Νομοσχέδιο Παιδείας: Πέρασε με 158 “ναι” εν μέσω αντιδράσεων – Σε τροχιά επανεκκίνησης ή στις όχθες του Δνείπερου, η Οικονομία;

Η υπουργός Παιδείας στην Βουλή

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών και τρίωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ, την ώρα που υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ψηφίστηκε το μεσημέρι στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο επιφέρει σειρά αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ και κατά 124 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές, εννιά από τον  ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τρεις του Κινήματος Αλλαγής. Ήταν όλοι δικαιολογημένοι.

Με επιστολή πρόθεσης ψήφου στο προεδρείο έκαναν γνωστή τη θέση τους, η ψήφος τους όμως δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, απουσίαζαν από την ψηφοφορία που διεξήχθη ηλεκτρονικά και άλλοι έξι βουλευτές, όλοι από την αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη με βάση τις συστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας, δηλαδή ανά ομάδες των 60 βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αναφερόμενος στα θέματα του νομοσχεδίου γαι την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, χαρακτήρισε όρο εθνικής επιβίωσης την επένδυση στην παιδεία και αναφέρθηκε στο άρθρο της επαναφοράς της διαγωγής στους μαθητές.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επαναφορά της μαθητικής διαγωγής σημείωσε ότι διαστραβλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης.

«Ακούω πρόθυμα τον αντίθετο προβληματισμό» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επαναφορά της διαγωγής των μαθητών με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και αναρωτήθηκε «γιατί το σχολείο να αυτοπεριορίζεται στην μετάδοση μόνο γνώσεων και όχι ήθους; γιατί να μην επιδίδεται στην εκμάθηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων; Γιατί οι εκπαιδευτικοί να αδρανούν σε φαινόμενα όπως η ενδοσχολική βία; Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης της συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο;».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για συντηρητική και αντιπαιδαγωγική στροφή και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι νομοθετεί με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, γυρνώντας την εκπαίδευση στη δεκαετία του 1950.

«Προσπαθείτε επιμελώς να καλλιεργήσετε μια επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού. Ότι δήθεν επιχειρείτε πέρα και έξω από την ιδεολογική σας οπτική να προχωρήσετε σε αλλαγές που ορίζονται από όσα σας υποδεικνύουν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες και η διεθνής εμπειρία.

Και όσοι διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αλλαγές, είμαστε τάχα, στην καλύτερη περίπτωση αναχρονιστές, στη χειρότερη παράλογοι» τόνισε για να προσθέσει.

«Πέραν του γεγονότος ότι η επιστροφή στη διαγωγή κοσμία, στο εξεταστοκεντρικό σχολείο και στις πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας, μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι, υπάρχει και μια μεγάλη αντίφαση στο ίδιο το επιχείρημά σας, ότι τάχα ακολουθείτε τις οδηγίες κάποιων ειδικών και τεχνοκρατών».

Νέο συλλαλητήριο εκπαιδευτικών

Εν τω μεταξύ, νέα τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, προκήρυξε για σήμερα, Πέμπτη, η ΟΛΜΕ προκειμένου να συμμετάσχουν όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα  ψηφίζεται το  νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μην ψηφισθεί το νομοσχέδιο, θέτουν θέματα επιπλέον χρηματοδότησης της παιδείας και καταγγέλουν τη διάταξη για τα «ζωντανά» μαθήματα στα σχολεία.

 

Σε τροχιά επανεκκίνησης ή στις όχθες του Δνείπερου, η Οικονομία;

Οι αντιφατικές εκτιμήσεις δημιουργούν θολό τοπίο στην Οικονομία

Παραμένουν κυρίαρχα τα δύο αντίθετα αφηγήματα της κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν η χώρα βαδίζει σε ανάπτυξη ή σε μνημόνιο το 2021.

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες «εξιστορήσεις» για την οικονομία, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κυρίαρχες στην πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση μιλά για ολοένα πιο αισιόδοξα στοιχεία που φαίνονται στον ορίζοντα για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 που θα «ρεφάρει» τις φετινές απώλειες. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να «δείχνει» την κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε πριν αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας ως υπεύθυνη για τις μνημονιακές συνθήκες που θα επικρατήσουν την επόμενη χρονιά.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση, εν αναμονή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου τους επόμενους μήνες θα καθορισθεί η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, συνεχίζει να «τρέχει» τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί για το μέγεθος της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, εκτιμώντας ότι μικρές θα είναι οι διαφορές από τους υπολογισμούς που γίνονται με βάση την κατεύθυνση που έχει δώσει η τελευταία απόφαση της Κομισιόν, δηλαδή τα 32 δις ευρώ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους όρους χορήγησης. Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη «η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα δοθούν τα χρήματα. Δεν είναι για εξυπηρέτηση ταμειακών αναγκών, αλλά θα πρέπει να πιάσουν τόπο». Δείγμα του ότι οι οικονομικές ενισχύσεις δεν πρόκειται να παρασχεθούν δίχως έλεγχο και περιορισμούς. Παράλληλα όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με συνεχείς «ενέσεις» επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στην αγορά.

Οι Γ.Γεραπετρίτης, Χρ.Σταϊκούρας, Αδ.Γεωργιάδης
Οι Γ.Γεραπετρίτης, Χρ.Σταϊκούρας, Αδ.Γεωργιάδης 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε και η ενίσχυση του προγράμματος Συν-Εργασία με επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία κυρίως θα ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές». Συνολικά μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση αποδεδειγμένα διαθέτει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό, εμπροσθοβαρές σχέδιο. Σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνει, κερδίζοντας, σταδιακά, όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίησή του».

Αισιόδοξος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα περιορίσουν την ύφεση εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «το ΚΕΠΕ, ο οργανισμός των οικονομικών μελετών στην Ελλάδα, εξέδωσε επίσημο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι επιστήμονες του ΚΕΠΕ μετά την ανάλυση που έκαναν, εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ του 5,67και του 7,16. Το ΚΕΠΕ μέχρι στιγμής στις προβλέψεις του δεν έχει πέσει έξω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ρωσικός μύθος

Εντελώς διαφορετικά πάντως αντιμετωπίζει τα πράγματα η αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Φόρουμ των Δελφών. Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «μου έρχεται στο μυαλό ο γνωστός ρώσικος μύθος του πρίγκιπα Ποτέμκιν. Που ήθελε να παρουσιάσει στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη ότι στην Κριμαία έχει γίνει μεγάλη ανάπτυξη και αναδιοργάνωση και έφτιαξε στις όχθες του ποταμού Δνείπερου τεχνητά προκατασκευασμένα χωριά, σκηνικό με φωτογραφίες χωριών και στρατιώτες ντυμένους χωρικούς να χαιρετάνε. Αυτό είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας από τότε που εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης».

Από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο
Από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να θυμίσει τις συνθήκες της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τονίζοντας ότι κινήθηκε σε αρνητικούς ρυθμούς τόσο το τελευταίο 3μηνο του 2019 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του γραμματέα  του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη που ανέφερε πως «η ύφεση δεν αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου υπάρχει η δικαιολογία -για ένα δεκαπενθήμερο και μόνο- του lockdown. Η ύφεση προϋπήρχε, αφορά και το τελευταίο τρίμηνο του ’19. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένες ύφεσης στις 27 Ευρωπαϊκές χώρες το είχε η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του ’19,  όταν παραλάβετε μια ανάπτυξη που το πρώτο εξάμηνο “έτρεχε” με 2,8%». Με βάση αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, θα οδηγήσει αναπόφευκτα την επόμενη χρονιά στην ανάγκη να καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δηλαδή με απλά λόγια η χώρα θα βρεθεί σε συνθήκες μνημονίου.

Οι δύο προαναφερόμενες απόψεις, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιπαρατεθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αύριο Παρασκευή. Αφού τότε έχει προγραμματιστεί να απαντηθεί στην Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επίκαιρη ερώτηση για την οικονομία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Γεράσιμος Λιβιτσάνος