Ξέσπασε η Τζίμα για φωτιές: «Ακούμε συνέχεια την επωδό πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή» – Ανέλαβαν τα δεξιά τρολ (video) — Δωρεάν η πρόσβαση μαθητών τρίτων χωρών σε μουσεία

«Βλέπουμε την ίδια απόγνωση, ξανά και ξανά, στα μάτια των πολιτών» συνέχισε η Ράνια Τζίμα

Η Ράνια Τζίμα εξέφρασε μια άποψη που επικρατεί σε πάρα πολύ κόσμο καθώς δεν γίνεται κάθε χρόνο να καίγονται χιλιάδες δασικά στρέμματα, σπίτια και περιουσίες ανθρώπων επειδή η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη και το μοναδικό της σχέδιο είναι αυτό της εκκένωσης.

Ο μετεωρολόγος (και βουλευτής της ΝΔ) Γιάννης Καλλιάνος ανέλυε το σκηνικό του καύσωνα τις επόμενες ημέρες, εφιστώντας την προσοχή στη Δευτέρα 24 Ιουλίου, όταν ένα ισχυρό μελτέμι θα σαρώσει τη χώρα, κάτι που καθιστά επικίνδυνες τις συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς.

«Γιάννη, εκτός από το να τα λέμε μεταξύ μας, κάτι πρέπει να σημάνει αυτό για τον κρατικό μηχανισμό», αντέδρασε η Ράνια Τζίμα προσθέτοντας: «Δηλαδή καλή η συζήτηση για την ατομική ευθύνη, για να τα ακούμε κι εσύ και εγώ και όλοι, αλλά μήπως πρέπει να σημάνει και κάτι άλλο;».

Στη συνέχεια και λίγο πριν τη συζήτηση της με τον Ευθύμη Λέκκα ανέφερε:

«Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η εικόνα στη χώρα μας είναι αποκαρδιωτική. Βλέπουμε την ίδια απόγνωση, ξανά και ξανά, στα μάτια των πολιτών, ακούμε ξανά και ξανά τη μόνιμη επωδό πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή».

Αναρωτιέμαι όμως, σε αυτή τη χώρα είμαστε καταδικασμένοι να βλέπουμε κάθε καλοκαίρι 40-50-60-100 σπίτια να καίγονται;”.

Δείτε το στιγμιότυπο με όσα λέει η Τζίμα

Κανένας δεν διαφωνεί ότι η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται πάνω από κάθε υλικό αλλά σε κανέναν δεν είναι αρκετό ακόμα και αν σωθεί να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κόποι μια ολόκληρης ζωής.

Δεν του αρκεί γιατί ξαφνικά βρίσκεται «στο μηδέν» και στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι αν το δούμε ιστορικά οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές είτε αργούν πάρα πολύ, είτε δεν είναι ισάξιες με την περιουσία που χάθηκες, είτε δεν υπάρχουν και καθόλου.

Φυσικά τα δεξιά τρολ δεν μπορούσαν να αφήσουν αναπάντητη οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και αμέσως ανέλαβαν δουλειά εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στη Ράνια Τζίμα μέσω του Twitter.

 

Δωρεάν η πρόσβαση μαθητών τρίτων χωρών σε μουσεία – «Διακριτική μεταχείριση» καταγγέλλει ο Συνήγορος του ΠολίτηΔωρεάν η πρόσβαση μαθητών τρίτων χωρών σε μουσεία – «Διακριτική μεταχείριση» καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη

Ρύθμιση του Ιουλίου του 2019, η οποία οδηγούσε σε διακριτική μεταχείριση μαθητών και μαθητριών ελληνικών σχολείων που είχαν ιθαγένεια τρίτης χώρας, διερεύνησε και τελικά ανέτρεψε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από παρέμβασή του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη Θεώνη Κουφονικολάκου και Καλλιόπη Λυκοβαρδή, μαζί με τις ειδικές επιστήμονες Αλεξάνδρα Μοσχοπούλου και Δήμητρα Μυτιληναίου, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του 2019, τα παιδιά που προέρχονταν από τρίτες χώρες και επισκέπτονταν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο σχολικών
εκδρομών, καλούνταν να καταβάλουν αντίτιμο εισόδου, σε αντίθεση με τους έλληνες συμμαθητές τους, των οποίων προβλεπόταν η δωρεάν πρόσβαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υ.Α. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/ 346553/247338/5874/3323 («Καθορισμός αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων – Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου», ΦΕΚ 2666/Β/1.7.2019), τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών καταβάλλουν μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια για την είσοδό τους στους προαναφερθέντες χώρους (άρθρο 2 παρ. 1 στοιχ. α΄), ενώ κατά το άρθρο 3 (παρ. 2 στοιχ. α΄) της ίδιας Απόφασης απαλλάσσονταν πλήρως τα παιδιά και οι νέοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η
επιβεβαίωση της ηλικίας και της ιθαγένειας γίνεται με την επίδειξη του διαβατηρίου (στην πρώτη περίπτωση), και της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου (στη δεύτερη), πρόβλεψη που επίσης λειτουργούσε αρνητικά και επιβαρυντικά σε μια σχολική εκδρομή.

Η αναφορά στον ΣτΠ έγινε από ΜΚΟ, και μετά τη διερεύνηση της καταγγελίας, ο Συνήγορος με έγγραφη παρέμβασή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανέδειξε τη δυσμενή διάκριση που πηγάζει από το παραπάνω πλαίσιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, χρειάστηκαν επανειλημμένες πιέσεις της Αρχής μέχρι να εκδοθεί η τροποποιητική Υπουργική Απόφαση.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2021, ωστόσο ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε την επιτυχία του μόλις σήμερα, 21 Ιουλίου του 2023.