Νέες εκρήξεις στη Λα Πάλμα: Εκκενώθηκαν άλλες τρεις πόλεις. Η λάβα έχει “καταπιεί” 190,7 εκτάρια γης

Λάβα εκτοξεύεται από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

Λάβα εκτοξεύεται από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

Νέες εκκενώσεις περιοχών και ακυρώσεις πτήσεων λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι ολοένα και πιο έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα ανάγκασαν τους πυροσβέστες να υποχωρήσουν και τις αρχές να εκκενώσουν άλλες τρεις πόλεις, τις Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα, που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου.

Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις λόγω του πυκνού σύννεφου αερίων και τέφρας.

Κάτοικοι κοιτούν ανήμποροι τη λάβα από τις νέες εκρήξεις να προχωράει σε οικισμούς Κάτοικοι κοιτούν ανήμποροι τη λάβα από τις νέες εκρήξεις να προχωράει σε οικισμούς

Οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν από την επιχείρηση καθαρισμού στην πόλη Τοντόκε σήμερα το απόγευμα, καθώς μια νέα οπή άνοιξε στο τοίχωμα του ηφαιστείου και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα νέο, τεράστιο κύμα κρούσης να εκλύεται από το σημείο της έκρηξης.

“Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια νέα φάση έκρηξης… Οι πυροσβέστες δεν θα επιχειρήσουν άλλο σήμερα”, έγραψε σε μήνυμα στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της Τενερίφης, η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις.

Οι αρχές διέταξαν σήμερα το απόγευμα την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της πόλης Τακάντε ντε Αρίμπα που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στο τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία διακρίνεται ένας κήπος να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα ύψους “μεταξύ 30 και 40 εκατοστών”.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είπαν αρχικά στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφύγουν το πυκνό σύννεφο τέφρας και τα θραύσματα λάβας που μεταφέρονται με τον αέρα, ωστόσο προχώρησαν στην εκκένωση λόγω του υψηλού κινδύνου από τις εκρήξεις.

Από τότε που εξερράγη την Κυριακή, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα έχει εκτοξεύσει χιλιάδες τόνους λάβας, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι, όμως το 15% των κρίσιμων για την οικονομία του νησιού καλλιεργειών μπανάνας κινδυνεύει, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η αεροπορική εταιρεία των Καναρίων Νήσων Binter ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις στο Λα Πάλμα λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, ενώ η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia ακύρωσε τη μοναδική πτήση που είχε προγραμματίσει για σήμερα. Μια άλλη τοπική εταιρεία, η Canaryfly, ανέστειλε επίσης τα δρομολόγιά της.

Η Binter επισήμανε σε μια ανακοίνωση πως αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις της από και προς το Λα Πάλμα, καθώς η κατάσταση από το σύννεφο τέφρας που παράγει το ηφαίστειο επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

Ένα σύννεφο τοξικών αερίων και τέφρας εκτείνεται σε περισσότερα από 4 χιλιόμετρα στον ουρανό, έγινε χθες γνωστό από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων.

Οι αρχές έδωσαν αρχικά εντολή στους κατοίκους αυτών των πόλεων να μείνουν στα σπίτια τους, όμως προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το διαστημικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus, 420 κτίρια έχουν καταστραφεί, η λάβα που ρέει καλύπτει 190.7 εκτάρια, ενώ 15.2 χιλιόμετρα οδικού άξονα έχουν επίσης καταστραφεί.