Ν.Κοτζιά: “Δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη για την διασφάλιση του σήμερα και του αύριο της πατρίδας.” – Αναγνωρίστηκαν από τον Άρειο Πάγο οι Πράσινοι

Πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν τη δημοκρατική παράταξη, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συνεργασία με κοινά μέτωπα δράσης, απευθύνει ο Νίκος Κοτζιάς ως επικεφαλής της Κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”, το Πολιτικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε χθες προκειμένου να εκτιμήσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση του “ΠΡΑΤΤΩ” αναφέρεται;

-Εκτιμούμε ότι βαθιά οικονομική κρίση που απαιτεί άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα της φτωχολογιάς.Το κύριο ζήτημα της κρίσης που έρχεται, είναι αν θα ξεπεραστεί με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο ή με μεθόδους συντηρητισμού, σκοταδισμού, αυταρχισμού. Το ζήτημα της Δημοκρατίας, όπως τονίζουμε εδώ και καιρό, είναι το κλειδί για τη λύση κάθε άλλου προβλήματος.

-Η υπέρβαση της κρίσης, απαιτεί ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που να στηρίζεται στις δυνάμεις του λαού, των ταλαντούχων και εργατικών πολιτών αυτής της χώρας. Που να αξιοποιεί εκτεταμένα τις νέες τεχνολογίες.

-. Η υγειονομική κρίση έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η αγορά δεν είναι σε θέση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Η ανάγκη ενός δημοκρατικού ενεργητικού κράτους γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει στενά ιδιωτικά συμφέροντα, να υποβαθμίσει την ποιότητα των δημόσιων αγαθών και να επιτρέψει τη λεηλάτηση του ίδιου του δημοσίου.

– Είναι άμεση ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πατριωτικό μέτωπο υπεράσπισης της Πατρίδας από τα επιθετικά σχέδια τρίτων. Η σημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας δικαιώνει την επιλογή λύσης του Ονοματολογικού-Πρέσπες και συγκέντρωσης των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του κινδύνου από τα ανατολικά.

-. Το ΠΣ του ΠΡΑΤΤΩ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του κινήματος να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία και παιδεία. Να απαιτήσουν προσλήψεις προσωπικού, διασφάλιση της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής, την αύξηση δαπανών, καθώς και τη δημοκρατικότερη λειτουργία αυτών των τομέων.

– Προκειμένου να είναι τα σχολεία έτοιμα τον Σεπτέμβριο χρειάζονται η δωρεάν παροχή σε κάθε μαθητή ενός υπολογιστή. Το κόστος ενός τέτοιου μέτρου είναι πολύ μικρότερο από τα κυβερνητικά δώρα στα Κανάλια και στα ΚΕΚ. Το μέλλον της νεολαίας μας είναι σημαντικότερο από τα «φιλαράκια» της ΝΔ.

– Άμεσα πρέπει να καταπολεμηθεί η πολιτική κατάσχεσης της λαϊκής κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να διασφαλιστεί.

– Τέλος, καλούμε όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν τη δημοκρατική παράταξη, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για συνεργασία. Κοινά μέτωπα δράσης. Συνδιοργάνωση δημόσιων συζητήσεων για το ποια Ελλάδα θέλουμε στον 21οαιώνα και πώς θα φτάσουμε εκεί.
Όχι στον σημερινό σκοταδισμό, ανευθυνότητα, αδιέξοδα. Ναι στη δημοκρατία, τις λαϊκές ανάγκες, την υπεράσπιση της χώρας. Παλεύουμε και αξιοποιούμε τα δικαιώματα του λαού και της πατρίδας.

Νίκος Κοτζιάς

Ανακοινώσεις
Ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράττω
Δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη για την διασφάλιση του σήμερα και του αύριο της πατρίδας.
Posted by kinisipratto ⋅ 6 Μαΐου, 2020

 

Αναγνωρίστηκαν από τον Άρειο Πάγο οι Πράσινοι

Το ενωτικό κόμμα των Πράσινων, που έκανε το ιδρυτικό του συνέδριο ψηφιακά την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, στις 21 Μαρτίου, έχει πια αναγνωριστεί και τυπικά. Με την πρώτη ευκαιρία που χαλάρωσε ο αποκλεισμός, κατάθεσαν στον Άρειο Πάγο σχετικό αίτημα, το οποίο υποστηριζόταν από τα 244 ιδρυτικά μέλη, που είχαν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη.

«Μια νέα ελπίδα γεννήθηκε σε μια μαύρη μέρα για το περιβάλλον», δηλώνει ο συν-Εκπρόσωπος των Πράσινων Ευάγγελος Αστυρακάκης -Ασλάνης«Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στηρίχθηκε μόνο με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας την πολιτική της απομόνωση. Αυτή η πολιτική απομόνωση δίνει τον τόνο για την ανατροπή του νόμου αυτού από μια προοδευτική πλειοψηφία με καταλύτη τους Πράσινους, αυτόνομους και με ένα φρέσκο άνεμο πολιτικής συμπεριφοράς στην επόμενη Βουλή».

«Είμαστε τυπικά, οργανωτικά και πολιτικά έτοιμες κι έτοιμοι να εκφράσουμε τους πολίτες και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των εθνικών εκλογών, ακόμα κι αν αυτές γίνουν πρόωρα», δηλώνει η συν-Εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλία Παπαγεωργίου. «Χρειάζονται παρεμβάσεις με μια άλλη πολιτική κουλτούρα που εκφράζεται ήδη σε ένα τμήμα της κοινωνίας».

Τα μέλη της Γραμματείας αποτελούν οι Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης και Αλία Παπαγεωργίου (Συνεκπρόσωποι), ο Αριστείδης Παπαδάκης (Συντονιστής), ο Γιάννης Βέλλης (Ταμίας) και οι Αθανάσιος Γούναρης και Μαρία Καβούρη (Μέλη). Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας είναι οι Κατερίνα Βουτυράκη, Ρούλα Καστρινάκη, Κώστας Λουκέρης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μέλη του Συμβουλίου είναι οι: Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Έφη Δόδουρα, Ελεονώρα Ζώτου, Αντώνης Καλογεράκης, Γιώργος Κανέλλης, Κώστας Μαριόγλου, Κατερίνα Ντελλή, Μιχάλης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Άννα Ριτσατάκη, Λορέτα Σπάχο, Οδυσσέας Χιλιτίδης και Νίκος Χρυσόγελος. Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου οι Νίκος Γαγγιολάκης, Θανάσης Καρυάμης και Γιάννα Νίκης Σαραντοπούλου.