Νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη με πλαστή πλειοψηφία – Προσφυγές γονέων στο ΣτΕ για τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές

Νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη με πλαστή πλειοψηφία
Υπό την καθοδήγηση Μηταράκη αποκλείστηκαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων από την ψηφοφορία και η δημιουργία της νέας δομής εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με μόλις μία ψήφο διαφορά.

Κρυφτούλι για πέντε ολόκληρες ώρες έπαιζαν στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου Στρατή Κύτελη και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του Σώματος στη δημιουργία νέας δομής σε αντικατάσταση αυτής στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.

Τελικά αυτό που κατάφεραν ήταν να εξασφαλίσουν με πραξικοπηματικό τρόπο πλαστή πλειοψηφία, αφήνοντας εκτός ψηφοφορίας τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής Λουτρόπολης Θερμής. Αν ο πρόεδρος του Δ.Σ., Δημοσθένης Χατζηγιάννης, εφάρμοζε τον κανονισμό, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στον Δήμο Μυτιλήνης.

Πρωτοστάτης σε αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία ήταν, εκτός του προέδρου του Δ.Σ., και ο υπουργός, που έδωσε την κατεύθυνση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ψηφοφορίας με το ψευδές επιχείρημα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη χωροθέτηση για τη νέα δομή-φυλακή και ως εκ τούτου οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου!

Αυτό όταν η θέση Βάστρια της κοινότητας Νέες Κυδωνιές, όπου σχεδιάζεται το νέο ΚΥΤ, έχει ανακοινωθεί επισήμως από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μόλις λίγες μέρες πριν εντάχθηκε και στον γνωστό τηλεπικοινωνιακό διαγωνισμό ύψους 6.000.000 ευρώ ως μία εκ των συνολικά 32 δομών όπου θα απαιτηθούν τέτοιου είδους υποδομές για τις ανάγκες των προσφύγων και των υπηρεσιών! Χαρακτηριστικό είναι ότι εν τη απουσία του υπουργού από την οθόνη της τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ., εμφανίστηκε κάποια στιγμή ο εκπρόσωπός του Κώστας Κωστάκος, ο οποίος με κάθε ειλικρίνεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η δομή θα γίνει στα όρια της Λουτρόπολης Θερμής!

Η συγκεκριμένη θέση, έκτασης 600 στρεμμάτων που ανήκει σε ιδιώτη (κτήμα Ελευθεράκου), επιλέχτηκε μετά από συνάντηση στη Λέσβο του κ. Μηταράκη και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο, Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτριας διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό. Στις αρχές Δεκεμβρίου ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, που προέβλεπε την κατασκευή της δομής με χωρητικότητα τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων συν τις εγκαταστάσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ που κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα στοιβάζονται εκεί.

Αλλά, ως διά μαγείας, όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί επανειλημμένα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις μεγαλύτερες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας έπαψαν ξαφνικά να ισχύουν, ώστε να μην ψηφίσουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Θερμής, Πηγής και Νέων Κυδωνιών!

Τελικά, παρά τις διαμαρτυρίες των περισσότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι πρόεδροι δεν ψήφισαν και έτσι το τελικό αποτέλεσμα «δικαίωσε» τον κ. Μηταράκη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μυτιλήνης με το οριακό αποτέλεσμα των 16 ψήφων υπέρ της νέας δομής μέχρι 3.000 ατόμων, «όπου και αν γίνει αυτή», και 15 κατά, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος, πάλι από την πλειοψηφούσα παράταξη, που μέτρησε πάντως και άλλες απώλειες.

Κινητοποιήσεις και στη Χίο

Δυνατά ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις και στη Χίο ενάντια στη χωροθέτηση κλειστής δομής στη θέση Ακρα Παχύ του Θόλους. Πολλές δεκάδες κάτοικοι την Τετάρτη το πρωί συγκεντρώθηκαν στην επίμαχη περιοχή και παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα. Επόμενο ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο το πρωί, όπου θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας από την επίμαχη περιοχή ώς το κέντρο της πόλης.

Προσφυγές γονέων στο ΣτΕ για τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές

Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας μόνο για τις περιοχές που δεν βρίσκονται στο «κόκκινο« οδήγησε πολλούς γονείς υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών να καταφύγουν στη δικαστική οδό, ετοιμάζοντας προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για παραβίαση των άρθρων 25 και 16 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, πολλοί γονείς μαθητών της Γ’ Λυκείου στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας καταγγέλλουν ότι με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν όλα τα σχολεία δημιουργούνται μαθητές «δύο ταχυτήτων», καθώς κάποιοι υποψήφιοι θα έχουν καλύψει την ύλη των Πανελλαδικών με τη διά ζώσης διδασκαλία, της οποίας η αξία έχει αναγνωριστεί απ’ όλους ανεξαιρέτως, μαθητές, εκπαιδευτικούς και την ίδια την υπουργό Παιδείας, και κάποιοι όχι.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το άρθρο 25 του Συντάγματος (αρχή της αναλογικότητας) αφού όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται εκτός σχολείου για μεγαλύτερο διάστημα από άλλους, θα εξεταστούν σε κοινά θέματα, και προσφεύγουν μαζικά σε δικηγορικά γραφεία για να υποβάλουν προσφυγές στο ΣτΕ ώστε να ακυρώσουν την επίμαχη απόφαση.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφυγές θα αφορούν επίσης και την παραβίαση του άρθρου 16 το οποίο ορίζει τη δωρεάν και ίση εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας, καθώς η επιβεβλημένη τηλεκπαίδευση που βασίζεται εν πολλοίς στις οικονομικές δυνατότητες που έχει η κάθε οικογένεια αποκλείει εκ των πραγμάτων από τη διαδικασία χιλιάδες παιδιά. Με βάση τα παραπάνω, τα δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει τις προσφυγές αναφέρουν ότι θα προτείνουν να ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος εξέτασης για τους μαθητές για τους οποίους δεν είναι εφικτή η διά ζώσης εκπαίδευση.

Πάντως, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, αποδίδοντας την απόφαση σε εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα, την ώρα που η ίδια δεν έχει λάβει κανένα σοβαρό μέτρο ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να συζητιέται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία των σχολικών μονάδων.