Νότια Κορεά: Με μόλις τρεις θανάτους σήμανε συναγερμό για τρίτο κύμα – Αιθιοπία: Οι αντάρτες του Τιγκράι υποστηρίζουν ότι ο στρατός βομβάρδισε το Πανεπιστήμιο της Μέκελε

Τεστ για τον κορονοϊό στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα παίρνει τα μέτρα της χωρίς να περιμένει τα νούμερα του κορονοϊού να ξεφύγουν από τον έλεγχό της.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας προέτρεψε την Παρασκευή τους συμπατριώτες του να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις κοινωνικές επαφές και προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν ανασχεθεί αυτό που το υπουργείο Υγείας φοβάται πως είναι το «τρίτο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 363 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να σπάει το φράγμα των τριάντα χιλιάδων και να φθάνει τις 30.017. Το ίδιο διάστημα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους πεντακόσιους νεκρούς (είναι πλέον 501). Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 1,67%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες δημόσιες συναθροίσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, προέτρεψε τους εργοδότες να φροντίσουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους να δουλεύει από το σπίτι σε όποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν αυτό, ενώ ενθάρρυνε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών να μείνουν σπίτι.

«Εάν δεν σταματήσουμε τώρα αυτόν τον ρυθμό εξάπλωσης, η καθημερινότητά μας, στην οποία μπορούσαμε τουλάχιστον να πάρουμε μια ανάσα, θα τεθεί υπό περιορισμό», τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την πανδημία ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Μουν Τζε-ιν.

 

Αιθιοπία: Οι αντάρτες του Τιγκράι υποστηρίζουν ότι ο στρατός βομβάρδισε το Πανεπιστήμιο της Μέκελε

Οι δηλώσεις τους αναφέρουν πως πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις συνοδευτικές εικόνες.

Πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Αιθιοπίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι, σύμφωνα με μια ανάρτηση των ανταρτών στο Facebook.

Η ανάρτηση αυτή συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται τραυματισμένοι ενήλικες στην πόλη Μέκελε. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις εικόνες. Οι πληροφορίες εξάλλου δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, δεδομένου ότι όλες οι τηλεπικοινωνίες με το Τιγκράι έχουν διακοπεί. Ορισμένοι τοπικοί ηγέτες ωστόσο έχουν δορυφορικά τηλέφωνα.

Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Νωρίτερα ωστόσο η Αντίς Αμπέμπα διέψευσε ότι βομβαρδίζει αμάχους.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση, ο βομβαρδισμός έγινε γύρω στις 12.45 σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Ακαδημία Μελές. Είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί φοιτητές και άλλοι πολίτες.

Οι αντάρτες λένε ότι αυτός ήταν ο τέταρτος αεροπορικός βομβαρδισμός στη Μέκελε. Η κυβέρνηση αρνείται ότι βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, μόνο στρατιωτικούς στόχους στα περίχωρά της.

Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες στο Τιγκράι, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και να επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής. Περίπου 30.000 είναι οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Σουδάν.