Νίκος Ξυδάκης «Εν Θερμώ»: Η πανδημία απεχθάνεται τα «παπαγαλάκια»

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας

Επείγει ασφαλώς η θωράκιση του συκοφαντημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτού που κάποιοι φωστήρες άριστοι ήθελαν να το μετατρέψουν φαστ τρακ σε πράιβετ κλίνικ όπως τα πράιβετ κόλετζ. Επείγει η μέριμνα για απρόσκοπτη μη αισχροκερδή παροχή αγαθών και υπηρεσιών υγείας.

«Εν Θερμώ», του Νίκου Ξυδάκη: Η πανδημία απεχθάνεται τα «παπαγαλάκια»
  • Αλλά αυτό που επείγει και θα επείγει εξακολουθητικά είναι η διαρκής, πλήρης και πειστική ενημέρωση του πληθυσμού. Δεν αρκεί η τεχνική ενημέρωση από τον επιστημονικό διευθυντή του ΕΟΔΥ.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν σαφώς το μέγεθος του κινδύνου, δεν γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τους εαυτούς, τους οικείους τους, τους εργασιακούς χώρους. Εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι έρμαια μόνο της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης, που δεν είναι ούτε η ψυχραιμότερη ούτε η πιο τεκμηριωμένη. Ούτε το σάιτ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαβάζουν οι πολίτες ούτε τις συστάσεις και τις αναλύσεις των επιδημιολόγων.
  • Χρειαζόμαστε πολλά βίντεο σύντομης διάρκειας, με απλά εύληπτα μηνύματα, με ζωηρά γραφικά και animation, με πρακτικές οδηγίες. Να μεταδίδονται σε όλες τις τηλεοράσεις, δωρεάν ασφαλώς, σαν μηνύματα πολιτικής προστασίας. Να διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτοπίζοντας ψεκασμένους, αστρολόγους και συνωμοσιολόγους.
  • Και σε πολλές γλώσσες, έχει μεγάλη σημασία: αγγλικά, αλβανικά, αραβικά, πακιστανικά, παστούν, φαρσί, ρωσικά, γαλλικά… Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας, μόνιμοι ή προσωρινοί.
Χρειαζόμαστε διακαναλικές εκπομπές, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Χρειαζόμαστε κανάλια μηνυμάτων στις διαδεδομένες πλατφόρμες των smartphones: Viber, WhatsUp, Messenger κ.λπ.
  • Επικοινωνία δεν είναι τα συστήματα παπαγάλων και ρουλεμάν, τα fake news, οι εταιρείες κατασκευής κοινής γνώμης, τα bots και τα συμβόλαια δολοφονίας χαρακτήρων. Η πανδημία μας υποδεικνύει με τον οδυνηρότερο τρόπο τι και πώς πρέπει να επικοινωνούμε: αλήθεια, γνώση, πραγματικά περιστατικά, υπεύθυνες οδηγίες. Ας το καταλάβουν οι εγκέφαλοι των κυβερνητικών και των κομματικών γραφείων.
  • Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα και δημαγωγικές κορώνες στα τηλεπάνελ, με σαράφικους υπολογισμούς πολιτικού και οικονομικού κόστους. Τώρα όλοι δίνουμε εξετάσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*