Νίγηρας: Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών. Προετοιμάζονται εκκενώσεις Γάλλων υπηκόων — Ριπές όπλων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο

Νίγηρας: Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών - Προετοιμάζονται εκκενώσεις Γάλλων υπηκόων

Ο Τζοσέπ Μπορέλ

Τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών της μέχρι πρότινος εκλεγμένης κυβέρνησης του Νίγηρα καταδίκασε τη Δευτέρα (31/7) η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ΕΕ καταγγέλλει τη συνέχιση των συλλήψεων υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλούμε να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα», πρόσθεσε.

Το Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό στον Νίγηρα (PNDS) κατήγγειλε τις «καταχρηστικές συλλήψεις» τεσσάρων υπουργών –Εσωτερικών, Πετρελαίου, Μεταλλείων/Ορυχείων και Μεταφορών–, πρώην υπουργού και του ηγέτη του κόμματος με δελτίο Τύπου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία ανέφεραν πως συνελήφθη ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Συνολικά, κατά το PNDS, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 μέλη του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα που χαρακτήριζε ως την περασμένη εβδομάδα παράγοντα σταθερότητας στην αποσταθεροποιημένη περιοχή του Σαχέλ.

Ανακοίνωσε πως αναστέλλει την οικονομική βοήθεια στη Νιαμέ και πως ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Μπαζούμ, σύμμαχος της Δύσης, η ανάληψη της εξουσίας από τον οποίο πριν από δυο χρόνια και πλέον ήταν η πρώτη ειρηνική μετάβαση στην εξουσία στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από τον στρατό.

Έρχεται «πολύ σύντομα» εκκένωση Γάλλων υπηκόων από τον Νίγηρα

Η Γαλλία θα αρχίσει «πολύ σύντομα» να απομακρύνει τους υπηκόους της από τον Νίγηρα, όπου έχουν ξεσπάσει αντι-γαλλικές διαδηλώσεις από την ανατροπή του προέδρου της χώρας της δυτικής Αφρικής, Μοαμέντ Μπαζούμ, σύμφωνα με τη Le Monde.

«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Νιαμέι και εκμεταλλευόμενοι τη σχετική ηρεμία στην περιοχή, προετοιμάζεται επιχείρηση εκκένωσης αεροπορικώς», αναφέρεται σε μήνυμα που έστειλε η πρεσβεία στους Γάλλους πολίτες, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις «θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα».

 

Ριπές όπλων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα ΦάσοΡιπές όπλων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα ΦάσοΦωτογραφία αρχείου από οπλισμένους στρατιώτες στην Μπουρκίνα Φάσο

Ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (1/8) στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, κοντά σε αεροπορική βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ριπές ηχούσαν για περίπου 40 λεπτά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με συχνές, αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι, οι ριπές σημειώθηκαν λίγες μόλις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε την Παρασκευή (28/7), στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την Τετάρτη, 26/7.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων τον ανακήρυξαν νέο αρχηγό του κράτους, λέγοντας ότι «ανέστειλαν το Σύνταγμα και διέλυσαν όλους τους προηγούμενους θεσμούς, αφού ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πραξικόπημα έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμιμπά. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την 24η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Τα δύο αυτά πραξικοπήματα προβλήθηκαν ως αιτία της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώνονται στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.

Να σημειωθεί πως, οι επιθέσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED). Μόνο το 2023, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, η δράση των οργανώσεων αυτών έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό άλλων περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*