Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια με προσαγωγές και συλλήψεις – Η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προκαλεί αντιδράσεις

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια όταν σύμφωνα με την αστυνομία μια ομάδα ατόμων επιχείρησε την ανακατάληψη του κτιρίου στη Δερβενίων που εκκενώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν ακόμα και σε καφετέριες και προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές εκ των οποίων οι εφτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Συγκρούσεις αστυνομικών και αλληλέγγυων το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια όταν -σύμφωνα με την αστυνομία- ομάδα 150-200 ατόμων προσπάθησε να επανακαταλάβει το κτίριο στην οδό Δερβενίων που πριν από μια εβδομάδα εκκενώθηκε και σφραγίστηκε.

Όλα ξεκίνησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών με τους δεύτερους να πνίγουν στα χημικά την πλατεία. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ρίψεις μολότοφ ενώ η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δέκα προσαγωγές, εκ των οποίων οι εφτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Καταγγελία για εισβολή αστυνομικών σε μαγαζιά στα Εξάρχεια

Μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για ωμή παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής που εισέβαλαν ακόμα και σε καφετέριες κάνοντας χρήση χημικών ενώ υπάρχουν και σχετικά βίντεο.

Μια εβδομάδα πριν, ομάδα αλληλέγγυων προχώρησε σε συμβολική επανακατάληψη του κτιρίου σε μια δράση που κατεγράφη σε βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube.

Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαδήλωσαν στη γειτονιά και κατέληξαν στην πρώην κατάληψη Δερβενίων δημιουργώντας ανθρώπινα οδοφράγματα και προχωρώντας στη συμβολική επανακατάληψη του κτιρίου σπάζοντας με βαριοπούλες τα τσιμεντένια μπλοκ που είχαν τοποθετηθεί.

Η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προκαλεί αντιδράσεις

Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού.

Με δηλώσεις του επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις για πώληση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, που είχε αναλάβει η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, υλοποιούνται με καθυστέρηση 4,5 χρόνων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και αντέκρουσε τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων των Οργανισμών Λιμένων.

Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την εθνική οικονομία αλλά και για την τοπική κοινωνία και οικονομία της Αλεξανδρούπολης, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί κρύβονται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ,το οποίο εκτός από την αποστολή που έχει για  «διευκόλυνση» των επενδυτών προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο της πώλησης των λιμανιών, αναλαμβάνει πια και το ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοινώνοντας την κατάθεση στη Βουλή νομοθετικών ρυθμίσεων που θα βοηθήσουν καλύτερα την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Την ώρα που η ΕΕ, ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας, ενισχύει τις κρατικές υπηρεσίες και υποδομές και ενώ εδώ και χρόνια οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και διεθνώς, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή λιμενική βιομηχανία, έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το δημόσιο έλεγχο των λιμανιών τους, η ΝΔ γυρίζει τη χώρα πίσω σε εποχές μαυραγοριτισμού, κάνοντας την αρχή με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η χώρα χρειάζεται να επενδύσει στις δημόσιες υποδομές, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και να αναστρέψει την επικείμενη βαθιά ύφεση και φτωχοποίηση του εργαζόμενου κόσμου, να κάνει στροφή 180 μοιρών από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην λιμενική πολιτική.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των λιμανιών και το οποίο δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα στο εμπορικό τμήμα της χερσαίας Ζώνης Λιμένα Αλεξανδρούπολης, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός Λιμένα, διατηρώντας ταυτόχρονα, υπό δημόσιο έλεγχο υποδομές δημόσιου χαρακτήρα όπως η εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας, της αλιείας, οι λιμενικές υποδομές της Σαμοθράκης κ.α. Το νομοθετικό πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων που είναι εν ισχύ, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και τη δημόσια περιουσία» εξήγησε.