Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύκτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί τη Δευτέρα το βράδυ δείχνει τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω” την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Φλόιντ στο έδαφος.
Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύκτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target. Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν “θα πρέπει να επισπευστεί”, προσθέτοντας ότι εκτιμά “το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών”. “Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!”.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα. Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.
“Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου”, δήλωσε η αδελφή του Μπρίτζετ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC. “Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών “δεν αρκεί”.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε την Τετάρτη “για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή”. “Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.
Νέες εικόνες
Το βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ, το οποίο τράβηξε περαστικός, δείχνει έναν αστυνομικό να τον ακινητοποιεί στο έδαφος και να κρατά επί αρκετά λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Ο Φλόιντ ακούγεται να λέει: “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όμως ο λευκός αστυνομικός του απαντά να παραμείνει ήρεμος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, ενώ ο Φλόιντ παύει να κινείται και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Εξάλλου νέα βίντεο φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.
Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.
Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος.
“Να γιατί”
Πολλές προσωπικότητες κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη βία από την πλευρά των αστυνομικών εναντίον Αφροαμερικανών.
Η μαύρη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, επέκρινε “μια πράξη βασανιστηρίων” και “μια δημόσια εκτέλεση” σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός.
“Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός συστηματικού κύκλου αδικίας που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.
Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στο Instagram μια φωτογραφία του Κόλιν Κέπερνικ, πρώην παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, γονατισμένου και μία του Τζορτζ Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος με τη λεζάντα: “Να γιατί”.
“Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή εξακολουθεί να σας μπερδεύει;”, έγραψε ο Λεμπρόν Τζέιμς.
Ο Κέπερνικ είχε μποϊκοτάρει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, γονατίζοντας κατά την ανάκρουσή του πριν την έναρξη των αγώνων του αμερικανικού φούτμπολ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών.
“Δεν μπορώ να αναπνεύσω”: Μα ναι, This is America
Τυφλή αστυνομική βαρβαρότητα, φυλετική ανισότητα και μίσος των λευκών προς τους μαύρους. Δυστυχώς το κομμάτι “This is America” από τον Childish Gambino μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτε.
Ένα φρικιαστικό περιστατικό ακραίας αστυνομικής βαρβαρότητας διαδραματίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα.
Μία εν ψυχρώ δολοφονία με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, μέρα μεσημέρι, από έναν λευκό αστυνομικό σε βάρος ενός μαύρου ανθρώπου.
Ο εν λόγω αστυνομικός όπως αποδεικνύει και βίντεο που κυκλοφόρησε, ακινητοποίησε το θύμα του μπρούμυτα στο έδαφος, τοποθετώντας το γόνατο στο λαιμό του.
Δεν τον πτόησε το κλάμα του. Δεν τον άγγιξαν οι απελπισμένες φωνές του ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Δεν τον εμπόδισε το γεγονός ότι όλο το σκηνικό εκτυλισσόταν μεσημεριανές ώρες μπροστά στα μάτια όλων των περαστικών, που του φώναζαν μάλιστα να σταματήσει, ούτε κατά διάνοια να τον αποθαρρύνει ότι κάποιοι βιντεοσκοπούσαν το περιστατικό.
Το τυφλό μίσος προς τον μαύρο συνάνθρωπό του, η δυνατότητα που του έχει δοθεί και με τη βούλα να ασκήσει όλη την εξουσία του πάνω στο σώμα ενος αθώου πολίτη ήταν υπεράνω όλων. Βρισκόταν μόνο ο ίδιος απέναντι στο αδύναμο θήραμά του και θα έφτανε στα άκρα. Τον έκανε να υποφέρει, τον ταπείνωνε και αυτό του έδινε ηδονή. Τον έκανε να νιώθει δυνατός, κραταιός.
Εν τέλει έφτασε στα άκρα. Ο George Floyd μετά από μερικά λεπτά σταμάτησε να αναπνέει. Μια δολοφονία εν ψυχρώ από ένα όργανο του κράτους υπεύθυνο για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Πέθανε για το τίποτα.
This Is America: Αίμα, μακελειό και χορός
Δυστυχώς το κομμάτι “This is America” από τον Childish Gambino που κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια, για άλλη μια φορά μοιάζει επίκαιρο.
Από τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα του βίντεο κλιπ βλέπουμε την αλήθεια που επικρατεί στην Αμερική. Ο πρωταγωνιστής παίρνει ένα όπλο και δολοφονεί εν ψυχρώ το θύμα του που έχει μάτια κλειστά και χέρια δεμένα. Στη συνέχεια, κάποιος άνθρωπος σαν υπηρετικό προσωπικό εμφανίζεται ως δια μαγείας κρατώντας μια καθαρη κόκκινη πετσέτα και παραλαμβάνει με ασφάλεια το όπλο. Τα αποδεικτικά στοιχεία εξαφανίστηκαν. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ο πρωταγωνιστής του βίντεο (Ντόναλντ Γκλόβερ) χορεύει και φαίνεται να μην τον νοιάζει τίποτα. Ούτε οι φωτιές που υπάρχουν γύρω του και καίνε οχήματα, ούτε ο πανικόβλητος κόσμος που τρέχει. Τη μια στιγμή εμφανίζεται με καλάσνικοφ μπροστα από μια εκκλησιαστική χορωδία που ψέλνει και την άλλη χορεύει ανέμελα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω σκηνή μας φέρνει στη μνήμη εικόνες από το 2015 στο Τσάρλεστον στις ΗΠΑ όταν 9 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε αφροαμερικανικη εκκλησία έπειτα από την εισβολή ενός λευκού άνδρα που άνοιξε πυρ.
Στη συνέχεια ένα άλλο πλάνο: νέα παιδιά βιντεοσκοπούν με το κινητό τους τον μακελάρη εν ώρα δράσης. Δεν αντιδρούν, δεν κριτικάρουν, απλά καταγράφουν.
Ένα αριστούργημα που αποτυπώνει άψογα την σημερινή κατάσταση στην Αμερική. Τον ρατσισμό με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, την τυφλή αστυνομική βαρβαρότητα, τη φυλετική ανισότητα και το μίσος των λευκών προς τους μαύρους. Μια κατάσταση που υπάρχει παντού αλλά με διαφορετικό δέκτη. Εκεί είναι ο μαύρος, εδώ είναι το μέλος της LGBTQ κοινότητας, ο τοξικοεξαρτημένος, ο 15χρονος που κινούνταν στα Εξάρχεια, ο αδύναμος.
Ας ελπίζουμε οι καιροί να αλλάξουν σύντομα και τέτοιες εικόνες να μείνουν στο παρελθόν. Μέχρι τότε, τέτοια έργα τέχνης θα μας υπενθυμίζουν και θα καταδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Θα μας φωνάζουν να μην μένουμε σιωπηλοί και άπραγοι στην επανάληψη τέτοιων γεγονότων.