Νόμοι μόνο για τους πολίτες, όχι για τους πολιτικούς – Απορίες – Εγγραφο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ εκθέτει ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Οι πρωτοφανείς διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν έχουν προηγούμενο. Η ενορχηστρωμένη επίθεση ξεκίνησε το 2018 και κορυφώνεται τώρα κατά των ανθρώπων που τόλμησαν να καταθέσουν, εφόσον ο Νόμος τούς προστάτευε από απειλές ακόμα και για τη ζωή τους, από κάθε είδους συμφέροντα που ήθελαν και θέλουν να μη διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση του σκανδάλου NOVARTIS.

Με δεδομένη και απολύτως δικαιολογημένη την απόφαση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να μην καταθέσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο που κατέθεσαν ανώνυμα και με καλυμμένα χαρακτηριστικά και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία της προανακριτικής αποφάσισε να άρει το καθεστώς προστασίας τους.

Με ένα πραξικόπημα που παραβιάζει όχι μόνο το ελληνικό και το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, τα δύο κόμματα της Βουλής αποφάσισαν ότι το δίκαιο των πολιτικών υπερέχει του νόμου, της Δικαιοσύνης και των διεθνών συμβάσεων της χώρας.

Νόμοι μόνο για τους πολίτες, όχι για τους πολιτικούς

Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ουσία αποφάσισαν να αδιαφορήσουν για όλα αυτά, ώστε να ακυρώσουν τις καταθέσεις που αναφέρονται σε ευθύνες πρώην υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αντίθετα, ενώ οι μάρτυρες εισαγγελείς που έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, παρά μόνο προσωπικές σκέψεις και ισχυρισμούς, τα δύο αυτά κόμματα αποφάσισαν να… διευρύνουν το κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για κάθε πράξη ή ενέργεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη NOVARTIS.

Προφανώς, στο κράτος της «κανονικότητας», η άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού θεωρείται επιλήψιμη, όταν ο ίδιος πιέζει για να διερευνηθεί ένα σκάνδαλο διαφθοράς και όχι αν έχει ενδεχομένως συμβάλει στη γιγάντωσή του.

Αν τελικά ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση «αποκάλυψης» των μαρτύρων ενάντια σε όσα προβλέπει ο Νόμος, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ, των οποίων έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή, θα γελάσουν ξανά με την Ελλάδα και τους θεσμούς της.

Θα γελάσει όμως περισσότερο από όλους η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία, που ζημίωσε τόσο πολύ το δημόσιο ταμείο. Το ποιος θα κλάψει, βέβαια, θα το δούμε στο μέλλον.

 

Σχετική έκπληξη δημιούργησε η άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, χθες, αργά το μεσημέρι, στη Βουλή, δεδομένου ότι η μόνη διαδικασία που επρόκειτο να ξεκινήσει δέκα λεπτά αργότερα ήταν η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στην Επιτροπή θα κατέθετε άλλη μια εισαγγελέας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση Novartis. Λίγο αργότερα, όμως, και μετά τα πήγαινε – έλα βουλευτών στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, τα ερωτήματα απαντήθηκαν.

Από το ξεκίνημά της η Επιτροπή, μέσα σε θυελλώδεις συζητήσεις, αποφάσισε να άρει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, προκείμενου να καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Όμως αυτό ακριβώς ζητούσε όλο αυτό το διάστημα ο Α. Σαμαράς, άσχετα αν με δικό του Νόμο προστατεύονται οι μάρτυρες.

 

Έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ εκθέτει ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Οχι σε αυτοπρόσωπη εξέταση-Το απέκρυψαν από την Προκαταρκτική Επιτροπή

Η ΕΛ.ΑΣ εκθέτει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ  στη προσπάθεια τους να  αποκαλύψουν του προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Στην απαντητική επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ προς την Προανακριτική, την οποία απέκρυψαν επί μέρες απο τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατίθενται με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των μαρτύρων, όπως και η πρόταση του Τμήματος που είναι η εξέταση μέσα σε «ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα» με την μετάδοση «μόνο ήχου» και «αλλοίωση φωνής».

Σύμφωνα με το Documento, tο συγκεκριμένο έγγραφο είχε διαβιβαστεί στην Επιτροπή από την προηγούμενη Πέμπτη, όμως, παρά τις διαρροές στα μίντια, δεν γνωστοποιήθηκε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Οι λόγοι προφανείς…

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων υποστηρίζει ότι «το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως: Α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας… Β. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του…». Εν συνεχεία, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.

Και παρατίθεται η πρόταση του Τμήματος προς την Επιτροπή: «Συνεπώς, με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματος σας για την εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους, η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ’ ακρωατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας και την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου».

Και προστίθεται: «Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο».

Και καταλήγει η επιστολή: «Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμείτε τη δια ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της υπηρεσίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, που βρίσκεται στον 14ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Αθηνών, η οποία πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις».

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, λοιπόν, προτείνει στην Επιτροπή να ακολουθηθούν όλα τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων, εκθέτοντας έτι περαιτέρω ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα για όσα ισχυρίζονταν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή ότι η εξέταση πρέπει να γίνει στη ΓΑΔΑ, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως αυτό προτείνεται από τον Άρειο Πάγο επειδή μόνο εκεί υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα για την διασφάλιση της μυστικής ταυτότητας των μαρτύρων.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» στις 16:00 στη ΓΑΔΑ. ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ορρωδούν προ ουδενός. Πόσο μάλλον του νόμου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*