«Να σταματήσουν οι φρικαλεότητες»: ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία για το Σουδάν — Κριμαία: Η στιγμή που το ουκρανικό θαλάσσιο drone χτυπάει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο — Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης καταστρώνουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής

«Να σταματήσουν οι φρικαλεότητες»: ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία για τις εχθροπραξίες στο Σουδάν

Μετά τις καταγγελίες για γενικευμένα εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας απαίτησαν τα εμπόλεμα μέρη να τερματίσουν «αμέσως» τις εχθροπραξίες.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Όσλο «καταδικάζουν» τη συνεχιζόμενη βία ειδικά στην περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), πάνω απ’ όλα τη στοχοποίηση συγκεκριμένων φυλετικών και εθνοτικών κοινοτήτων, καθώς και την ευρεία χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου.

Η τρόικα αξίωσε τα εμπόλεμα μέρη να τηρούν την υποχρέωσή τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να προστατεύουν τους άμαχους.

Πρέπει να υπάρξει «πλήρης πρόσβαση» στις περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο ώστε «να ερευνηθούν πλήρως οι παραβιάσεις» και «να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως επιζήσαντες ώστε να σωθούν ζωές», συνεχίζει το κείμενο.

Αυτοί που ευθύνονται για «φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων», ειδικά όσοι διαπράττουν «σεξουαλική βία που συνδέεται με τον πόλεμο» και «βάζουν στο στόχαστρο ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιατρικό προσωπικό και άλλους πάροχους υπηρεσιών» πρέπει «να λογοδοτήσουν», προσθέτουν οι τρεις κυβερνήσεις.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη έκανε λόγο για «γενίκευση των εγκλημάτων πολέμου», για «εσκεμμένες επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον άμαχου πληθυσμού».

Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχει μετατρέψει σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάντα σύμφωνα τη Διεθνή Αμνηστία, «κόσμος σκοτώνεται μέσα στο σπίτι του, ή καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα», άμαχοι «μπαίνουν σε διασταυρούμενα πυρά όταν φεύγουν, δολοφονούνται σε στοχευμένες επιθέσεις», ενώ «δεκάδες γυναίκες και κορίτσια που ενίοτε δεν είναι πάνω από 12 ετών βιάζονται και υποβάλλονται σε άλλες μορφές σεξουαλικής σκλαβιάς από αντιμαχόμενους και στις δυο πλευρές. Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διενεργήσει νέα έρευνα για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ.

Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε πρόσφατα σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή, που είχε ήδη αιματοκυλίσει εμφύλιος πόλεμος τα χρόνια του 2000.

 

Κριμαία: Η στιγμή που το ουκρανικό θαλάσσιο drone χτυπάει το ρωσικό δεξαμενόπλοιοΚριμαία: Η στιγμή που το ουκρανικό θαλάσσιο drone χτυπάει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει καθαρά το ουκρανικό θαλάσσιο drone να πλησιάζει και να χτυπά το ρωσικό δεξαμενόπλοιο, σε μία νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κριμαία.

Χρήστες του Telegram, τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο, έκαναν λόγο για πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο 32 ναυτικά μίλια από το στενό του Κερτς.

Σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, μέλος του πληρώματος ανέφερε πως το μηχανοστάσιο πλημμύρισε μετά το πλήγμα και το σκάφος ακινητοποιήθηκε, πάντως δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

Το πρακτορείο διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 11 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο SIG, στο οποίο έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις επειδή προμήθευσε καύσιμα στις ρωσικές δυνάμεις που είχαν πάει να βοηθήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Μέλη του πληρώματος τραυματίσθηκαν από θραύσματα γυαλιού κατά την επίθεση, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ένας δημόσιος αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στην ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει με τη Ρωσία τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα, διακόπηκε για τρεις ώρες πριν επαναληφθεί νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης για τους αυτοκινητοδρόμους.

Αυτή η τελευταία επίθεση πραγματοποιείται την επομένη ενός πλήγματος ουκρανικού drone σε ρωσικό πολεμικό πλοίο σε βάση στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νοβοροσίσκ. Η επιχείρηση ήταν «επιτυχημένη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας SBU.

«Ο στόχος ήταν να καταδειχθεί πως η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ρωσικό πολεμικό πλοίο σ’ αυτή τη ζώνη», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

 

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης καταστρώνουν οι χώρες της Δυτικής ΑφρικήςΠραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης καταστρώνουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής

Οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της ECOWAS, (εκτός από Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Γουινέα και Νίγηρα), στην θεσμική ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης στην Αμπούτζα της Νιγηρίας

Πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα μελετούν οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Όπως δήλωσε την Παρασκευή, 4/8, ηγετικό στέλεχος του ECOWAS, το σχέδιο περιλαμβάνει ακριβώς το πώς και πότε μπορούν να αναπτυχθούν δυνάμεις.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε ενδεχόμενη επέμβαση, τα έχουμε επεξεργαστεί, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της ΝιγηρίαςΑμπούτζα.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

ΝΑ σημειωθεί πως η ECOWAS έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την περασμένη Πέμπτη, αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα, ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*