Αυξάνονται καθημερινά οι καταγγελίες από υγειονομικούς στα Κέντρα Υγείας “για την παταγώδη αποτυχία στην πράξη, της ρύθμισης περί μεικτών πληρωμάτων” στα ασθενοφόρα. Τι αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σοβαρά προβλήματα με τους στρατιωτικούς και τους πυροσβέστες που έχουν αποσπαστεί στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας προκύπτουν καθημερινά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ).
Συγκεκριμένα, πρόσφατα το θέμα είχε αναδειχθεί από τους αγροτικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας Λεωνιδίου Κυνουρίας και Γυθείου Λακωνίας, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τους υγειονομικούς του Κέντρου Υγείας Βάμου Χανίων και όλων των υπόλοιπων ΚΥ της Κρήτης, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου Κυνουρίας
Συγκεκριμένα, στο ΚΥ Λεωνιδίου Κυνουρίας οι διακομιδές των ασθενών στο κοντινότερο νοσοκομείο που απέχει περίπου 1 ώρα, «γίνονται με οδηγό από τον στρατό που δεν έχει καμία γνώση από χειρισμό ασθενούς και με ανειδίκευτο γιατρό, ο οποίος μόλις έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκδηλωθούν επιπλοκές στη 1 ώρα που χρειάζεται η διακομιδή και αυτοί που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι από το υπουργείο Υγείας για να συνοδεύσουν τον ασθενή, να μην έχουν την επιστημονική γνώση, ώστε να αντιμετωπίσουν το περιστατικό», αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η καταγγελία από το συγκεκριμένο ΚΥ έγινε από γιατρούς πριν από 20 μέρες, όταν ενημερώθηκαν ότι οι 3 νεαροί από την αεροπορία που πήγαν να αναλάβουν καθήκοντα οδηγού σε ασθενοφόρο, δεν είχαν καμία εμπειρία.
«Οι 2 από τους 3 δεν είχαν οδηγήσει άλλο όχημα εκτός από το δικό τους ΙΧ», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου.
Οι γιατροί διαμαρτύρονται και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διακομιδή τους, αλλά και για τις ευθύνες που φέρουν ο γιατρός και ο στρατιωτικός που εκτελούν τη μεταφορά του ασθενούς.
Κέντρα Υγείας Γυθείου Λακωνίας και Κρήτης
Παρόμοια είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τις αναφορές της ΟΕΝΓΕ και στο ΚΥ Γυθείου Λακωνίας.
Οι γιατροί του ΚΥ είχαν επισημάνει, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ότι «ένας ανεκπαίδευτος στρατιωτικός για οδηγός ασθενοφόρου και ένας αγροτικός γιατρός χωρίς εμπειρία σε διάσωση, είναι λάθος να αναλαμβάνουν καθήκοντα πληρώματος ασθενοφόρου».
Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, ενώ υπάρχει τομέας του ΕΚΑΒ στην περιοχή (με τηλεφωνικό κέντρο, ασθενοφόρα κ.λπ.), πολλές από τις κλήσεις για διακομιδές, τις παραπέμπει στα Κέντρα Υγείας.
«Ως εκ τούτου, τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καλούνται να κάνουν και τη δουλειά του ΕΚΑΒ και όχι μόνο για τις δευτερογενείς διακομιδές», σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου.
«Όλο το προσωπικό του Βάμου στα Χανιά και γενικά όλα τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης, έχουν στρατιωτικούς ανεκπαίδευτους, που καλούνται να κάνουν τον διασώστη με επικουρικό νοσηλευτή και αγροτικό γιατρό», λέει ο ίδιος.
«Η στελέχωση ασθενοφόρων με αναγκαστικές μετακινήσεις στρατιωτικών που δεν διαθέτουν την παραμικρή σχετική εμπειρία ούτε έχουν σχετική εκπαίδευση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Επίσης δυσχεραίνει το έργο γιατρών και νοσηλευτών των ΚΥ επιφορτώνοντάς τους με πρόσθετες ευθύνες που δεν τους αναλογούν», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της.
Πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς διακομιδές
Οι πρωτογενείς διακομιδές ξεκινούν από τον τόπο του συμβάντος προς την υγειονομική μονάδα.
«Κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικό που γνωρίζει, διότι πολλές φορές ο χρόνος που έχει ο ασθενής στη διάθεσή του είναι ελάχιστος», λέει ο κ. Παπανικολάου.
Αν κάποιος, για παράδειγμα, πέσει με το μηχανάκι, δεν φοράει κράνος και υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μέχρι να φτάσει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενδεχομένως να είναι αργά.
Κι αυτό διότι η προνοσοκομειακή φροντίδα που θα προσφέρει ο εξειδικευμένος γιατρός ή διασώστης του ασθενοφόρου, θα πρέπει να ξεκινήσει από τον τόπο του συμβάντος και είναι καθοριστική για την έκβαση.
«Αν μείνει ο εγκέφαλος μισή ώρα χωρίς επαρκή οξυγόνωση, μετά δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Έχει κάνει βαριά ισχαιμία και ο τραυματίας μένει φυτό. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία το εξειδικευμένο πλήρωμα στα ασθενοφόρα. Δεν είναι “εκτελούνται μεταφοραί από το ΕΚΑΒ”», εξηγεί ο ίδιος.
Οι δευτερογενείς διακομιδές αφορούν τη μεταφορά ασθενών από μία μονάδα υγείας σε μία άλλη.
Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει ΜΕΘ σε νοσοκομείο που βρίσκεται ασθενής που την έχει ανάγκη, θα πρέπει να μεταφερθεί ασθενής διασωληνωμένος με ασθενοφόρο.
Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2023 είχε καταργηθεί μία επικίνδυνη, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι τον βαριά ασθενή μπορεί να το συνοδεύει ακόμα και ειδικευόμενος που έχει κάνει έξι μήνες ειδικότητα.
«Προηγουμένως το αποτέλεσμα ήταν επί 18 μήνες και μέχρι να καταργηθεί η διάταξη, να έχουμε τραγωδίες στη διάρκεια διακομιδών και να επικρατεί μπάχαλο στα νοσοκομεία. Ξεσηκώθηκαν ακόμα και διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίοι είναι και ορισμένοι από την κυβέρνηση», λέει ο κ. Παπανικολάου.
Και μπορεί να καταργήθηκε η διάταξη, όμως μέχρι σήμερα δεν αντικαταστάθηκε με κάποια άλλη.
Διευκρινίζεται ότι η διακομιδή βαριά πάσχοντος είναι σοβαρή ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό που έχει ειδική εκπαίδευση.
Κι αυτό διότι με ένα φρενάρισμα του ασθενοφόρου μπορεί να φύγει ο αναπνευστήρας και να χρειαστεί να γίνει εκ νέου διασωλήνωση.
Για παράδειγμα, είναι κάποιος υπεύθυνος σε πνευμονολογική κλινική. Του λέει το υπουργείο Υγείας, πήγαινέ τον στο “Βενιζέλειο” Ηρακλείου. Αν δεν τον πάει και πέθανε στον θάλαμο, θα φταίει ο γιατρός. Αν τον πάει και συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της διαδρομής, πάλι ο γιατρός που δεν είχε τις γνώσεις θα φταίει.
«Πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο της Λαμίας έπρεπε να γίνει μια τέτοια διακομιδή. Ο διοικητής διαλέξει τον γιατρό της πιο ακατάλληλης ειδικότητας. Έναν ορθοπεδικό. Ο γιατρός ζήτησε γραπτή εντολή. Ο διοικητής όμως δεν του έδωσε γραπτή εντολή για να μην έχει την ευθύνη. Παράλληλα, ο διευθυντής άσκησε πειθαρχική δίωξη στον γιατρό που δεν πήγε, ενώ ο ίδιος δεν έπαιρνε γραπτώς την ευθύνη», περιγράφει ο κ. Πανανικολάου.
Η ΟΕΝΓΕ για μια ακόμα φορά απαιτεί να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη προχειρότητα με τα ασθενοφόρα.
Οι γιατροί ζητούν «να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις πιστοποιημένων διασωστών και οδηγών που θα έχουν εκπαιδευθεί επαρκώς ως βοηθοί διασώστες».
Στη “φόρα” τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ
Στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες, που περιλαμβάνει 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπάρχουν ονόματα με παλιά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν χρέη. Ποιοι εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση.
Στα «μανταλάκια» αναμένεται να κρεμάσει η ΑΑΔΕ την Παρασκευή (04/08) τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή εκείνους που έχουν ο καθένας χρέη άνω 150.000 ευρώ στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για έναν κατάλογο με τα 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με μεγάλες οφειλές που έχουν “κοκκινίσει” και που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα δινόταν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουνίου. Λόγω εκλογών αλλά και της “δεύτερης ευκαιρίας” που δόθηκε τελικά επελέγη να αναρτηθεί στις 4 Αυγούστου καθώς η παράταση για διευθέτηση οφειλών ήταν μέχρι την 31η Ιουλίου με τα προγράμματα με τις ρυθμίσεις χρεών.
Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν ονόματα με παλιά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν χρέη, από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και νέα πρόσωπα καθότι δεν προχώρησαν στην ρύθμιση των χρεών τους από το 2020 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
- οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι ρυθμίσεις
Πάντως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι οφειλέτες που δεν επέλεξαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στις σχετικές λίστες.
Κι αυτό παρά το ότι είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων τις οποίες έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ή τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις.
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα των 36-72 και 120 δόσεων της ΑΑΔΕ έκλεισε στις 31 Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 58.000 οφειλέτες της Εφορίας εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όταν μόνο για την αναβίωση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν 200.000 φορολογούμενοι.
Πιο συγκεκριμένα, αίτηση για επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων υπέβαλαν 45.00 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας οφειλές 620 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 ενώ άλλοι 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έκλεισε και το νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης. Συνολικά εντάχθηκαν 13.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Οι αιτίες
Κύρια αιτία για το ότι δεν επελέγησαν οι ρυθμίσεις ήταν, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, το ότι υπήρχαν κριτήρια “απαγορευτικά” που λειτούργησαν ως “κόφτες”. Συγκεκριμένα, πολλοί οφειλέτες, με βάση όσα έχουν αναφέρει φορείς της αγοράς:
- Αποκλείστηκαν από τις 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, μια και χρωστούσαν έστω και ένα λεπτό του ευρώ, την 1η- 11-2021.
- Επίσης έμειναν εκτός όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν – είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις έως και την 1η Νοεμβρίου 2021. Αυτά μπορούσαν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορούσε να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά.
- Για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα ήταν η πρόβλεψη του νόμου ότι θα πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης