Να μη γίνει κανονικότητα το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου — Ποιες συσκευές καίνε και ποιες όχι, τι πρέπει να βγαίνει από την πρίζα

Η σπουδαιότερη στιγμή στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh πλησιάζει καθώς οι δικαστές καλούνται να διαχωρίσουν τη θέση τους από την προκλητική εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει εντελώς τους κατηγορούμενους αστυνομικούς και ρίχνει «στα μαλακά» τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη ● Πανελλαδική Ημέρα Δράσης σήμερα, πάνδημο το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πολύκροτη δίκη του φονικού λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία με την αγριότητα των χτυπημάτων που καταγράφηκαν σε βίντεο, με την προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να συγκαλύψει την υπόθεση και να κατηγορήσει το θύμα για ληστεία, κάτι που αποδείχτηκε ότι δεν έγινε ποτέ, και με την επίμονη προσπάθεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στο δικαστήριο να αντιστρέψουν τον ρόλο των κατηγορούμενων και του θύματος.

Η ώρα της ιστορικής απόφασης πλησιάζει. Σήμερα το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών και αμέσως μετά να ενημερώσει η έδρα πότε θα γίνει η διάσκεψη των τακτικών και των λαϊκών δικαστών ύστερα από την οποία θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία. Η απόφαση είναι πιθανό να βγει αργότερα σήμερα ή αύριο, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί δικάσιμος, ή σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες.

Οι δικαστές καλούνται με την απόφασή τους είτε να αναπαραγάγουν τις προκλητικές αντιφάσεις της εισαγγελικής πρότασης είτε να τις υπερβούν και να δώσουν το ξεκάθαρο, χωρίς υποσημειώσεις, μήνυμα ότι είναι τελείως αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου το φονικό λιντσάρισμα και ότι το έργο της αστυνομίας είναι να το εμποδίζει με κάθε τρόπο, αντί να συμπράττει σε αυτό και εν συνεχεία να το συγκαλύπτει.

Το δίλημμα το διατύπωσε ξεκάθαρα και εμβληματικά στην αγόρευσή της η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων: «Ή θα λειτουργήσετε ως δικλίδα ασφαλείας, όριο και τείχος στις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες, όπως είναι ο ρόλος σας στην οργανωμένη πολιτεία, ή θα είναι σαν να ροκανίζετε την ίδια την καρέκλα που κάθεστε. […] Με την απόφασή σας θα γράψετε Ιστορία, το ερώτημα είναι ποια Ιστορία θέλετε να γράψετε».

Είναι ξεκάθαρο από τα δεκάδες ψηφίσματα συλλογικοτήτων, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαιοσύνης η πρόταση του εισαγγελέα να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί και να ξεφύγουν ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης με μια καταδίκη για απλή θανατηφόρο σωματική βλάβη, ενώ τα πραγματικά περιστατικά που παραδέχεται και ο ίδιος ο εισαγγελέας βοούν ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κάτι που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του θύματος.

Σύμφωνα με την αντιφατική εισαγγελική πρόταση, οι αστυνομικοί υποτίθεται ότι έπραξαν το καθήκον τους, αν και συνέλαβαν βίαια το θύμα την ώρα που έφευγε παραπατώντας για να σώσει τη ζωή του, αφήνοντας ανενόχλητους τους δράστες του λιντσαρίσματος, ενώ ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης ενέργησαν, υποτίθεται, από αμέλεια, την ίδια στιγμή που και ο εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι έδρασαν με πρόθεση, κλοτσώντας στο πρόσωπο και στο κεφάλι με μένος, σφοδρότητα και τιμωρητική διάθεση, «αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο», όπως γνώριζαν επίσης ότι το θύμα «δεν είχε αφαιρέσει κοσμήματα, ότι βρισκόταν σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του, ότι δεν ήταν επικίνδυνος, δεν αποτελούσε απειλή».

Αυτό άλλωστε βροντοφωνάζουν δεκάδες συλλογικότητες του ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικού κινήματος, του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού χώρου, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, που καλούν σε Πανελλαδική Ημέρα Δράσης σήμερα με κεντρικό σύνθημα «Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε».

Σήμερα το πρωί στις 9.00 έχει προγραμματιστεί από την Πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο στην οδό Δέγλερη, ενώ το απόγευμα στις 7.30 έχει προγραμματιστεί από το συντονιστικό «For Zackie – Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» πορεία από το Μεταξουργείο μέχρι τον τόπο του μαρτυρικού θανάτου του ακτιβιστή στην οδό Γλάδστωνος. Κινητοποιήσεις γίνονται και σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, 8.00 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, Σέρρες, 7.00 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Βέροια, 6.00 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου, Ηράκλειο, 7.00 μ.μ., στο στέκι του Α.Σ.Η. ΤΗΓΑΝΙΤΗ.

Την παραδειγματική τιμωρία των δραστών ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Είναι χρέος όλων μας να απαιτήσουμε την τιμωρία των δραστών αλλά και να αγωνιστούμε ώστε να εκλείψουν οριστικά και αμετάκλητα ο σεξισμός, η ΛΟΑΤΚΙφοβία, η μισαλλοδοξία και κάθε είδους διακρίσεις» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το μήνυμα της Ελένης Κωστοπούλου

Μήνυμα έστειλε μέσω της Πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τώρα ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης. Είναι η ώρα που θα ακούσουμε τη συγγνώμη που δεν ακούσαμε από τους κατηγορουμένους.

Η ώρα που θα απαλύνει ο πόνος μας και θα νιώσουμε πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους. Που θα στείλουμε το μήνυμα ότι η βία και η εκδικητικότητα δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Η ώρα που θα αποτρέψουμε όχι τους «επίδοξους ληστές», αλλά τους επίδοξους δολοφόνους. Που θα σταθούμε στο ύψος μας σαν κοινωνία και θα αγκαλιάσουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους και θα διασφαλίσουμε ότι για τις ζωές που χάθηκαν θα υπάρχει ανάληψη ευθυνών από την πλευρά των πολιτών και την πλευρά της πολιτείας».

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Ποιες συσκευές καίνε και ποιες όχι, τι πρέπει να βγαίνει από την πρίζα – Ηλεκτρολόγος συμβουλεύειΠοιες συσκευές καίνε και ποιες όχι

Ηλεκτρολόγος εξηγεί ποιες είναι οι συσκευές που καίνε ενώ παράλληλα δίνει και τις συμβουλές του.

«Θηλιά στον λαιμό» των νοικοκυριών έχουν γίνει οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την κυβέρνηση να έχει πάρει τις αποφάσεις της και να δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν θα περιμένει άλλο την ΕΕ και θα προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων για τη μείωση των τιμών.

«Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος που να είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω» είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν να έχει ληφθεί η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι γίνεται όμως μέχρι τότε; Οι λογαριασμοί… καίνε και οι πολίτες κάνουν τα αδύνατα… δυνατά για να μπορέσουν να πληρώσουν τη λυπητερή. Το πρωί της Τρίτης εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Open ένας ηλεκτρολόγος ο οποίος εξήγησε ποιες είναι οι συσκευές που καίνει περισσότερο, ενώ παράλληλα έδωσε και τις συμβουλές του.

Στην κορυφή, όπως φαίνεται και στο βίντεο, βρίσκεται ο φούρνος, ο θερμοσίφωνας, το μάτι της κουζίνας αλλά και το ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα.