ΝΔ: Η ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ περνάει μέσα από τα χακί — Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

13361589.jpg

Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας είχε διπλή σημασία. Σε συμβολικό επίπεδο επιβεβαίωσε ότι η Υγεία είναι προσωπικό του στοίχημα. Παράλληλα, σφράγισε την απόφαση για στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προχωράει στην παραπάνω ενέργεια μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποδυναμώνοντας την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις για να… πλασάρει ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Η προεκλογική δέσμευση για 1.000 προσλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πολύ γρήγορα μετακινήσεις από άλλους τομείς, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση και των διακομιδών. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κάλυψη κενών με προσωπικό που δεν ανήκει στο ΕΣΥ είναι μία προσωρινή λύση. Ωστόσο, μετά δεν θα ακολουθήσουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά το τσουνάμι του ιδιωτικού τομέα.

Οδηγίες στα νοσοκομεία

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ήταν να στείλει οδηγίες στα νοσοκομεία να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνιών με ιδιώτες για ασθενοφόρα. Με την ένταξη στρατιωτικών και πυροσβεστών στο ΕΚΑΒ η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες. Κερδίζει χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ενταχθούν οι ιδιώτες στον συγκεκριμένο τομέα του ΕΣΥ.

Θα κινδυνεύσουν ζωές

Πέρα από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα, το πιο σημαντικό, αυτό της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Η στελέχωση των ασθενοφόρων με ανεκπαίδευτο προσωπικό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν συμπολίτες μας.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν με έκδοση ΠΝΠ για τη στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους κατά τη διάρκεια της διακομιδής. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσής του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς. «Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό» εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει πως «μόνο με μόνιμες προσλήψεις από τη δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και τη μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Τέλος, χρειάζεται γενναία μισθολογική αναβάθμιση, τουλάχιστον στα νησιά, καθώς το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει τον μισθό μας».

Αντώνης Ραυτόπουλος

 

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοιΑΕΙ: Πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών - Τι ισχύει | Alfavita

Αιτήσεις για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα μπορούν να γίνονται από την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, οπότε και άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η διορία των αιτήσεων για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα λήγει την Πέμπτη 3 Αυγούστου. Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης –που πρέπει να γίνεται από την 1η έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους- για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος ΑΦΜ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που υλοποιεί και υποστηρίζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης/ Για την περίπτωση της συγκατοίκησης στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και το ΑΦΜ του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Ποιοι οι δικαιούχοι για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

  •  είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
  • είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167).

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τα SOS της αίτησης

Πριν κάνεις την αίτηση σου για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Ακόμη, πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει ο φοιτητής να έχει βεβαιωθεί ότι η ακαδημαϊκή του ταυτότητα είναι σε ισχύ.

Η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε: «Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 500 ευρώ από πέρυσι, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται ακόμα περισσότερο και γίνεται 2.000 ευρώ. Δηλαδή, εφόσον επιλέξει δηλαδή φοιτητής να συγκατοικήσει με έναν άλλον φοιτητή»

Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Όπως είπε:

«Δεν θα πρέπει το εισόδημα να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αναφερόμαστε σε εισόδημα οικογενειακό και των δύο γονέων. Σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει δικό του εισόδημα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης. Άρα δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής»

Η ίδια συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία αθροιστικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά. Θα πρέπει να μισθώνει σπίτι, να μένει σε ξενοδοχείο σε άλλη πόλη από αυτή του τόπου κατοικίας και επίσης θα πρέπει να έχει εξεταστεί στα μισά μαθήματα και παραπάνω επιτυχώς σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών και δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα συνολικά εξάμηνα της φοίτησης του. Τώρα ως προς την αίτηση, ο δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τους ΑΦΜ των μελών που θα μπουν μέσα στην αίτηση, του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα κατατεθούν τα χρήματα, καθώς επίσης και προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και e-mail σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επίσης και τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό ακαδημαϊκής ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και τον ΑΦΜ του, όπως και τον ΑΦΜ του προσώπου που εμφανίζεται στο μισθωτήριο του φοιτητή»