Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για εκεχειρία – Μαίνονται οι βομβαρδισμοί παρά την εκεχειρία – Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετρούν πολλούς νεκρούς

Καταστροφές μετά τις μάχες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι του Σαββάτου (10/10) ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα Σάββατο (10/10), τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

 

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί παρά την εκεχειρία

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί παρά την εκεχειρία

Εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα θα περίμενε κανείς να περιοριστούν και οι βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο η χθεσινή μέρα, η 11η από την έναρξη των συγκρούσεων, είχε αρκετούς βομβαρδισμούς και οι σειρήνες ήχησαν αρκετές φορές μέσα στη μέρα στην άδεια πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Μόσχα σήμερα το πρωί οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και ακούστηκαν εκρήξεις στο Στεπανακέρτ.

 

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετρούν πολλούς νεκρούς

Η εκεχειρία έστω και προσωρινά επετεύχθη αλλά αυτό δεν λέει και πολλά αν δει κανείς ιστορικά πως εξελίσσετε η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θύλακας με αρμενικό πληθυσμό, είναι αναγνωρισμένο διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και από το 1994 που τελείωσε ο πόλεμος, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση της Ομάδας του Μίνσκ, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

Οι διαπραγματεύσεις σχεδόν 25 χρόνων δεν έχουν δώσει κανένα αποτέλεσμα και οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται με μια σχετική μικρή περιοδικότητα. Αυτή τη φορά ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 1992-94 και οι δύο πλευρές μετρούν πολλούς νεκρούς και υλικές απώλειες.

Το Στεπανακέρτ όπου το CNN Greece βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς και έχουν χάσει τη χωή τους πάνω από 20 άμαχοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Η πόλη όπως φαίνεται και στο βίντεο βρίσκεται διαρκώς υπό ένα καθεστώς φόβου και υπάρχει γενικότερη δυσπιστία για το αν μπορεί να διαρκέσει η εκεχειρία και να βρεθεί ειρηνική λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*