Νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο επίκεντρο ο συντονισμός δράσης – Συνεχίζεται η επέλαση στην Ευρώπη. Αρνητικά ρεκόρ σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία – Τι θα γίνει αν ο Τραμπ συνεχίσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Κομισιόν: Νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Στο επίκεντρο ο συντονισμός δράσης

Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Δεκεμβρίου, όπως προανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης δράσης της Ε.Ε. κατά της τρομοκρατίας σε συνέντευξη που έδωσε μετά τη συμμετοχή της χτες βράδυ στην τηλεδιάσκεψη με θέμα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην τρομοκρατία, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες εβδομάδες «κατέδειξαν ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η συντονισμένη δράση κατά αυτών των επιθέσεων» και ότι ο ενιαίος χώρος ελευθερίας της Ένωσής μας μπορεί να προστατευτεί μόνο εάν προασπιστούμε την ασφάλειά του, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε «να σημειώσουμε επειγόντως πρόοδο σε τρία μέτωπα: την πρόληψη, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού». Για τον σκοπό αυτό, η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 9 Δεκεμβρίου και προανήγγειλε την ενίσχυση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση».

Επειδή ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εξτρεμισμού είναι η παροχή ευκαιριών στους νέους, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη που θα παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου, θα εξετάζει τα ζητήματα της κοινωνικής ανέλιξης, της ένταξης και του αισθήματος του ανήκειν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Πέραν των εργασιών της Επιτροπής για την ανάληψη ευθύνης από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, παρότρυνε τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ως το τέλος του έτους την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή το 2018 για την πρόληψη του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στην ταχεία αφαίρεσή του.

Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου «Φόρουμ Σένγκεν» στα τέλη Νοεμβρίου, στο οποίο θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν σήμερα. Βάσει των διδαγμάτων που θα αντληθούν από το φόρουμ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για τον χώρο Σένγκεν τον Μάιο του 2021.

 

Συνεχίζεται η επέλαση στην Ευρώπη – Αρνητικά ρεκόρ σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορωνοϊόςστην Ευρώπη καθώς σε αρκετές χώρες καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα και νεκροί.

Ιταλία

Παράλληλα, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.028.424 κρούσματα.

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ανακοινώθηκε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 18.723 άνθρωποι, Κατά τη σημερινή ημέρα, έχασαν τη μάχη με τον θάνατο 152 ασθενείς του κορωνοϊού και καταγράφηκαν 8.180 νέα κρούσματα.

Υπάρχει όμως και μια καλή είδηση, από την περιφέρεια αυτή η οποία πλήττεται όσο καμία άλλη από τον ιό: χθες κάθε εκατό πολίτες που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, 23,2 προέκυψαν θετικοί. Σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 15,5.

Ισπανία

Η Ισπανία με τη σειρά της ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η χώρα κατέγραψε 311 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται πλέον σε 40.105 από την αρχή της πανδημίας. Η Γαλλία έσπασε το φράγμα των 40.000 νεκρών πριν από μία εβδομάδα και η Βρετανία εκείνο των 50.000 νεκρών σήμερα.

Μία ημέρα πριν, η Ισπανία κατέρριψε το ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες για το δεύτερο κύμα, με περισσότερους από 400 νεκρούς.

Εντούτοις, οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι η επιδημία εισέρχεται σε μια φάση «σταθεροποίησης».

«Εδώ και ημέρες, η αθροιστική επίπτωση των 14 ημερών έχει σταθεροποιηθεί» γύρω στα 525 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, εξήγησε χθες ο Φερνάνδο Σιμόν, διευθυντής του κέντρου εκτάκτων υγειονομικών αναγκών του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μία τάση που παρατηρείται από τις αρχές Νοεμβρίου, αφού καταγράφηκε «η κορύφωση της διασποράς» στα τέλη Οκτωβρίου, αποτυπώνοντας τον «αντίκτυπο», σύμφωνα με τον ίδιο, των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Ισπανία.

Βρετανία

Και η Βρετανία έσπασε σήμερα το φράγμα των 50.000 θανάτων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη τους θανάτους που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από μια θετική διάγνωση.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 595 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 50.365. Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει έναν τόσο υψηλό αριθμό νεκρών ημερησίως από την 6η Μαΐου, όταν καταγράφηκαν 612 θάνατοι.

«Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό όριο». Παρά την ελπίδα για ένα εμβόλιο σύντομα, «βρισκόμαστε ακόμη σε επικίνδυνη κατάσταση», συνέχισε, καλώντας τους Βρετανούς να συνεχίσουν να τηρούν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο της μάχης κατά της διασποράς του ιού.

Η καταμέτρηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, που βασίζεται σε πιστοποιητικά θανάτου που αναφέρουν τον νέο κορωνοϊό, χωρίς απαραίτητα η ασθένεια να έχει επιβεβαιωθεί από ένα τεστ, κάνει λόγο για 61.648 νεκρούς στη χώρα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 1.597 σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες 35.879 επιπλέον περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19, σε μια αισθητή αύξηση από τα 22.180 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Ωστόσο το επίπεδο αυτό παραμένει χαμηλότερο από το υψηλό των 86.852 μολύνσεων που ανέφεραν οι αρχές το Σάββατο και τα μεγάλα ποσοστά της προηγούμενης εβδομάδας των άνω 58.000 και 60.000 μολύνσεων.

Η Γαλλία επίσης ανακοίνωσε 328 νέους θανάτους που σχετίζονται με την νόσο το τελευταίο 24ωρο, σε σύγκριση με τους 1.220 που ανακοινώθηκαν χθες, αριθμός που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως περιελάμβανε 754 θανάτους που καταγράφονταν επί αρκετές ημέρες σε γηροκομεία.

Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία απαγόρευσε το κάπνισμα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, προκειμένου να επιβραδύνει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών ασθενών με νέο κορωνοϊό, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας.

Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά πολύ πρόσφατα, με 2.693 ασθενείς της νόσου Covid-19 σήμερα. Η Άγκυρα καταγράφει μονάχα τον αριθμό εκείνων που εκδηλώνουν συμπτώματα, μια απόφαση που σύμφωνα με τους επικριτές της κρύβει το πραγματικό εύρος της επιδημίας στη χώρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς να φοράνε μάσκες σωστά δημοσίως, καθώς πολλοί πολίτες έχουν την τάση να τις κατεβάζουν ενώ καπνίζουν.

«Για αυτόν τον λόγο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μάσκες θα χρησιμοποιούνται όλη την ώρα και σωστά, από τις 12 Νοεμβρίου 2020, θα επιβληθεί απαγόρευση του καπνίσματος σε περιοχές όπως δρόμους και λεωφόρους, όπου οι πολίτες συνωστίζονται ή μπορεί να συνωστιστούν, σε δημόσιες πλατείες και στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς», τονίζει το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα προέτρεψε τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με το μέτρο της χρήσης της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Το μόνο που σας ζητώ είναι κάνετε ό,τι μπορείτε. Τίποτα παραπάνω», έγραψε ο Τούρκος υπουργός στο Twitter.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 στην Τουρκία και 11.145 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

 

Τι θα γίνει αν ο Τραμπ συνεχίσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμαΟ Τζο Μπάιντεν πανηγυρίζει τη νίκη του την οποία αμφισβητεί ο Τραμπ.Ο Τζο Μπάιντεν πανηγυρίζει τη νίκη του την οποία αμφισβητεί ο Τραμπ.

Μπορεί ο Τραμπ να εξακολουθήσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Μπάιντεν.

Μετά την ανακοίνωση το Σάββατο της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του με τη στήριξη κάποιων Ρεπουμπλικάνων.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες – κλειδί, καταγγέλλοντας νοθεία ή παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αποδείξεις.

Στη Τζόρτζια ανακοινώθηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων, κάτι που ενδέχεται να γίνει και στο Ουισκόνσιν, προσπάθειες που δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πόσος καιρός χρειάζεται για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων;

Προς το παρόν η καταμέτρηση συνεχίζεται σε κάποιες πολιτείες – κλειδί, όπως η Πενσιλβάνια, ενώ χειρωνακτική επανακαταμέτρηση πρόκειται να ξεκινήσει στη Τζορτζια. Όμως κάθε πολιτεία έχει μια καταληκτική ημερομηνία ως την οποία πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα και οι ψήφοι που έχει λάβει κάθε υποψήφιος: στη Τζόρτζια η ημερομηνία αυτή είναι η 20η Νοεμβρίου, στην Πενσιλβάνια η 23η και στην Αριζόνα η 30η.

“Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι κάθε πολιτεία να επικυρώσει επισήμως τα αποτελέσματά της”, δήλωσε ο Τζον Φόρτιερ ειδικός σε θέμα εκλογών στο Bipartisan Policy Center.

“Πιστεύω ότι κάποια στιγμή, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, με την πρόοδο της καταμέτρησης και μάλλον με την απόρριψη κάποιων δικαστικών προσφυγών, θα δούμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα μέσω της νομικής οδού”, σχολίασε. “Εκτιμώ ότι με αυτό τον τρόπο να λυθεί το θέμα”.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί: τότε συνεδριάζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας για να ψηφίσουν επισήμως τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, μια ψήφος που ορίζεται από το ποιος έχει λάβει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία.

Διαφορετικοί κατάλογοι εκλεκτόρων στις αμφίρροπες πολιτείες;

Αυτό είναι ένα “εξαιρετικά απίθανο” σενάριο, σύμφωνα με τον Μπάρι Μπέρνεν, ειδικό του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, “όμως και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι το αναφέρουν είναι ανησυχητικό (…) Πιστεύαμε ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας στο οποίο δεν θα βλέπαμε τέτοιες συμπεριφορές”.

Σε αυτό το σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τον Μπέρντεν, θα είναι “αντίθετο με κάθε κανόνα και διαδικασία ορισμού του προέδρου”, το με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία κοινοβούλιο μιας πολιτείας στην οποία αμφισβητείται η νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να ορίσει Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες, αντί να επικυρώσει τη λίστα των Δημοκρατικών εκλεκτόρων.

Η διαμάχη στη συνέχεια θα μεταφερόταν στο Κογκρέσο, το οποίο θα συνεδρίαζε στις 6 Ιανουαρίου για να καταμετρήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων και να ορίσει επισήμως τον νικητή των εκλογών.

Όμως για να συμβεί αυτό πολλές αμφίρροπες πολιτείες θα έπρεπε να υποβάλουν διαφορετικούς καταλόγους εκλεκτόρων για να αμφισβητήσουν τη νίκη του Μπάιντεν, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο.

Κι αν ο Τραμπ δεν αναγνωρίσει την ήττα του;

“Είναι πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίσει ποτέ την ήττα του”, εκτίμησε ο Μπέρντεν. “Εξακολουθεί να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, αν και κέρδισε (…) οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να τις αμφισβητεί την υπόλοιπη ζωή του”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021, όμως θα τροφοδοτεί τις αμφισβητήσεις στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και ενδέχεται να “απονομιμοποιήσει” τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, σημείωσε ο ειδικός. “Ίσως αυτός να είναι ο μόνος στόχος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ”, εκτίμησε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Τζον Φόρτιερ δήλωσε από την πλευρά του “απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση” της εξουσίας, ακόμη κι αν δεν είναι “η πιο φιλική” ή “η πιο ομαλή”.

“Θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσει την ήττα του, αλλά αν καθυστερήσει η μετάβαση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου”, σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*