Νορβηγία: Κρουαζιερόπλοιο με 36 μέλη του πληρώματος θετικά στον κορoνοϊό – Βέλγιο: Απαγόρευση στα “μη απαραίτητα ταξίδια”.

κρουαζιερόπλοιο

Οι νορβηγικές αρχές εντόπισαν 36 μέλη του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου με κορονοϊό. Οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί.

“Κόκκινος συναγερμός” σήμανε στις νορβηγικές αρχές μετά τον εντοπισμό δεκάδων μελών του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου με κορωνοϊό. Το νορβηγικό πλοίο είχε πραγματοποιήσει δύο ταξίδια μέσα στον Ιούλιο, μεταφέροντας εκατοντάδες τουρίστες από πολλές χώρες.

Το MS Roald Amundsen πραγματοποίησε κρουαζιέρες στις 17 Ιουλίου, με 209 τουρίστες και στις 24 του ίδιου μήνα με άλλους 178 τουρίστες. Μόλις την Παρασκευή, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά το πρώτο ταξίδι και μία εβδομάδα μετά το δεύτερο, έγινε γνωστό ότι 36 μέλη του πληρώματος ήταν θετικά στον νέο κορωνοϊό, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές της σκανδιναβικής χώρας, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν έναν προς έναν τους επιβάτες.

Οι τέσσερις από τους 36 εργαζόμενους στο πλοίο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Τρόμσο, την Παρασκευή το πρωί. Οι υπόλοιποι 32 δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Το MS Roald Amundsen ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει και τρίτο ταξίδι την Παρασκευή, στο αρχιπέλαγος Svalbard, αλλά μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, ακυρώθηκε.

 

Βέλγιο – κορονοϊός: Απαγόρευση στα “μη απαραίτητα ταξίδια” – Επικρίσεις από την Ελβετία

κορονο~ϊός

Ο “κόκκινος” κατάλογος που επικαιροποιήθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου με απαγορεύσεις ταξιδιών σε πολλές χώρες.

Το Βέλγιο απαγόρευσε τα “μη απαραίτητα ταξίδια” προς ορισμένες ισπανικές περιφέρειες, το γαλλικό διαμέρισμα Μαγέν και τρία καντόνια γύρω από τη λίμνη Λεμάν, για υγειονομικούς λόγους, προκαλώντας επικρίσεις και αδυναμία κατανόησης στην Ελβετία.

Ο “κόκκινος” κατάλογος που επικαιροποιήθηκε χθες Σάββατο από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει τις ισπανικές περιφέρειες Ναβάρα, Αραγονία, τις πόλεις Βαρκελόνη και Λέριδα στην Καταλονία, τα ελβετικά καντόνια του Βο, του Βαλέ, της Γενεύης, τη Μαγέν, αλλά και περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας καθώς την πόλη Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

“Δεν επιτρέπονται” τα ταξίδια προς τις περιοχές αυτές. Η καραντίνα και η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτικές για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις ζώνες αυτές στο Βέλγιο.

Από χθες, όποιος επιστρέφει στο Βέλγιο από το εξωτερικό ή επιθυμεί να διαμείνει περισσότερες από 48 ώρες στο Βέλγιο θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα αναγνώρισης, ενημερώνοντας για τις συντεταγμένες του και τα μέρη όπου διέμεινε τις τελευταίες 14 ημέρες.

Καραντίνα και διενέργεια τεστ “συνιστώνται” για ορισμένο αριθμό ζωνών που περιλαμβάνονται σε έναν “πορτοκαλί” κατάλογο, που περιλαμβάνει για τη Γαλλία την περιοχή του Παρισιού (εκτός από το διαμέρισμα Σεν-ε-Μαρν), την περιοχή του Λίγηρα, το διαμέρισμα του Βορρά, τον Άνω Ρήνο, την Άνω Σαβοΐα, τη Μερτ-ε-Μοζέλ και τα Βοζ.

Οι κατάλογοι αυτοί διαμορφώνονται στη βάση της αποτίμησης που κάνει μια ομάδα ειδικών, η Celeval.

Η βελγική απόφαση προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ελβετία στα καντόνια που αφορά. Είναι “ακατανόητο” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βο Φιλίπ Λεμπά στο πρακτορείο ειδήσεων ATS, ελπίζοντας σε μια ταχεία αντίδραση της Βέρνης. Εξέφρασε λύπη για τον “τουριστικό αντίκτυπο, αλλά και τη ζημιά στην εικόνα” της περιοχής που προκαλούνται από το μέτρο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

“Δεν γνωρίζουμε σε ποια κριτήρια βασίζεται το Βέλγιο”, υπερθεμάτισε η συνάδελφός του Ρεμπέκα Ρουίζ, αρμόδια για την Υγεία.

“Το καντόνι του Βαλέ ελέγχει καλά την Covid-19”, δήλωσε ο σύμβουλος του καντονιού του Βαλέ υπεύθυνος για την οικονομία Κριστόφ Νταρμπελέ στη RTS, χαρακτηρίζοντας τη βελγική απόφαση “σκανδαλώδη”.

Αντιμέτωπο με μια αναζωπύρωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμβέρσας, το Βέλγιο έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα νέους περιορισμούς, μειώνοντας τις επιτρεπόμενες επαφές, τις συναθροίσεις και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αμβέρσα από τις 23:30 έως τις 06:00.

Η χώρα καταμετρούσε σήμερα Κυριακή 69.402 κρούσματα μόλυνσης αφότου ξεκίνησε η πανδημία και 9.845 θανάτους. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων που καταγράφονταν καθημερινά από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου ήταν 465,4 σημειώνοντας αύξηση 78% σε σχέση με τις επτά προηγούμενες ημέρες.

Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.