«Να κλείσει τώρα το ελληνικό σχολείο στο Wood Green του Λονδίνου!» – Το όνομά της: Κούβα!-Το σύστημά της: Σοσιαλισμός!

Την επικίνδυνη στάση της βρετανικής κυβέρνησης που αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του νέου κορονοϊού, καταγγέλλει η Οργάνωση Νότιας Αγγλίας της ΚΝΕ.

Μάλιστα, όπως τονίζει, οι αρχές αγνοούν ακόμα και την οδηγία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας να κλείσει το ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Wood Green του Λονδίνου, ενώ απειλούν και με απουσίες όσους μαθητές δε συμμετέχουν στα μαθήματα.

«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα!

Να κλείσει τώρα το ελληνικό σχολείο στο Wood Green του Λονδίνου!

Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη στάση της Βρετανικής κυβέρνησης που αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Έφτασαν στο σημείο να αγνοήσουν ακόμα και την οδηγία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας να κλείσει το ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Wood Green του Λονδίνου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους. Χθες το πρωί οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι το σχολείο κλείνει και το μεσημέρι ότι τελικά μένει ανοιχτό και μάλιστα ότι θα παίρνουν και απουσίες όσοι μαθητές δε συμμετέχουν στα μαθήματα!

Στηρίζουμε τις δίκαιες αντιδράσεις των μαθητών και απαιτούμε:

  • Να κλείσει το σχολείο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, όπως γίνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις, όποτε αυτές διεξαχθούν.
  • Να εξασφαλιστούν οι αποδοχές και όλα τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών, όσο το σχολείο θα είναι κλειστό.

Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν αρκεί να ρίχνουν οι κυβερνήσεις την ευθύνη στον κόσμο, προσπαθώντας να “μοιράσουν” την πανδημία σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μην καταρρεύσει το ήδη αποδυναμωμένο κρατικό σύστημα Υγείας, όπως γίνεται στην Ελλάδα.

Από την άλλη, είναι ανατριχιαστικά τα όσα (δεν) γίνονται και λέγονται στη Μεγάλη Βρετανία. Η ανθρωποθυσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως των πιο ηλικιωμένων, προκειμένου να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο η καπιταλιστική οικονομία, ντύνεται με δήθεν “επιστημονικές θεωρίες” ή παρουσιάζεται ακόμα και σαν “δικαίωμα στην επιλογή”.

Και στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία ο ένοχος είναι ο ίδιος: Είναι το καπιταλιστικό σύστημα που υπολογίζει μόνο τα κέρδη των λίγων, ενώ κάνει τις ζωές των πολλών μια απλή στατιστική.

Οι χιλιάδες νέοι και νέες που ζούμε, σπουδάζουμε και δουλεύουμε στη Μεγάλη Βρετανία δεν δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα για να τη “βγάλουν καθαρή” τα κέρδη τους.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια».

 

Το όνομά της: Κούβα!-Το σύστημά της: Σοσιαλισμός!

Σε έναν κόσμο που η επιδημία του κορωνοϊού σαρώνει υπάρχουν εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που κρατάνε ζωντανό το οξυγόνο της ελπίδας για όλους μας. Παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου, βλέπουμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που εκπέμπει όλο το περιεχόμενο της έννοιας “Ανθρωπος”. 

Υπάρχει όμως κι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και προσφοράς που έχει κρατικό πρόσημο. Ναι! Κρατικό πρόσημο! Κι έτσι, θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι, η πραγματικότητα είναι και πάλι εδώ. Υπάρχει αυτή η χώρα – ΚΟΥΒΑ το όνομά της – μια αποκλεισμένη χώρα, μια χώρα που κατατάσσεται στον «άξονα του κακού» από τις χώρες της Δύσης, που οι άνθρωποι της μαζί με τις επίσημες αρχές της, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πράξει τα εξής:

– Παλεύουν με το αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα και ζητούν να το προμηθευτούν 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας σαν μια από τις επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» ή ένα τυχαίο γεγονός, αλλά ένα αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου ιατρικής Επιστήμης που εξελίσσεται και παρέχεται στο νησί της Επανάστασης (διαβάστε εδώ κι εδώ).

– Ανταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια της Ιταλίας, στέλνει γιατρούς στην πληττόμενη (και ακροδεξιάς διοίκησης) Λομβαρδία, την ίδια ώρα που οι ΕυρωΕνωσιακοί Εταίροι της Ιταλίας, όταν η χώρα ζήτησε βοήθεια, εκείνοι αρκέστηκαν σε ένα «χτύπημα στην πλάτη» για καλή ανάρρωση (διαβάστε εδώ).

– Κρατά ανοικτά τα σύνορά της για όσους έχουν ανάγκη. Το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο που εκδιώχθηκε από πολλά λιμάνια στην Καραϊβική, ένα πλοίο με 1.000 ανθρώπους που κανείς δεν τους ήθελε μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των επιβατών του, βρήκε καταφύγιο εκεί: Στην Κούβα. Την ώρα που οι άλλοι το αφηναν μεσοπέλαγα, η Κούβα έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Βρετανίας να δεχτεί τους ανθρώπους, να τους περιθάλψει και να τους συντρέξει. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες, λιτή: «Θα υιοθετήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας της Κούβας», τόνισε (διαβάστε εδώ). Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για τον ελλιμενισμό του πλοίου, μάθημα ζωής: Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας”.

Η χώρα αυτή – επαναλαμβάνουμε – λέγεται Κούβα. Είναι η χώρα με το εναντίον της εδώ και 7 δεκαετίες εμπάργκο. Είναι η χώρα που δεν στέκεται απλά όρθια, για μια ακόμα φορά, αλλά δείχνει και τι σημαίνει να πορεύεσαι όρθιος. Αυτή είναι η Κούβα. Η Σοσιαλιστική Κούβα. 

 

 ΔΙΕΘΝΗ