Ν. Ηλιόπουλος: «Η κοινωνία παραμένει ανοχύρωτη με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» — Επιχείρηση: «Σώστε τον Μητσοτάκη»

«Η κοινωνία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία με ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε και επανέλαβε το αίτημα της άμεσης συνταγογράφησης των μοριακών τεστ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπενθύμισε πως «ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 που ψήφισε η ΝΔ βασίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει», και υπογράμμισε πως «αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά στην οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χρίσει τον εαυτό του νικητή στην μάχη με την πανδημία». «Από τον Φλεβάρη περπατούσε μόνος του στο τελευταίο μίλι. Ο απολογισμός όμως αυτής της χρονιάς ήταν ότι θρηνήσαμε 15.952 απώλειες ανθρωπίνων ζωών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επιμένοντας στη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, σημείωσε: «Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι μετά από επαφή με κρούσμα να πηγαίνουν κανονικά στην  εργασία τους χωρίς μοριακό τεστ, δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις στα τεστ, δεν γίνεται οι πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου γίνεται συνταγογράφηση μοριακών τεστ. Γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και σε αυτό». Ακόμη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τα σχολεία, τα οποία «δεν μπορούν να παραμένουν ανοικτά με το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 και χωρίς μοριακά τεστ στους μαθητές που βρίσκονται σε τάξεις με κρούσματα».

Όσο για το οικονομικό κόστος που σημαίνουν τα τεστ για τους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι «ξεχνάει η ΝΔ όταν συγκρίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με κατώτατο μισθό κάτω των επιπέδων του 2010».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα πάντα για να βγάλει λεφτά ο ιδιωτικός τομέας στην πλάτη της κοινωνίας από την πανδημία. Από την πρώτη ημέρα εξάλλου επέλεξε να μείνει εκτός της πανδημίας. Και αυτό που γίνεται τώρα με τα τεστ είναι μαυραγοριτισμός», τόνισε.

Στο μεταξύ, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία σε χώρες που η Όμικρον χτύπησε νωρίτερα, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι όπως στο εξωτερικό έτσι κι εδώ αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας από τις νοσηλείες. «Κι όμως η χώρα μας παραμένει με 2,5 χιλιάδες λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2019», τόνισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις εκατοντάδων γιατρών που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, και επαναλαμβάνοντας το αίτημα και για «συμμετοχή των ιδιωτικών και στρατιωτικών κλινικών».

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε: «Το σημαντικό είναι τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Βασικό και κρίσιμο ζήτημα είναι η αραίωση στα τμήματα και να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1.  Στο πρώτο κρούσμα η τάξη πρέπει να κλείνει και οι μαθητές να επιστρέφουν μετά από αρνητικό μοριακό τεστ. Αυτά τα τεστ πρέπει να είναι δωρεάν».​

 

Επιχείρηση: «Σώστε τον Μητσοτάκη»

Ο πρωθυπουργός εν μέσω πανδημίας ασχολείται με φιέστες και τα μάρμαρα του Παρθενώνα αφήνοντας τον Πλεύρη και τον Άδωνι να «νικούν» για μια ακόμη φορά τον κορωνοϊό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβερνητικής αποτυχίας στην αντιμετώπισης της νέας φάσης της πανδημίας που εκφράζεται με την μετάλλαξη «Όμικρον». Το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, τις ουρές για τα τέστ και την συνολική ανασφάλεια, προσπαθεί να αντιπαραβάλλει ένα (ακόμη) αφήγημα «τέλους της πανδημίας» και ταυτόχρονα να προστατέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έναν πρωθυπουργό που αυτές ακριβώς τις ημέρες φαίνεται να ασχολείται με …οτιδήποτε άλλο εκτός από την πανδημική κρίση. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται πως έχει «στρατευθεί» στην επιχείρηση για τη διάσωση του πρωθυπουργικού «προφίλ».

Tweets και φιέστες

Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας είναι η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού. Σε μία μέρα που καταγράφηκαν 36.246 νέα κρούσματα και υπήρξαν 78 νεκροί διάλεξε να αναφερθεί στα …μάρμαρα του Παρθενώνα και στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα με δύο τεχνητά γεγονότα που η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις μιντιακές της «συμμαχίες», επιθυμεί να επιβάλει στην επικαιρότητα.

Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να πληροφορήσει τους πολίτες πως θα εφαρμοστούν για την νέα χρονιά νομοθετικές ρυθμίσεις που ή κυβέρνηση έχει ψηφίσει εδώ και 3 ή 4 μήνες και αφορούν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε «συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022».

Παράλληλα και καθόλου τυχαία ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να ανακοινώσει πως …σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει νέα αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό. Αυτόν που παραμένει στα χαμηλότατα επίπεδα των 663 ευρώ παρά την ενσωμάτωσης της αύξησης του 2% από 1/1/2022. Ουσιαστικά ο υπουργός αναφέρθηκε σε μία πολύμηνη διαδικασία που αναμένεται να τελεσφορήσει περίπου τον Ιούνιο και αναμένεται να “δώσει” μια ακόμη πενιχρή αύξηση που θα κυμανθεί στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα αντιστοιχώντας σε 13 ή 14 ευρώ.

Επίσης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε – με την συμβολή της υπουργού Πολιτισμού – Λίνας Μενδώνη να μετατρέψει σε …φιέστα συμβολικού χαρακτήρα την μεταφορά θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μια μετακίνηση αρχαιοτήτων που προφανώς δεν χρειάζονταν …πρωθυπουργική συνοδεία.

Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν φειδωλός στις μεγαλοστομίες αναφερόμενος στην πρόθεσή του να διεκδικήσει τα τμήματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Λέγοντας μάλιστα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης πως “αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας”. Επίσης είπε ότι “είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο”. Από τη πλευρά της η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως “η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική” μετέχοντας προθυμότατα στην επικοινωνιακή προσπάθεια.

Εκτός κάδρου

Από την συνολική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι φανερό πως ο ίδιος θέλει να βγει “εκτός κάδρου” όσον αφορά την διαχείριση των πανδημικών δεικτών το επόμενο διάστημα. Αιτία είναι η προφανέστατη ανεπάρκεια των μέτρων και ο αιφνιδιασμός που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Είναι χαρακτηριστικό πως ουσιαστικά μόνο δύο μέλη της κυβέρνησης (μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) αυτή την στιγμή “εκπροσωπούν” την κυβέρνηση για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία: Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης που ανέλαβε να κάνει όλες τις ανακοινώσεις και ιδίως αυτές που την μία φορά έλεγαν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή. Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης που έχει “εργολαβικά” αναλάβει το νέο κυβερνητικό αφήγημα που προεξοφλεί για πολλοστή φορά το τέλος της πανδημίας έως τα τέλη Ιανουαρίου, άντε στις αρχές Φλεβάρη. Άλλωστε στην σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση ουσιαστικά αποκάλυψε ποιός είναι ο στόχος της κυβερνητικής τακτικής αυτή την περίοδο. Όπως είπε «δεν πρέπει να μετράμε και δεν πρέπει ο οδηγός των αποφάσεών μας να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας. Μέχρι στιγμής δεν ακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων».

Ετοιμάζονται για «ζημιά» στα σχολεία

Ένας ακόμη λόγος που ο Κυριάκος Μητοτάκης φαίνεται να …τηρεί τις αποστάσεις του και να προσπαθεί να αλλάξει την «ατζέντα», είναι οι εξελίξεις που προδιαγράφονται σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση «πιστή» στις δεσμεύσεις της απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης προτίθεται να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των μονάδων όλων των βαθμίδων στις 10 Ιανουαρίου.

Παρά τις προειδοποιήσεις ακόμη και μελών της επιτροπής των ειδικών που αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πανδημικό «επιταχυντή». Μάλιστα αν και συζητείται η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν φαίνεται ότι θα «πειραχθεί» η αρχή του 50+1 δηλαδή το να κλείνει ένα τμήμα μόνον εάν νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Άλλωστε τυχόν αλλαγή και τήρηση πρωτοκόλλου κλεισίματος εφόσον υπάρξει κρούσμα στην κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζουν ότι θα επέτρεπε την λειτουργία των σχολείων το πολύ …μια εβδομάδα λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον». Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη δεν αναφέρονται καν στο συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο με αναφορές σε «προτάσεις των ειδικών».