Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μεγάλη επίθεση των Αζέρων. Αντιστέκονται οι Αρμένιοι. Νεκρός ποδοσφαιριστής – Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη χρήση βομβών διασποράς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Βυθισμένο στο χάος το Κιργιστάν. Διαλύεται το κοινοβούλιο

Μάχες σώμα με σώμα σε μεγάλο μέτωπο του Αρτσάχ, μεγάλες οι απώλειες και από τις δύο πλευρές. Η Αρμενία ανακοινώνει πως προκαλεί απώλειες στον εχθρό και το Αζερμπαϊτζάν μεταδίδει βίντεο με καταλήψεις οχυρών – Θλίψη για το θάνατο γνωστού Αρμένιου ποδοσφαιριστή

Ο22χρονος Αρμένιος μεσοεπιθετικός Λιπαρίτ Νταστογιάν που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχέπεσε νεκρός από πυρά του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Η είδηση σκόρπισε θλίψη και οργή στην Αρμενία, ενώ η ομάδα που αγωνίζονταν, η Αλασκέρτ που εδρεύει στο Γερεβάν δημοσιοποίησε το γεγονός με ανάρτηση της στο Facebook εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς του.

«Δυσάρεστα νέα από την πρώτη γραμμή. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Αλασκέρτ, Λιπαρίτ Νταστόγιάν, μπήκε στη λίστα των ηρώων που αφιερώθηκε στην πατρίδα του. Αναπαύσου εν ειρήνη, στρατιώτη. Η Αλασκέρτ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του Νταστογιάν», αναφέρει η ανάρτηση.

Μεγάλες απώλειες

Στο μεταξύ η Αρμενία παραδέχεται πως υπάρχουν μεγάλες απώλειες στο μέτωπο των μαχών αλλά παράλληλα αναφέρει πως έχουν αναχαιτιστεί οι δυνάμεις των Αζέρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία αλλά και τζιχαντιστές που στρατολογούνται για να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας. Mάλιστα δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει πως η αμοιβή είναι 1.000 Ευρώ το μήνα σε κάθε τζιχαντιστή.

Σκληρές εικόνες

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με σκληρές εικόνες όπου όπως υποστηρίζει πρόκειται από τις κατάληψη οχυρών του Αρμενικού στρατού. Δεν γίνεται αναφορά για την τύχη των στρατιωτών ενώ πλάνα δείχνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

 

Αλλο βίντεο δείχνει φάλαγγα τεθωρακισμένων του Αζερμπαϊτζάν να έχουν μπει στο έδαφος του Αρτσαχ.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη χρήση βομβών διασποράς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα των αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Η MKO «επαλήθευσε» πληροφορίες για τη χρήση αυτών των όπλων, η οποία καταγγελλόταν με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα.

Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας «μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κατοικημένες ζώνες του Στεπανακέρτ όπου γυρίσθηκαν αυτές οι εικόνες και να ταυτοποιήσουν βόμβες διασποράς M095 DPICM ισραηλινής κατασκευής, που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.

«Η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο», υπενθυμίζει ο Ντένις Κριβόσεεφ, διευθυντής της Αμνηστίας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

«Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως σε κατοικημένες ζώνες, είναι τρομακτική και απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία «καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους», καταλήγει η μκο.

Σ΄τηριξη του  Αζερμπαϊτζάν ζητά ο Τσαβούσογλου

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, που επισκέπτεται το Μπακού, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα μιας κατάπαυσης του πυρός στον θύλακο.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Μπακού πραγματοποιείται μετά την έκκληση που απηύθυναν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, για «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός» στο Καραμπάχ.

Οι τρεις χώρες κάλεσαν τα δύο μέρη να «δεσμευθούν από τώρα για την επανάληψη της διαδικασίας διευθέτησης» ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή χθες, Δευτέρα, και οι βομβαρδισμοί σε αστικές ζώνες προκαλούν φόβους για νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου δεν παύει να δηλώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει τους Αρμένιους αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απέρριψε έμμεσα την έκκληση αυτή.

«Τι θα γίνει μετά, η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει μια επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;» διερωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο (στην έκκληση της ομάδας του Μινσκ), συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Όπως είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, η υιοθέτηση της ίδιας προσέγγισης απέναντι στις δύο χώρες ισοδυναμεί με «επιβράβευση της Αρμενίας» παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί αζερικό έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας, σήμερα και αύριο», διαβεβαίωσε. «Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μια κατεχόμενη περιοχή που δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί παρ΄όλες τις προηγούμενες αποφάσεις» διεθνών μεσολαβητών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις αρμενικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθεσεις εναντίον Αζέρων αμάχων. «Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», είπε.

Πυρά Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ότι είναι ο κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ–τον αρμενικό αυτόν θύλακο στο νότιο Αζερμπαϊτζάν δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία– που στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έχουν εξελιχθεί στις πιο αιματηρές μετά την περίοδο του 1990.

Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι ένοπλοι από τη Συρία αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Η Δαμασκός μπορεί να το επιβεβαιώσει”, σημείωσε.

Οι συγκρούσεις έχουν εντείνει την διεθνή ανησυχία ότι άλλες περιφερειακές δυνάμεις πιθανόν να παρασυρθούν στην ένοπλη διαμάχη–η Τουρκία έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Αρμενία έχει συνάψει μια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αρνούνται τις κατηγορίες που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν ότι η Άγκυρα στέλνει σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην περιοχή.

 

Βυθισμένο στο χάος το Κιργιστάν – Διαλύεται το κοινοβούλιο

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν συστήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, ορίζοντας χθες νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία, την ώρα που οι ταραχές κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.

Αργά χθες το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα—για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι του Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg.

Σήμερα το πρωί ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.

Αρχικά διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο βασικά κόμματα, ένα εκ των οποίων πρόσκειται στον πρόεδρο Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν την πλειοψηφία. Ωστόσο οι καταγγελίες για νοθεία, παρατυπίες, ακόμη και εξαγορά ψήφων ήταν πολλές.

Οι αρχές τελικά χθες ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου.

Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση χθες το βράδυ ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες.

Ωστόσο ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει από χθες ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.