Νεοφιλελεύθερες εμμονές… Τάσος Τσακίρογλου

Το επιμύθιο του γνωστού μύθου του Αισώπου με τον βάτραχο και τον σκορπιό φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τους απανταχού νεοφιλελεύθερους ακόμα και σε καιρό πανδημίας: «Είναι στη φύση μου» απαντά ο σκορπιός στον βάτραχο που τον ρωτά γιατί τον τσίμπησε με το κεντρί του την ώρα που τον μετέφερε στην απέναντι όχθη της λίμνης, όπου δεν μπορούσε να πάει μόνος του γιατί δεν ήξερε κολύμπι.

Τι σημαίνει αυτό για τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία; Οτι οι φορείς της δεν μπορούν να πάνε κόντρα στη φύση τους. Ποια είναι αυτή; Εχθρότητα σε καθετί συλλογικό, σε οτιδήποτε δημόσιο και σε όποιο κοινό αγαθό.

Οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες υπό τον πανικό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού έκαναν μισή στροφή προς το κράτος και την κοινωνική προστασία, την άφησαν όμως στη μέση καθώς κυριαρχεί η φύση τους. Και η φύση τους είναι η υποταγή στην «αγορά» και στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πολλαπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του ΕΣΥ. Εταζε στους πολίτες στήριξη της Παιδείας και προσλήψεις καθηγητών. Αυτά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Σήμερα, με το δεύτερο κύμα να χτυπά τον κόσμο και τη χώρα μας, φαίνεται όλη η γύμνια και όλο το ψέμα της κυβέρνησης: ανοχύρωτα νοσοκομεία, γιατροί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, σχεδόν γεμάτες ΜΕΘ και κενά στα σχολεία.

Η απάντηση; Ενα επερχόμενο lockdown, φτηνές δικαιολογίες, ασυνάρτητα μέτρα και καθολική γελοιοποίηση των κυβερνώντων. Φυσικά αυτά δεν θα τα δείτε στα ξεπουλημένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, θα τα ακούσετε όμως σε δρόμους, καφετέριες και σχολεία.

HOTDOC | Κίκα Γεωργίου. «Ακολουθώ το ένστικτό μου, το οποίο μέχρι στιγμής,  ευτυχώς, δεν με έχει προδώσει»