ΝΔ ένας χρόνος. Ο ουρανός έπεσε στα κεφάλια μας

Μαύρο, γκρίζο, μπλε. Η σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας.

Ιούλιος 2019. Η Ελλάδα έγινε μπλε. Μπλε ανακατεμένο με γκρίζο και μαύρο.

Ιούλιος 2020. Ένας χρόνος πέρασε. Μαύρο ανακατεμένο με γκρίζο και μπλε.

Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει μια πολιτική συμμαχία που κυβερνά. Η ακροδεξιά με την δεξιά και τους ακραίους φιλελεύθερους. Υποτιθέμενους κεντρώους, που στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν στο παραμικρό από τους ακροδεξιούς, παρά μόνο στο στυλ και στον ελιτισμό. Είναι οι πρώην οπαδοί και ψηφοφόροι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και ένα μέρος των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για πρώτη φορά ψήφισαν την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η απέχθεια για την αριστερά και ιδιαίτερα την κυβερνώσα εκδοχή της τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι είναι αντιλαϊκιστές, όμως καταπίνουν αμάσητο τον ακροδεξιό λαϊκισμό, τον δικαιολογούν και υπερθεματίζουν. Το πάθος τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την σκέψη τους. Τους καθοδηγεί και τους τυφλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται ποτέ να έχει πρόσβαση σ’ αυτή την μερίδα των εμμονικών ακραίων δεξιών του κέντρου, που ψήφισαν ΝΔ. Είναι επίσης αφέλεια όταν μιλά για δημοκρατικές δυνάμεις και εν δυνάμει συμμάχους, να περιλαμβάνει σε αυτούς το τοξικό δεξιό ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, είναι ξεκάθαρα δίπλα στην δεξιά. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μαζί τα «έφαγαν». Ήταν στην ίδια μεριά των σκανδάλων της SIEMENS της NOVARTIS και τόσων άλλων. Μαζί χρωστούν από δάνεια, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες. Δανεικά, λεηλατημένα και αγύριστα. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τους ενώνει το κοινό συμφέρον. Η κοινή διαφθορά. Να κουκουλωθούν τα σκάνδαλα, να θαφτούν, να εξαφανιστούν και να ξεχαστούν οι λεηλασίες του παρελθόντος. Να αποδοθούν κατάλευκοι στην κοινωνία.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης της μαύρης, γκρι μπλε, συμμαχίας κι ο ουρανός έπεσε επάνω στα κεφάλια μας. Μια «θεοσεβούμενη», κατηχητική, αρπαχτική δεξιά, με έντονη διάθεση υπεξαίρεσης του δημοσίου χρήματος. Με απευθείας αναθέσεις και παρααναθέσεις. Σε γνωστούς, φίλους, οδοιπόρους και συνοδοιπόρους. Σε μαγαζάκια και παραμαγαζάκια. Της μάσας, της αρπαχτής και της λεηλασίας. Οι σκοτεινές οδοί, πάροδοι και δίοδοι του χρήματος.

Αρπακτικά με τον σταυρό στο χέρι. Ληστές σε όλες τις λίστες, εξωχώριες και οφσόριες.

Μαύρο χρήμα, άσπρο χρήμα, πρώην πρωθυπουργοί, πρώην υπουργοί, νυν υπουργοί.

Σύζυγοι πρωθυπουργών, υπουργών, τραπεζιτών και λοιπών ευυπόληπτων πολιτών. Κι όταν ξεμπροστιάζονται, τσιρίζουν και ουρλιάζουν ότι είναι θύματα σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, των εισαγγελέων, του FBI, των προστατευόμενων μαρτύρων. Εδώ γελάμε.

Νοιώθουν αποστροφή για την δημιουργική σκέψη. Οι νέοι πολίτες, απολίτιστοι υπηρέτες,πειθήνιοι χειροκροτητές. Έξωση των καλλιτεχνικών από τα σχολεία. Έξωση ή υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών. Κεραμέως γονυπετούσα, φιλούσα χείρας ιερέων. Θεούσα, μέλος της οπισθοδρομικής κομπανίας των κατηχητών και των ιεροδιδασκάλων.

Χρυσοχοΐδειος, νόμος για τις διαδηλώσεις. Χουντικό αποτύπωμα. Η ριζοσπαστικοποίηση καταζητείται, το ιδιώνυμο έρχεται. ΜΑΤ στα νησιά, ΜΑΤ στα Σεπόλια, ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

ΜΑΤ στην σκέψη.

Ένας χρόνος μαύρος και άραχλος. Ένας χρόνος μαύρος και άραχνος. Το μαύρο, το γκρίζο και το μπλε συνδυάστηκαν και δημιούργησαν μια αποκρουστική μουτζούρα. Ο Πρετεντέρης, ο Σαββόπουλος κι ο άφωνος ΑΡΚΑΣ χειροκροτούν και την θαυμάζουν. Την βλέπουν σαν έργο τέχνης. Αφηρημένη τέχνη υψηλής αισθητικής. Πάντα οι βολεμένοι θεωρητικοποιούν το βόλεμα τους. Στα προνόμια τους δίνουν θεωρητική υπόσταση.

Μαύρο, γκρίζο, μπλε. Η σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας. Ο ουρανός έπεσε επάνω στα κεφάλια μας. Το θέμα είναι να μιλήσουν όλοι αυτοί που ο ουρανός τους πλακώνει.

 

Ορέστης Μεταξάς