Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη. Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία – Ακρίβεια: “Βραδυφλεγής” βόμβα. Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα

Ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στην Κρήτη, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Η δόνηση είχε το επίκεντρό της στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε τη Δευτέρα ο ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ.

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.50 το πρωί της Τρίτης (27/09), στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του ένα νεκρό και εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 21 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης και 22 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Tο εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,3 χλμ.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

“Μπαράζ” μετασεισμών

Στο μεταξύ, δεν σταμάτησε να κουνιέται το Αρκαλοχώρι, από το βράδυ της Δευτέρας (27/09) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (28/09), με τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή να είναι λίγο πάνω από τα 3 ρίχτερ,

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,4 ρίχτερ αμφότεροι, στις 23.10 και στις 00.37 μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, στις 02.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ.

Περίπου 13 λεπτά αργότερα, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Επίσης, 2,6 ρίχτερ σημειώθηκε στις 02.44 τα ξημερώματα σε εστιακό βάθος 5 χλμ, 1,9 ρίχτερ στα 17 χλμ ΒΔ της Άρβης στις 03.16, 2 λεπτά αργότερα 2.5 ρίχτερ στην υποθαλάσσιο χώρο στα 26 χλμ Ν της Άρβης, 2,4 ρίχτερ στις 03.49 και 2,9 ρίχτερ στις 03.54.

Στις 06.03 το πρωί σημειώθηκε δόνηση 3 ρίχτερ σε απόσταση 25 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, σε εστιακό βάθος 5 χλμ, ενώ 2,6 ρίχτερ σημειώθηκαν στις 07.23 το πρωί, “καλημερίζοντας” τους κατοίκους όλου του Ηρακλείου στην αγωνία.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που μεταφέρθηκαν, χθες, στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή μεταφέρθηκαν 80 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων έκαστη, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν κι άλλες.

Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Όπως αναφέρει το Cretapost.gr, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να παραμείνουν στις πλατείες των χωριών τους. Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης μερίμνησε να τους δώσει σκηνές οι οποίες στήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.

Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά τυλιγμένοι με κουβέρτες και μπουφάν πέρασαν τη νύχτα σε δρόμους και πλατείες ακόμα και στα αυτοκίνητα τους.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Υπό το φόβο πλιάτσικου αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους παρά το γεγονός ότι με εντολή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

 

Γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία προσφέρει σημαντική αλλά και σημειολογική ενίσχυση στην Ελλάδα. Πώς διαφοροποιεί τις ισορροπίες δυνάμεων με την Τουρκία και γιατί πρέπει συνάμα να αποδειχτεί και ωφέλιμη για την οικονομική ευημερία. Συνέντευξη με τον Διεθνολόγο, Νικόλαο Παούνη.

Με την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας της χώρας με τη Γαλλία οριστικοποιείται μία συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία ενισχύει σημαντικά την αποτροπή, θωρακίζοντας παράλληλα και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η προμήθεια (έξι) επιπλέον αεροσκαφών Rafale, μαζί με την απόκτηση φρεγατών και κορβετών και σε συνδυασμό με το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, σηματοδοτώντας παράλληλα μία σημειολογική, από πλευράς εύρους αλλά και συγκυρίας, διαφοροποίηση των ισορροπιών στο Αιγαίο.

Πώς θα αποφέρει, όμως, η εν λόγω συμφωνία αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία και ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τον εξοπλισμό αεροπορίας και ναυτικού; Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία πολιτικά και πώς το κόστος ευκαιρίας θα είναι ωφέλιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε να μην αποδειχτεί χαμένη η ευκαιρία από μία τέτοια συμφωνία; Ο Νικόλαος Παούνης, διεθνολόγος και Διδάσκων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει στο NEWS24/7.

Πώς θεωρείτε ότι ενισχύεται η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και ποια είναι τα βασικά σημεία που ξεχωρίζετε από αυτή;

Αρχικά, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα όπλα, αλλά και στο κομμάτι της ανταλλαγής πληροφοριών που είναι πολύ σημαντικό. Μέσα από τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει και μια αμοιβαία ροή πληροφοριών και μια χώρα που έχει εξελιγμένα συστήματα συλλογής πληροφοριών όπως η Γαλλία προφανώς με το να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για τη δική μας έγκαιρη προειδοποίηση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η διμερής συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης. Δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας των Γάλλων θα μεταλαμπαδευτεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις κοινές ασκήσεις. Και βέβαια, η παραχώρηση όλης αυτής της υψηλής τεχνολογίας θα μας κάνει και εμάς κοινωνούς όλων των νέων τεχνολογικών καινοτομιών. Παίρνουμε ένα πολύ εξελιγμένο αεροπλάνο όπως το Rafale και επίσης εντάσσουμε στον στόλο μας ένα πάρα πολύ εξελιγμένο σκάφος το οποίο θέλαμε πολύ καιρό, ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές μας ανάγκες και προσθέτει επιπλέον επιθετικές δυνατότητες στην Ελλάδα”.

Αναφορικά με την προμήθεια πρόσθετων Rafale και κυρίως νέων φρεγατών, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν αυτή την περαιτέρω ενίσχυση;

“Αξίζει να σημειωθεί το εξής: Ναι μεν τα Rafale θα αξιοποιήσουν τους πυραύλους τύπου SCALP που σημαίνει ότι μπορεί το Rafale πια με αυτούς τους πυραύλους να πλήξει έναν στόχο στα 600 χιλιόμετρα, αλλά η σημαντική διαφορά με τη μέχρι πρότινος κατάσταση είναι πως, ενώ το Mirage 2000-5 έφερνε μόνο έναν, δηλαδή είχε τη δυνατότητα να κουβαλήσει έναν πύραυλο, το Rafale μπορεί να κουβαλήσει δύο. Δηλαδή ένα Rafale μπορεί να στείλει δύο τέτοιους πυραύλους προς τους πιθανούς στόχους. Άρα αυξάνεται η δυνατότητα κρούσης.

Όσο για τη ναυτική έκδοση του πυραύλου SCALP για τις φρεγάτες, αυτός φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή μπορεί μία φρεγάτα να τον στείλει από τον κέντρο του Αιγαίου και το βλήμα να ταξιδέψει στα 1.000 χιλιόμετρα.

Άρα, όχι απλά διπλασιάζονται, αλλά πολλαπλασιάζονται, οι επιθετικές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι ικανότητες της Ελλάδας να εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα ή πλήγμα ανταπόδοσης που είναι και το πιθανότερο αν δεχτεί επίθεση”.

Μετά από αυτή τη συμφωνία πόσο πιστεύετε ότι διαφοροποιούνται οι ισορροπίες στο Αιγαίο; Μπορεί να υπάρξει απάντηση από την αντίπερα όχθη;

“Το αντιστάθμισμα του δυνητικού αντιπάλου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί αυτές τις προμήθειες. Δηλαδή αν το αντίπαλο δέος πάει και αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικές συστοιχίες, αυτές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε τις πολύ εξελιγμένες φρεγάτες του ελληνικού ναυτικού, ούτε βεβαίως την αεροπορική κυριαρχία που θα προσφέρουν 24 Rafale συν 84 Viper. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή τίποτα που να μπορεί να ισοσταθμίσει ή να αντισταθμίσει αυτές τις προμήθειες που κάνει η Ελλάδα.

Μία μικρή ένσταση, ωστόσο, για τα εξοπλιστικά, αφορά στη βαρύτητα που πρέπει να δώσουμε στο κομμάτι των drones και των φερόμενων πυρομαχικών όπου μας δίνουν και επιπλέον επιθετικές δυνατότητες με χαμηλότερο κόστος. Να μη μένουμε δηλαδή μόνο στις πλατφόρμες. Να αναβαθμίσουμε και τα φερόμενα πυρομαχικά. Αν πάρουμε 100 Rafale και δεν βάλουμε κατευθυνόμενα βλήματα δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα, απλώς έχουμε χρεωθεί μερικά δισεκατομμύρια ακόμα. Κάθε προμήθεια υπερσύγχρονης πλατφόρμας, χωρίς τα όπλα, δεν είναι τίποτα. Μπορεί να δίνει μία ωραία εικόνα αμυντικής κατάστασης, αλλά αν δεν μπορείς να αξιοποιήσεις επιχειρησιακά τις ωφέλειες από τα κατάλληλα όπλα, τότε δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα, ή έχω κάνει μικρά βήματα.

Άρα το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι οι στοχευμένες κινήσεις στο κομμάτι της προμήθειας των όπλων. Εκεί υστερούμε. Εκεί είναι η διαφορά, στα οπλικά συστήματα”.

Ποιες μπορούν να είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια συμφωνία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά, τόσο την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσο και τη γενικότερη εξωτερική της πολιτική;

Στην πολιτική διάσταση, που είναι και η πιο σημαντική, πιο σημαντική κι από την στρατιωτική, αυτές οι κινήσεις σε τι συμβάλουν; Στην ενίσχυση της αποτροπής και στην απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή αν τώρα ο ελληνικός λαός χρεωθεί 10 δισεκατομμύρια και την επόμενη τριετία δεν ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η χώρα και απλά υπερτερεί έναντι των πιθανών απειλών ή των πιθανών αντιρρησιών πάνω στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τότε δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Απλώς έχουμε ενισχύσει το πλέγμα μέσα στη χώρα, θα έχουμε εφοδιάσει τις δυνάμεις με σύγχρονα όπλα, αλλά στην πολιτική διάσταση θα υστερούμε. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που είναι υπέρ των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων με στόχο να αυξήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο να ρίξουμε το δημόσιο χρέος και γενικότερα να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος και ο ισχυρότερος στόχος. Δεν είμαστε Ιράκ. Αγοράζουμε για να επιτύχουμε την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, της εθνικής κυριαρχίας κ.α.”

Θεωρείτε καίρια την αμυντική συμφωνία, αλλά και κομβική τη χρονική συγκυρία σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά;

Ναι. Πάντα είναι σωστή και ίσως να έχουμε υστερήσει και χρονικά όλες αυτές τις προμήθειες. Δηλαδή αν τις είχαμε ενεργοποιήσει λίγο νωρίτερα ίσως να μην είχαμε όλες αυτές τις εξόδους των ερευνητικών σκαφών τις Τουρκίας προς τις αμφισβητούμενες από εκείνους περιοχές. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτα άλλο, ούτε το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ πως θα πάμε σε μία νέα κλιμάκωση, ενόψει και των εκλογών του 2023, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η φτώχεια καλπάζουν. Ο πληθωρισμός σήμερα στην Τουρκία βρίσκεται στο 19,8%. Μιλάμε για φτώχεια, θα πρέπει να δοθεί ένα αφήγημα και ήδη είδαμε τον Ερντογάν να στοχοποιεί τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Άρα θα πρέπει να βρει ένα αφήγημα και ένα βολικό αφήγημα για εκείνον θα είναι ένας χορός προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, για να δείξει στο εσωτερικό ότι, «εντάξει πεινάτε, αλλά στο εξωτερικό επιδεικνύουμε πυγμή έναντι των αντιπάλων μας». Συνεπώς, χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα ώστε να μετριάζονται αυτού του είδους οι προκλήσεις και επειδή εδώ και 40 χρόνια υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα από στρατιωτικής απόψεως στο Αιγαίο, αν και εφόσον ξεφύγει η κατάσταση, να μπορεί η χώρα να δώσει τις δέουσες απαντήσεις”.

 

Ακρίβεια: “Βραδυφλεγής” βόμβα – Νέες ανατιμήσεις στον ορίζονταΗλικιωμένος άνδρας περπατά στο κέντρο της Αθήνας

Οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας και σε πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν “φωτιά” στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται πολλοί προμηθευτές βασικών αγαθών προσπαθώντας να διακριβώσουν τις τάσεις της αγοράς και να δουν πώς θα κινηθούν στο μέτωπο των τιμών. Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.

Αναμφίβολα μια απόφαση για μετακύλιση σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των ανατιμήσεων και βέβαια στον καταναλωτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο όπως αναφέρουν με έμφαση «στέλνοντας το μήνυμα» στην κυβέρνηση στελέχη της αγοράς, μια στάση αναμονής δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ όταν όλα τα κοστολόγια είναι στα ύψη. Έτσι με ορίζοντα τις γιορτές και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση που καταγράφεται τότε, σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όταν βέβαια θα υπάρχει κι ένας σαφής ορίζοντας του κύματος της ακρίβειας, αλλά και των προθέσεων του ανταγωνισμού ανά κλάδο προϊόντων.

Βέβαια ήδη όπου οι ανατιμήσεις έχουν περάσει, ακόμη κι αν το φαινόμενο αποδειχτεί να έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι προφανές ότι ήλθαν για να μείνουν.

Οικοδομικά υλικά

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου στα οικοδομικά υλικά, που εν πολλοίς βασίζονται στις τιμές ενέργειας καταγράφεται σημαντική αύξηση. Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών πήρε άλλο ένα 4,6% μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών και ειδικότερα σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (20,6%), Σωλήνες χαλκού (16,4%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (12,1%), Θερμαντικά σώματα (7,5%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), Τούβλα (4,7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), Πλαστικούς σωλήνες (4,1%), Ντουλάπες ξύλινες (3,5%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), Κουφώματα αλουμινίου (2,7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), Πόρτες εσωτερικές (2,3%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%), Παρκέτα (1,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).

Η Ενέργεια

Κομβικός παράγων στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών είναι, βέβαια, το κόστος ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα τιμολόγια λιανικής στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, προβλέπονται αυξήσεις άνω του 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα ς ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση κάλεσε ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για την εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος και παρέπεμψε στις εθνικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά την ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικά νοικοκυριών από το οικονομικό βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

«Οι αυξήσεις που αφορούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου και όλων των καυσίμων εν γένει αγγίζουν όλους τους Γάλλους, όλους τους Ευρωπαίους και, σε ένα βαθμό, ολόκληρο τον πλανήτη», διαπίστωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Μάλιστα ο Μπρετόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για 35 έως 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους που δεν τα βγάζουν πέρα με τις αυξήσεις. Εξυπακούεται ότι τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων ανατροφοδοτεί και η αύξηση του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα χαμηλά εισοδήματα και πλήττει την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων.

Ο Γάλλος επίτροπος υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ζημιά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας που θα πάρουν στα χέρια τους τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά «η εξειδίκευση των μέτρων είναι στο χέρι των κρατών-μελών», σημείωσε ο Μπρετόν υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.

Προσωρινό φαινόμενο λέει το Υπ. Οικονομικών

Πάντως σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε Επίκαιρη Επερώτηση 56 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε είναι παροδικού χαρακτήρα.»

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στοιχεία του γενικού δείκτη διεθνών τιμών ενέργειας, καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου.

Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

«Τα αίτια της καινοφανούς αυτής εξέλιξης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, και έχουν συνδεθεί και με παράγοντες εκτός της περιοχής των οικονομικών.»

Όπως τόνισε «αυτό προκύπτει από την εξέταση της καμπύλης αποδόσεων της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη πληθωριστικών προσδοκιών σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνουν ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σε εξειδικευμένες έρευνες γνώμης που διεξάγουν οι κεντρικές τράπεζες.

Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αν και πράγματι έχει αυξηθεί το επίπεδο προβλεπόμενου πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες, η αύξηση που παρατηρούμε στο επίπεδο των τιμών θα είναι παροδική, και σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Κατά συνέπεια, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το φαινόμενο των ανατιμήσεων, αν και σημαντικό και προφανώς δυσάρεστο, δεν αναμένεται να έχει διάρκεια, ούτε και να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η άλλη πραγματικότητα της ΕΛΣΤΑΤ

Ωστόσο, παρά τις αναφορές για προσωρινότητα στις αυξήσεις, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ένα μεγάλο μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών ή έχει δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών).

Και χαρακτηριστικό είναι ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ένας από τους κύριους λόγους για τη λήψη δανείου αποτελεί η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (45,8%).

Επίθεση της Αντιπολίτευσης

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια έκανε λόγο για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας»

Αναφερόμενος στα όσα είπαν πολλοί υπουργοί από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό». Όπως είπε, «οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» και τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, «ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα», τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά «ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση.»

Γιώργος Αλεξάκης