“Ντροπιαστικό ξεπούλημα” για το ΣΥΡΙΖΑ η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έναντι 62,5 εκ. στον εφοπλιστή Προκοπίου – Κύρτσος για επιτελικό κράτος: Πέφτουν έξω από την άνοιξη του 2020 και συνεχίζουν

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προβληματισμός για το διαγωνισμό – «Μην γίνουμε στο  ίδιο έργο θεατές»| newmoney

 “Αναμένουμε να δούμε πόσο θράσος έχει η κυβέρνηση”

Οριστικός πλειοδότης στον διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναδείχτηκε η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με προσφορά 37.316.041,88 ευρώ, ενώ ο ίδιος έκανε την υψηλότερη προσφορά και για το άλλο μισό του Ναυπηγείου στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ) με 25,2 εκ. ευρώ.

Για “ντροπιαστικό ξεπούλημα” κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “ο όρος “κοψοχρονιά” φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά” για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων που η πραγματική τους αξία όπως αναφέρουν ξεπερνά σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές τα 100 εκ. ευρώ.

“Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της, αν τελικά αποδεχθεί να κατακυρώσει την εξευτελιστική τιμή στην οποία ο ιδιώτης προτείνει να αγοράσει μια, κομβική για την εθνική μας άμυνα και οικονομία, εγκατάσταση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα επιλέξει να δώσει την χαριστική βολή στους 750 εργαζόμενους και αν θα βάλει την υπογραφή της κάτω από αυτή τη ντροπιαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας” επισημαίνουν

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ντροπιαστικές οι προσφορές που κατατέθηκαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της Κυβέρνησης, αν τελικά κατακυρώσει το διαγωνισμό στον πλειοδότη»
Όπως ενημερωθήκαμε, από πηχυαίους τίτλους φιλικών προς την Κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να ανακηρύχτηκε τελικά πλειοδότης στην διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το αντίτιμο, που όπως σχολιάζεται «ικανοποίησε» το Ελληνικό Δημόσιο και κατοχύρωσε τον πλειοδότη, κυμαίνεται στα 62,5 εκ ευρώ (37,3εκ και 25,2εκ) και αφορά τόσο στην πώληση της Δεξαμενής Νο 5- τη μεγαλύτερη της Μεσογείου-, όσο και στην προβλήτα Νο 4 του Ναυπηγείου, την οποία ορθά διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης και οι γραφικές φωνές περί δήθεν ανάπτυξης, οφείλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
1. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει σκοτεινά σημεία και γεννά ερωτήματα καθώς πρόκειται για επαναληπτική διαδικασία (μετά από αυτόν του Δεκεμβρίου που κηρύχτηκε άγονος) κατά την οποία η Κυβέρνηση έσπασε στα δύο, τα προς πώληση τμήματα, δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση 6μηνών, μείωσε σε σημείο ξεπουλήματος κατά 45% τα τιμήματα, δεν όρισε κατώτατη τιμή πώλησης ανάλογη με τα πορίσματα των εκτιμητών και είχε προκλητική χρονική διάρκεια μόνο ενός μήνα.

2. Ο όρος «κοψοχρονιά» φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά που έγινε για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων, καθώς ο Σκαραμαγκάς αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικός και παραγωγικός, κατασκευάζοντας υποβρύχια και συντηρώντας σχεδόν το σύνολο του στόλου του πολεμικού ναυτικού, ενώ η πραγματική του αξία, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, ξεπερνά τα 100 εκ.

3. Την ώρα που η Κυβέρνηση θα δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της για το ξεπούλημα των Ναυπηγείωνας μεριμνήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στους εργαζομένους, στους οποίους η Επιχείρηση χρωστά περίπου 200 εκ ευρώ, ενώ το τίμημα των εγκαταστάσεων ανήλθε μόνο στα 25,2 εκ. Με τόσο χαμηλό τίμημα πως σκέφτονται οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΝΔ να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους αλλά και τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του Δημοσίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC);

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: κατάργηση όλων των εργαλείων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί λόγω πανδημίας, αυξήσεις φόρων και καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της, αν τελικά αποδεχθεί να κατακυρώσει την εξευτελιστική τιμή στην οποία ο ιδιώτης προτείνει να αγοράσει μια, κομβική για την εθνική μας άμυνα και οικονομία, εγκατάσταση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα επιλέξει να δώσει την χαριστική βολή στους 750 εργαζόμενους και αν θα βάλει την υπογραφή της κάτω από αυτή τη ντροπιαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους, τους οποίους πάντα θωρούσαμε αναπόσπαστο τμήμα της λύσης που πρέπει να δοθεί για τον Σκαραμαγκά και όχι ως «βαρίδι», όπως η Κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την τακτική της, καθώς η πείρα και η εξειδίκευσή τους προσθέτουν στην υψηλή αξία των Ναυπηγείων.

Βίτσας Δημήτρης- Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Δρίτσας Θοδωρής- Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα- Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Σαντορινιός Νεκτάριος- Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Τσίπρας Γιώργος- Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Χαρίτσης Αλέξης- Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

 

“Καρφάρα” Κύρτσου για το επιτελικό κράτος: Πέφτουν έξω από την άνοιξη του 2020 και συνεχίζουνΜε κυπριακή offshore ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος | Sofokleousin

Νέο χτύπημα στο “επιτελικό κράτος” εξαπέλυσε ο Γιώργος Κύρτσος με ανάρτησή του στο Twitter με αφορμή την νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέα μέτρα στην εστίαση, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

“Πέφτουν έξω από την άνοιξη του 2020 και συνεχίζουν” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κάνοντας παράλληλα λόγο για “επαναλαμβανόμενο λάθος των επιτελών” που “υιοθετούν πάντα το καλύτερο σενάριο, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις”.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Στον αέρα πάλι ο σχεδιασμός του “επιτελικού κράτους”. Το επαναλαμβανόμενο λάθος των επιτελών είναι ότι υιοθετούν πάντα το καλύτερο σενάριο, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις. Πέφτουν έξω από την άνοιξη του 2020 & συνεχίζουν. Ο σοβαρός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει & τα αρνητικά σενάρια.

Ελβίρα Δρακάκη