Να θυμόμαστε – Ανοίγει η πλατφόρμα για το εφάπαξ επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους – Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

Τις τελευταίες μέρες, που με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για το «παλαιστινιακό ζήτημα», να θυμόμαστε ότι: στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ξεχνιέται το ομόφωνο ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2015 για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κι ακόμη, ότι η Ελλάδα, πέρυσι, στις 3 Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταψήφισε το ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Πρώτη φορά.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το εφάπαξ επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους

Στις τρεις μετά το μεσημέρι ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις – δηλώσεις για το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ στους 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές των ποσών θα ξεκινήσουν άμεσα, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με την ροή των ηλεκτρονικών δηλώσεων των δικαιούχων, ώστε όλοι να έχουν λάβει την έκτακτη ενίσχυση έως το τέλος του έτους

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων λήγει την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59.

Οι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας, δια του φορέα τους, που είναι φειδωλός σε δημόσιες ανακοινώσεις, καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά με τις εντολές της Γ.Γ. για επιβολή προστίμων  σε όσους εργαζόμενους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις απαλλάσσεται ο εργοδότης από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και αποκαλύπτουν ότι  εδώ και 10  μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία  για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.

Ο ΠΟΣΕΠΕ επισημαίνει ότι οι όποιες εντολές  της κ. Στρατινάκη στη  «μία και μοναδική σύσκεψη» (!)  με μόνη ουσιαστικά στόχευση την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων σε εργαζόμενους και πολίτες  γίνεται χωρίς την προετοιμασία και εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που απαιτούν οι  συνθήκες από τον Μάρτιο» κατά παράβαση όχι μόνο της ΚΥΑ της 6ης Νοεμβρίου 2020 και  των επιταγών της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας αλλά κυρίως της Γενικής Αρχής Ευθύνης του Εργοδότη.

Πρόκειται για την Αρχή που διατρέχει το δίκαιο περί ασφάλειας και υγείας στην Εργασία. Σύμφωνα με αυτήν «ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση του και δεν απαλλάσσεται από αυτήν την ευθύνη ούτε όταν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Στην αναλυτική ανακοίνωση την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι το μόνο που έκανε το υπουργείο ήταν να δίδει προφορικές εντολές, συχνά αντικρουόμενες, την ώρα που πολλές δομές του ΣΕΠΕ κλείνουν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κι ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που εγκαίρως είχε υποβάλει για σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία έπρεπε να είναι σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ.

Παρόλα αυτά κι ενώ συνεχίζεται η υποστελέχωση και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τους Επιθεωρητές Εργασίας   «το ΣΕΠΕ διενήργησε πάνω από 6.000 ελέγχους COVID σε εργασιακούς χώρους από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση».