Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρωστάει ένα μεγάλο συγγνώμη στο λαό – Ν. Φίλης: Η ΝΔ νομοθέτησε για την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

«Εγκληματικές οι ευθύνες της για την τραγωδία που ζούμε, με 3.322 νεκρούς σε ενάμιση μήνα»: Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τ/στ “Flash TV” της Κοζάνης (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων)

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία που βιώνουμε είναι εγκληματικές. Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, από τις αρχές Νοέμβρη, έχουμε 3.322 απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη στήριξη της οικονομίας“.

Αναφέροντας τα παραπάνω στον τηλεοπτικό σταθμό “Flash TV” της Κοζάνης το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, πρόσθεσε ότι η ΝΔ “δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας που μαστίζεται από την πανδημία, αλλά και την τρομερά υψηλή ανεργία”.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως “βαθιά προκλητικό συμβολισμό” την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην περιοχή -συμβολισμό που “κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αντιμετωπίζει ένα ζήτημα δημόσια υγείας ως ζήτημα τήρησης των μέτρων δημόσιας τάξης, και αποφεύγει κάθε ευθύνη για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για τον κορονοϊό”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να στηρίξει τα νοσοκομεία ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου το υγειονομικό προσωπικό είναι στα όρια της σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Αρνείται να συνταγογραφήσει δωρεάν και μαζικά τα τεστ, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά ιχνηλάτηση της πανδημίας -χαρακτηριστικά υπάρχουν ημέρες που πανελλαδικά γίνονται μόνο 6.000 τεστ. Αρνείται να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία, που θα μπορούσε να αποφορτίσει τα νοσοκομεία της χώρας. Αρνείται να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων όταν στη βόρεια Ελλάδα είχαμε ως και 190 κρούσματα σε εργασιακό χώρο. Η επιθεώρηση εργασίας θα μπορούσε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό της πανδημίας στην εργασία, όμως έχει υποβαθμιστεί σημαντικά με πολιτική απόφαση της ΝΔ”, στηλίτευσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, για μαζική συνταγογράφηση των τεστ, για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χρωστάει ένα μεγάλο συγγνώμη στον ελληνικό λαό“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος. “Ακόμη και τώρα έχουμε καταγγελίες γιατρών για μη καταγραφή κρουσμάτων στις λίστες ΗΔΙΚΑ. Το πρόβλημα με τις διπλές καταγραφές σε ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ οδηγεί σε ζήτημα ποιότητας των στοιχείων που έχουμε για την πανδημία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να καταγράφεται μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση”, είπε. “Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει το εμβόλιο ως άλλοθι για να μη λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καταρρέει. Ο κ. Πέτσας που έλεγε για 2 εκατ. δόσεις εμβολίου το Γενάρη, τώρα ανακοινώνει μόνο 300 χιλιάδες“, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, επέκρινε ως “επικίνδυνες και ιδεοληπτικές τις ενέργειες της κυβέρνησης και στο μέτωπο της οικονομίας”. “Πέραν του ότι αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δώσει ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους, αρνείται και να δώσει πραγματικές ενισχύσεις -όχι δάνεια- στις επιχειρήσεις, την ώρα που έχει ψηφίσει εναν πτωχευτικό κώδικα που θέτει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία ακόμη και για τα πιο αδύναμα στρώματα. Και φυσικά αρνείται οποιοδήποτε σενάριο διαγραφής χρέους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις”, συνέχισε.

Όσο για τον προϋπολογισμό, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε πως είναι “εκτός τόπου και χρόνου”. “Κλείνουμε το 2020 με την 4η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, όταν στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση έλεγε πως δεν θα έχουμε ύφεση. Και τώρα που ο ΟΟΣΑ μιλά για ανάπτυξη 0,9% το 2021, η κυβέρνηση επιμένει στο 4,5%. Την ίδια ώρα μειώνει κατά 600 εκατ. τον προϋπολογισμό για την υγεία“, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Ν. Φίλης: Η ΝΔ ακόμα μια φορά νομοθέτησε για την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Σημεία ομιλίας του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί επαγγελματικής εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση νομοθετεί για την επαγγελματική εκπαίδευση με την κοινωνία σε «λοκντάουν», χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο περί επαγγελματικής εκπαίδευσης ο Νίκος Φίλης. Χρέος της σε αυτή τη φάση, ήταν να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση και στο πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, και όχι όπως το Σεπτέμβριο.

Σημεία από την ομιλία του:

·         Εξήγγειλε η κυβέρνηση βάουτσερ 200 € για ταμπλέτες… Πότε θα τις «παραδώσει»; Η πανδημία κλείνει δέκα μήνες. Το ζητάμε από τον Μάρτιο, το θυμήθηκαν Δεκέμβριο! Θα τις έχουν τα παιδιά στα χέρια πριν το καλοκαίρι;

·         Ψηφιακές εξετάσεις: Ποιος νους το σκέφτηκε; Υπάρχει πιο αντιπαιδαγωγικό μέτρο στις συνθήκες; Τα παιδιά χρειάζονται μαθήματα, όχι εξετάσεις!

·         Αλλάζουν μες την πανδημία το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Γιατί επιτυγχάνουν σήμερα κάποιοι μαθητές με πολύ χαμηλό βαθμό; Δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό ένα πρόβλημα της εκπαίδευσης στο Λύκειο; Ας κοιτάξουμε πριν βάλουμε φραγμούς, να βελτιώσουμε πρώτα το Λύκειο, για όλους. Ο «βαθμολογικός κόφτης» είναι ένα σύστημα όχι απλώς μεροληπτικό, αλλά μοχθηρό για τη νεολαία, ενώ θα οδηγήσει πολλά πανεπιστημιακά τμήματα σε κλείσιμο.

·         Μας κατηγορεί η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ξεδιάντροπα τις ταξικές της καταβολές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να… στείλει όλα τα παιδιά στα πανεπιστήμια! Τόσο καταλαβαίνουν! Βεβαίως και δεν θα πάνε όλα τα παιδιά Πανεπιστήμιο. Η πραγματική συζήτηση όμως, και αυτό που μας διαχωρίζει από τη Δεξιά, είναι ότι εμείς θέλουμε να αρθούν οι τεχνητοί και ταξικοί φραγμοί, που εμποδίζουν παιδιά από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να το πετύχουν.

·         Στο μεταξύ, η γενική μόρφωση είναι αναγκαία. Πάνω σε αυτήν στηρίζεται η Δημοκρατία και η προσωπικότητα του πολίτη και πάνω σε αυτήν μπορεί να πατήσει αργότερα η εξειδίκευση. Η κυβέρνηση αντίθετα με το νόμο της οδηγεί τα παιδιά από ηλικία 15 ετών σε μια χαμηλού επιπέδου κατάρτιση, που χωρίς το θεμέλιο της γενικής μόρφωσης θα αποτελεί «εγγύηση» για ανεργία.

·         Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει αποσκευές στην επαγγελματική εκπαίδευση: Το 2016 εκπονήσαμε Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την αναβάθμισή της που εγκρίθηκε από την ΕΕ, εφαρμόστηκε απελευθερώνοντας ευρωπαϊκούς πόρους και αργότερα βραβεύτηκε, μειώνοντας δραστικά τη σχολική διαρροή.

·         Η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει το νομοσχέδιο με τους πρυτάνεις. Έπεσαν από τα σύννεφα σήμερα στην ετήσια συνέλευσή τους, όταν έμαθαν ότι οι απόφοιτοι ιδιωτικών ΙΕΚ θα μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να μπουν στα πανεπιστήμια. Πώς έτσι; Τι αποτελούν τα ΙΕΚ; Οιονεί τριτοβάθμια εκπαίδευση; Δωράκι αποτελεί αυτό στην πραγματικότητα, για τα διαφημιστικά των ιδιωτικών ΙΕΚ: «παρακαμπτήριες» και όχι κατατακτήριες εξετάσεις!

·         Όλα τα μέτρα της ΝΔ εδώ και 18 μήνες, οδηγούν σε συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και ενίσχυση της ιδιωτικής, με αύξηση της πελατείας τους. Τίποτα από αυτά δεν θα ισχύσει όταν γίνουμε ξανά κυβέρνηση. Είναι πολιτική μας δέσμευση.