“Να ακυρώσουμε το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κεραμέως”: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια – Νέο επιτελικό φιάσκο!: Δεν αναγνωρίζει έγγραφα πολιτών εκτός ΕΕ – Δυσπιστία στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης

«Η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή σε ακόμα χειρότερη μορφή, με τιμωρητικές τροπολογίες για όσους δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης και πλήθος άλλων αντιδραστικών διατάξεων που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του Δημόσιου σχολείου» δηλώνει η ΟΛΜΕ, που καλεί σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή την Πέμπτη.

Όπως σημειώνει, «θέλουν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους με εργαλείο την τρομοκράτηση του κλάδου.Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή, που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την “αυτονομία” τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης».

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει πως το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε «στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, όπως κάνουν πάντα εκείνες οι κυβερνήσεις που φέρνουν για ψήφιση αντιεκπαιδευτικούς – αντιλαϊκούς νόμους προκειμένου να τους επιβάλλουν».

Ζητεί δε «να δώσουμε απάντηση τώρα. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας να χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια. Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα μαζί με το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα, να ακυρώσουμε το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κεραμέως. Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις. Απορρίπτεται συνολικά. Δεν πρέπει να ψηφιστεί».

 

Νέο επιτελικό φιάσκο! Ομολογία προχειρότητας στην περίφημη εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Δεν αναγνωρίζει έγγραφα πολιτών εκτός ΕΕΥποψήφιος για διεθνές βραβείο ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Σε νέα ομολογία επιτελικής προχειρότητας προχώρησε η κυβέρνηση αυτή τη φορά στην περίφημη εφαρμογή του Κυριάκου Πιερρακάκη Covid Free GR, που χρησμοποιείται για τον έλεγχο πιστοποιητικών προκειμένου να εισέρχεται κάποιος σε κλειστό χώρο.

Μετά από μέρες σιωπής, το υπουργείο Τουρισμού αναγκάστηκε να ομολογήσει ουσιαστικά ότι η εφαρμογή δεν αναγνωρίζει πιστοποιητικά από επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα από τη Βρετανία και γενικότερα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εξέδωσε νέες διευκρινιστικές οδηγίες για την είσοδό τους σε κλειστές χώρες, λέγοντας ότι αρκεί η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού και εγγράφου ταυτοπροσωπίας!

Όπως αναφέρει είχε επισημάνει από τις 16 Ιουλίου ότι υπήρχαν καταγγελίες για την εφαρμογή ότι δεν αναγνωρίζει βρετανικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, μόλις σήμερα το βράδυ ωστόσο “εδέησε” το Υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει στην έκδοση διευκρινίσεων για τον τρόπο που θα ελέγχονται πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση “σε συνέχεια ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία κλειστών χώρων π.χ. κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.λπ., διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία οφείλει να ελέγχει με την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο), αφορά μόνο στους Έλληνες πολίτες, καθώς και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατόχους του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σερβίας, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., μπορούν να εισέρχονται στους ανωτέρω κλειστούς χώρους με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης της χώρας τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με παράλληλη επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας”.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει, ωστόσο,ότι οι διευκρινίσεις έρχονται κατόπιν εορτής, καθώς τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά την ενημέρωση στις 13 Ιουλίου, όσο και η ίδια ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στο σοβαρό κενό της εφαρμογής. Μάλιστα το άρθρο 33 του νόμου 4816/2021 ανέφερε ότι μέσω του Covid Free Gr γίνεται ο έλεγχος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας. Ειδικότερα, σημειώνονταν τα εξής: «Μέσω της εφαρμογής πραγματοποιείται ο έλεγχος της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) και της βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο – κάτοχος, διά της σάρωσης του σχετικού κωδικού QR».

“Προχειρότητα!”

Σχολιάζοντας τις διευκρινίσεις του υπουργείου Τουρισμού για την εφαρμογή Πιερρακάκη, ο Μάριοςε Κ¨ατσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει παράλληλα ότι “ότι στο εγχώριο (οχι της ΕΕ) πιστοποιητικό εμβολιασμού, εάν σαρώσεις με άλλη εφαρμογή το QR code μπορείς να το αποθηκεύσεις!”

Τονίζει ακόμα ότι “μπορεί το app Covid Free GR να εξετάζει μόνο την αυθεντικότητα του εγχώριου εγγράφου, αλλά οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή ή κάμερα κινητού σαρώσει το QR code του εγγράφου(π. χ. εστίαση) δίνει χωρίς login πλήρη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα κ δυνατότητα αποθήκευσης. Προχειρότητα!”

Σύννεφα δυσπιστίας στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης

«Σύννεφα δυσπιστίας και στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σε μια προσπάθειά τους να διασφαλίσουν οι θεσμοί ότι δεν θα επικρατήσει ο φαβοριτισμός υπέρ των λίγων και ισχυρών που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση», σημειώνει στο άρθρο του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης

Σύννεφα δυσπιστίας στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί ο ενημερωτικός ιστότοπος News24.7, με αφορμή τα δάνεια που περιλαμβάνει το Εθνικό  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συνέταξε εν κρυπτώ και χωρίς την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης, «ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης, αλλά παραλείπει να πει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την οποία ζητήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της και να εισάγει εχέγγυα διαφάνειας στον τρόπο που θα αξιοποιήσει τα δάνεια».

Ο λόγος γι΄αυτό, είναι ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, δηλαδή τα 12,7 δισ. ευρώ, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποκλείοντας έτσι τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς «από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις 15.000-20.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, «το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τροποποίηση του Ελληνικού Σχεδίου δείχνει τη δυσπιστία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και «δικαιώνει το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεση συγκρότηση μίας επιτροπής υπό την Ελληνική βουλή, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει στενά την πορεία υλοποίησης» του Σχεδίου Ανάκαμψης.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε επικρίνει εξαρχής την έλλειψη διαφάνειας και το ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνονται σε “λίγους και εκλεκτούς”, πριν καν η κυβέρνηση της ΝΔ το υποβάλλει για έγκριση στην Κομισιόν», υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, ο οποίος ως Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει την εφαρμογή των 27 Εθνικών Σχεδίων των κρατών μελών, παρατηρεί ότι:
«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, άλλες χώρες αποφάσισαν να διοχετεύσουν σημαντικό μέρος των δανείων τους, σε έργα και επενδύσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, και στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Tο πλήρες άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και μια τεράστια πρόκληση. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πανηγύρισε την έγκριση του εθνικού σχεδίου από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Παρέλειψε, όμως, να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την οποία ζητήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της και να εισάγει εχέγγυα διαφάνειας στον τρόπο που θα αξιοποιήσει τα δάνεια που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, δηλαδή τα 12,7 δισ. ευρώ, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποκλείοντας έτσι τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη μερίδα του λεόντος της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, άλλες χώρες αποφάσισαν να διοχετεύσουν σημαντικό μέρος των δανείων τους, αφενός σε έργα και επενδύσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, και αφετέρου, στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης επικρίθηκε επανειλημμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα επιμελητήρια και τις ίδιες τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ήδη από το στάδιο της κατάθεσης του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν πριν από δύο και πλέον μήνες, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ετοιμάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο «από λίγους για λίγους και εκλεκτούς».

Τις ενστάσεις και ανησυχίες μας περί διαφάνειας στον τρόπο χορήγησης των δανείων ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ. Κατά τη διεξαγωγή των τεχνικών συζητήσεων που προηγήθηκαν της έγκρισης από τους Υπουργούς Οικονομικών, το Συμβούλιο ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής των εταιριών που θα επωφεληθούν από τα «φθηνά» δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπό την πίεση και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης για το ελληνικό σχέδιο τροποποιήθηκε, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση των δανείων. Συγκεκριμένα, το κείμενο βελτιώθηκε και έγινε πιο λεπτομερές ως προς το πλαίσιο διακυβέρνησης, τα κριτήρια επιλογής και τη διαδικασία αξιολόγησης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης. Επίσης, το νέο κείμενο διευκρινίζει ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από την αποπληρωμή των δανείων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ότι δεν θα παρέχονται κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που χορηγούνται από εμπορικές τράπεζες και ότι αποκλείεται η αναχρηματόδοτηση ανεξόφλητων δανείων.

Δυστυχώς, οι όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο κείμενο δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τους προβληματισμούς μας, αφού δεν αναιρούν το γεγονός ότι τα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνονται σε λιγοστές επιχειρήσεις, καθότι, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν πληρεί τα αυστηρά χρηματοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Ας μη ξεχνάμε ότι από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις 15.000-20.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης του ελληνικού σχεδίου έδειξε τη δυσπιστία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ότι δεν θα επικρατήσει ο φαβοριτισμός υπέρ των λίγων και ισχυρών που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση σε βάρος της διαφάνειας. Με την παρέμβασή του αυτή στο ελληνικό σχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλησε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα την παρακολουθεί στενά κατά την υλοποίηση του σχεδίου για να εξασφαλίσει ότι δεν θα λοξοδρομήσει από τις κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι δεν θα συντελεστεί, για άλλη μια φορά, διασπάθιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι τα λεφτά που θα δοθούν δεν θα είναι δανεικά και αγύριστα.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεση συγκρότηση μίας επιτροπής υπό την Ελληνική βουλή, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει στενά την πορεία υλοποίησης και τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων (επιχορηγήσεων και δανείων) του εθνικού σχεδίου.