“Ξέπλυμα” στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης από Αλιβιζάτο – Ρένα Δούρου: “Αδύνατο οι … “άριστοι” να αγνοούσαν ότι η απόφαση παραβιάζει το Σύνταγμα” !

“Ξέπλυμα” στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης από Αλιβιζάτο: “Εκπλήσσομαι για την ευκολία με την οποία ορισμένοι συνάδελφοι και δικαστικοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν αντισυνταγματική”

Θέση για την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει, μέσω απόφασης του αρχηγού της Αστυνομίας, τις συναθροίσεις για τις 4 ημέρες ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πήρε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

“Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων”, σύμφωνα με tovima.gr, για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων ο καθηγητής Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“1. Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
2. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
3. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
4. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική”. 

Ο κ.Αλιβιζάτος αποτελεί συνταγματολόγο εγνωσμένου κύρους ενώ υπήρξε επικεφαλής Επιτροπής που είχε συστήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την “παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων” της Αστυνομίας, το πόρισμα της οποίας δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα στηλιτεύοντας την πρωτοφανή ατιμωρησία των παραπτωμάτων αστυνομικών.

Ο καθηγητής, που είχε επιχειρηματολογήσει με άρθρο του υπέρ του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη που βάζει σε “γύψο” τις διαδηλώσεις και ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, προσπαθώντας ενδεχομένως να δικαιολογήσει ή και να “ξεπλύνει” τη χουντικής έμπνευσης απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, δηλώνει ότι “εκπλήσσεται”, ωσάν  νομικοί αλλά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτήρισε την απόφαση “εκτός Συνταγματικού πλαισίου” ζητώντας άμεσα να ανακληθεί να μην έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους αν αυτή δεν συμβαδίζει με την άποψη που έχει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, κάνει λόγο για το άρθρο 68 του νόμου 4683/2020, οποίος ωστόσο δεν έχχει 68 άρθρα αλλά 28, εννοώντας προφανώς την ΠΝΠ του Μαρτίου στην οποία, στο άρθρο 68 το οποίο στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας μπορεί να επιβάλει απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων για “επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19″. Εντούτοις, το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη “εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας” όπως αναφέρει ο κ.Αλιβιζάτος, μάλλον καταρρίπτεται από το γεγονός ότι η διάρκεια της αυταρχικής απόφασης είναι μόνο για τις ημέρες που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο κι ενώ οι πολιτικοί χώροι που έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στην πορεία, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, έχουν δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού, όπως μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, γάντια, κλπ.

 

Ρένα Δούρου: “Αδύνατο οι … “άριστοι” να αγνοούσαν ότι η απόφαση παραβιάζει το Σύνταγμα” !

Με μια ανάρτηση που αφήνει σαφείς αιχμές για τα πραγματικά κίνητρα αλλά και τον βαθύτερο στόχο, της κυβέρνησης που προχώρησε σε αυτη την πρωτοφανή απόφαση αναστολής του βασικού συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι , σχολίασε η Ρένα Δούρου τις πολιτικές – και όχι υγειονομικές πλέον – εξελίξεις.

Το σχόλιο της Ρένας Δούρου:

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αντισυνταγματική σύμφωνα&με την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.Αλλά ότι με τόσους «άριστους»στους κόλπους της αδύνατο να αγνοούσε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. &αυτό τα λέει όλα #Πολυτεχνειο