτικού διαλόγου. Τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές, που τίθενται σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξακολουθούν να υφίστανται στη Λιβύη, σημειώνεται ότι εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης, τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.

Στην τελική παράγραφο του κειμένου όμως, σύμφωνα με το Nordic Atlantic, κρύβεται το στοιχείο, που αποκαλύπτει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, καθώς ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην κατεύθυνση άσκησης δυναμικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο. Η χρήση του όρου «χώρες» αντί για τη λέξη «Λιβύη» ως τη συγκεκριμένη χώρα, στην οποία θα σταλούν στρατεύματα, επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποια χώρα της περιοχής μας κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Με βάση την ανάλυση των νέων δεδομένων, που εισάγει η ανωτέρω πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση, η Αγκυρα μπορεί να αναλάβει δράση κατά τρίτης χώρας ισχυριζόμενη ότι υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της ανυπόστατης Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, που υπογράφηκε το 2019, με τη μόνη χώρα, που πλήττεται από αυτή την παράνομη συμφωνία να είναι η Ελλάδα.

  • Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η πρόταση Ερντογάν έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ευθεία απειλή πολέμου κατά της χώρας μας με αφορμή τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου και την ίδια μέρα με την προαναγγελία από τον ίδιο των επικείμενων γεωτρήσεων από το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, γεγονότα, που δημιουργούν προφανείς συνειρμούς.

Η έγκριση της πρότασης Ερντογάν, που θα εξεταστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θεωρείται δεδομένη καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε ήδη εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και έχει παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου 2021. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε καταψηφίσει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη συμμετέχοντας σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ενώ κατά της πρότασης είχε ταχθεί και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.