Ν. Παππάς-Γ. Τσίπρας: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από… – Τσακαλώτος: Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που…

Ν. Παππάς – Γ. Τσίπρας: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας

«Όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους (15-60% του ΑΕΠ)», αναφέρουν οι δύο τομεάρχες τονίζοντας πως «στην Ελλάδα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ».

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη, Γιώργου Τσίπρα:«Όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους.

Πρόγραμμα 15% του ΑΕΠ της η Βρετανία, 20% του ΑΕΠ τους η Ισπανία και η Ιταλία, 15% η Γερμανία, 12% η Γαλλία, 1,2 τρισ. δολαρίων οι ΗΠΑ. Προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα.

Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ένα σχέδιο εγγυοδοσίας και δανειοδότησης για όλη την ελληνική οικονομία. Ένα «σχέδιο Ηρακλής», αυτή τη φορά για επιχειρήσεις, που θα εξασφαλίσει πως δεν θα κλείσει καμία επιχείρηση και δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως είναι το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών δεκάδων δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας.

Η απόφαση της ΕΚΤ για 750 δισ. ευρώ αγορά ομολόγων ανοίγει αυτή τη δυνατότητα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Το ενδεχόμενο μαζικού κλεισίματος επιχειρήσεων και εκτόξευσης της ανεργίας σε μεγέθη προ του 2015 δεν απειλούν μόνο την κοινωνική συνοχή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα και κοινωνική ευθύνη, αλλά και την ίδια την πρόληψη της πανδημίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Καλούμε τη ΝΔ να πάψει να εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά ένα καταστροφικό γεγονός για μικροκομματικό όφελος -όπως η άστοχη απόπειρα να πιστωθεί το Pandemic Emergency Purchase Program της ΕΚΤ για όλες ανεξαίρετα τις χώρες της Ευρωζώνης- και να εστιάσει με σοβαρότητα στις μεσοπρόθεσμες ανάγκες σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε».

 

Τσακαλώτος: Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά

«Δεν ξέρω τι δείχνει μεγαλύτερη προχειρότητα της κυβέρνησης», αναρωτιέται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ένα κριτικό σχόλιο για τα όσα ανέφερε (και όσα δεν ανέφερε) ο πρωθυπουργός στο νέο μήνυμά του για τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζει καυστικά τα όσα ειπώθηκαν στο νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις εξελίξεις στον κορωνοϊό. «Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε», ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος τονίζοντας όμως πως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα.

«Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα», συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο πρωθυπουργός φάνηκε να κλείνει το παράθυρο που άνοιξε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Δεν ξέρω τι δείχνει μεγαλύτερη προχειρότητα της κυβέρνησης.

Το οτι κατηγορεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκρίνει «μήλα με πορτοκάλια» και βγαίνει το βράδυ ο πρωθυπουργός και λέει ότι η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επιτρέπει την αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων;

Το ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει το πρωί ότι εξετάζεται να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το απόγευμα κατηγορεί εμένα για μαξιμαλισμό και λαϊκισμό και το βράδυ ο Πρωθυπουργός λέει ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί (ανοίγοντας όμως ερωτηματικά για το πότε) και αυξάνει τα δημοσιονομικά μέτρα;

Ας σοβαρευτούμε.

Η ΕΚΤ βοηθάει όλες τις χώρες. Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά.

Αν είχαμε πάει στην προληπτική γραμμή που έλεγαν κάποιοι “σοφοί”, με την αναστάτωση (και) των αγορών θα παριστάναμε τον Θησέα με το μαύρο πανί.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε. Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα. Όμως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα. Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στις χιλιάδες των ανθρώπων που απολύθηκαν. Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Να απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα. Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων».