Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης — Έφοδος για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο νέο ΚΥΤ Σάμου ● Αντιδράσεις για τον ασφυκτικό έλεγχο ● Περίπου 30 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποβληθούν στη νέα διαδικασία, κάνοντας λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση που τους αντιμετωπίζει σαν υπόπτους.

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά, χθες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Περίπου 30 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποβληθούν στη νέα διαδικασία, κάνοντας λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση, που τους αντιμετωπίζει σαν υπόπτους, και έμειναν έξω από τη δομή, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν αδικαιολόγητα απόντες από την εργασία τους. Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως το υπουργείο εμπόδισε την είσοδό τους και ζητούν εξηγήσεις για τη νομιμότητα των μέτρων, για τις πιθανές επιπτώσεις των συστημάτων ελέγχου στην υγεία και για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.

Τα μέτρα περιγράφονται λεπτομερώς στο «Εγχειρίδιο Οδηγιών για τη διαχείριση εισόδου – εξόδου των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών», έκτασης 14 ολόκληρων σελίδων, που κυκλοφόρησε χθες το υπουργείο, μετατρέποντας μια απλή διαδικασία -για την οποία θα αρκούσε η επίδειξη ταυτότητας άπαξ- σε έναν καθημερινό κυκεώνα γραφειοκρατίας και επιτήρησης. Κι αυτό, ενώ ο προϊστάμενος των δομών υποδοχής, Θωμάς Λεκάκος, διαβεβαίωνε τους εργαζομένους, όταν εγκαταστάθηκαν οι πύλες ελέγχου με ακτίνες Χ, ότι «έχουν τοποθετηθεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους και αφορούν την πρώτη είσοδο των πολιτών τρίτων χωρών στη νέα δομή». Παραμένει άγνωστο γιατί άλλαξε στάση το υπουργείο, αθετώντας τις δεσμεύσεις του.

Αν και το εγχειρίδιο επικαλείται την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας όλων όσοι κινούνται στη δομή, στην πραγματικότητα τα νέα μέτρα εντείνουν την ανασφάλεια προσφύγων και εργαζομένων, ενώ, σε συνδυασμό με τις κάμερες παρακολούθησης που συνδέονται με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου, μετατρέπουν τη δομή σε έναν δυστοπικό εφιάλτη ανελευθερίας.

Μαγνητική πύλη

Οπως προβλέπει το εγχειρίδιο, η είσοδος γίνεται υποχρεωτικά από μαγνητική πύλη και πύλη με ακτίνες Χ, που διενεργούν σωματικό έλεγχο και έλεγχο προσωπικών αντικειμένων. Σε περίπτωση άρνησης του ελέγχου, απαγορεύεται η είσοδος και ενημερώνεται η αστυνομία. Εναλλακτικά, οι εισερχόμενοι δικαιούνται «να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου με τα χέρια ή με άλλα μηχαναγνώσιμα μέσα, που δεν επιβαρύνουν την υγεία τους».

Στη συνέχεια, οι εισερχόμενοι πρέπει να περάσουν από περιστρεφόμενες μπάρες, τα γνωστά τουρνικέ, για την ενεργοποίηση των οποίων απαιτείται να τοποθετήσουν στην ειδική υποδοχή την προσωπική κάρτα εισόδου – εξόδου και, επιπλέον, να τοποθετήσουν το δάκτυλό τους σε συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν δεν έχουν καταχωρηθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα, πρέπει εναλλακτικά να υπογράψουν το βιβλίο εισόδου – εξόδου.

Προβλέπονται τέσσερις ειδικές κάρτες εισόδου ανά κατηγορία εισερχόμενων. Μπλε για τους εργαζομένους στο υπουργείο, διεθνείς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς φορείς, ΕΟΔΥ, σώματα ασφαλείας, όπως και σε διερμηνείς και στο προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και εργασιών συντήρησης. Κίτρινη για τους εργαζομένους και τα μέλη οργανώσεων, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο της δομής, αφού καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Γκρι για τους δημοσιογράφους, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο, αφού έχει προηγηθεί η ταυτοποίησή τους και έχει δοθεί έγκριση από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου. Μοβ για τους επισκέπτες, την οποία παραλαμβάνουν στην είσοδο, επιδεικνύοντας ταυτότητα, αφού πρώτα εγκριθεί από την κεντρική Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης το αίτημα για επίσκεψη, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον λόγο της επίσκεψης και τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης. Μοβ κάρτα προβλέπεται και για τους δικηγόρους, οι οποίοι πρέπει να έχουν ενημερώσει νωρίτερα τον διοικητή για την επίσκεψή τους. Ο διοικητής έχει την ευχέρεια να απορρίψει αίτημα που υποβάλλεται αυθημερόν.

Οσο για τους πρόσφυγες, η κάρτα του δελτίου αίτησης ασύλου λειτουργεί ως κάρτα εισόδου – εξόδου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος σε πρώτο βαθμό, η κάρτα αναστέλλεται και χορηγείται προσωρινά μια λευκή κάρτα, που επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο, μέχρι να υποβληθεί τυχόν προσφυγή στον δεύτερο βαθμό ασύλου, οπότε χορηγείται νέο δελτίο. Σε περίπτωση τελεσίδικης απόρριψης του αιτήματος ασύλου, το δελτίο ανακαλείται, ενημερώνεται η αστυνομία και οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρο κράτησης για να απελαθούν. Οι διαμένοντες οφείλουν να δίνουν το «παρών» στην τακτική απογραφή και να μη διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των κέντρων, επιδεικνύοντας βίαιη συμπεριφορά, αλλιώς κινδυνεύουν με έξωση από τη δομή και διακοπή της σίτισης, της περίθαλψης και του οικονομικού βοηθήματος.

Δημήτρης Αγγελίδης

Έφοδος για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο αγγίζοντας τα 113 δισ. ευρώ, με τα νέα χρέη να φτάνουν τα 803 εκατ. ευρώ και την ΑΑΔΕ να ανεβάζει στροφές για την ανάσχεση του κύματος των οφειλών
Έχουν προγραμματιστεί 55.000 πιεστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε όσους χρωστούν και δεν πληρώνουν εκτός των σκληρών μέτρων και της εφαρμογής του νέου εργαλείου του EISPRAXIS με στόχο την άντληση 2,2 δισ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 500 εκατ. ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες.

Τσουνάμι ελέγχων, διασταυρώσεων, ηλεκτρονικών κατασχέσεων και τηλεφωνικών οχλήσεων στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες ξεκινούν σαφάρι για τον εντοπισμό 120 εμπόρων καθώς το κανόνι από τα κατά μέσο όρο διαφυγόντα έσοδα ενδεχομένως να υπερβεί τα 280.000 ευρώ. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που, ενώ προχώρησαν κανονικά στην έκδοση ΑΦΜ με την έναρξη της δραστηριότητας, στη συνέχεια επιχείρησαν να σβήσουν τα φορολογικά τους ίχνη για να καταστεί ευκολότερη η διαφυγή τους από τα δίχτυα της ΑΑΔΕ.

Πέρα από τους εξαφανισμένους εμπόρους βαρύτητα θα δοθεί και στα ληξιπρόθεσμα χρέη που τελούν υπό το βάρος των εκκολαπτόμενων «κόκκινων» οφειλών, ενώ μεγάλη ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα για τη 14η αξιολόγηση. Επισημαίνεται ότι η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο αγγίζοντας τα 113 δισ. ευρώ, με τα νέα χρέη να φτάνουν τα 803 εκατ. ευρώ και την ΑΑΔΕ να ανεβάζει στροφές για την ανάσχεση του κύματος των οφειλών.

Για φέτος έχουν προγραμματιστεί 55.000 πιεστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε όσους χρωστούν και δεν πληρώνουν εκτός των σκληρών μέτρων (αυτόματες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων κ.ά.) και της εφαρμογής του νέου εργαλείου του EISPRAXIS με στόχο την άντληση 2,2 δισ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 500 εκατ. ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες. Παράλληλα θα εκδοθούν 15.000 εκκαθαριστικά με φόρους προκάτ σε 15.000 φορολογουμένους που δεν δήλωσαν εισοδήματα προηγούμενων ετών. Από την άλλη προβλέπεται η επιστροφή 4,957 δισ. ευρώ από φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

Ειδικότερα το σχέδιο των 170.000 ελέγχων της ΑΑΔΕ για την αύξηση των εσόδων του κράτους στα 52 δισ. ευρώ το 2022, παρά τις αβεβαιότητες από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβλέπει:

 1. Πραγματοποίηση τουλάχιστον 55.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων.
 2. Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 φορολογικών ελέγχων, εκ των οποίων:
  ● 8.100 στοχευμένοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και επιτηδευματίες με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία
  ● 700 στον ΦΠΑ
  ● 1.000 σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων
  ● 5.500 έκτακτοι σε επιτηδευματίες που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις την περίοδο της πανδημίας
  ● 4.000 σε περιπτώσεις εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
  ● 200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών και νομικών προσώπων, καθώς και σε περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας.
 3. 5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων.
 4. 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
 5. Διενέργεια τουλάχιστον 900 υποθέσεων έρευνας από τις ΥΕΔΔΕ, εκ των οποίων:
  ● 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
  ● 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  ● 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
  ● 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
 6. Διενέργεια 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ.
 7. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα.
 8. Διασταυρώσεις για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων.
 9. Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων.
 10. Διενέργεια 75.000 ελέγχων δίωξης εκ των οποίων 50.000 από τα Τελωνεία και 25.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου.

Μάριος Χριστοδούλου