Η μέση διάρκεια επώασης του κορωνοϊούστο ανθρώπινο σώμα, μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου Covid-19, είναι 7,7 ημέρες, μεγαλύτερη από τις τέσσερις έως πέντε ημέρες που συνήθως θεωρείτο έως τώρα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Κινέζων επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοστατιστικής Σιάο Χούα Τσου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν 1.084 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 στην περιοχή της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 10%) είχε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια επώασης που έφθανε τις 14,3 ημέρες.
Η νέα εκτίμηση, την οποία οι Κινέζοι ερευνητές θεωρούν πιο ακριβή από την προηγούμενη, που είχε βασιστεί σε μικρά δείγματα ασθενών από την αρχική περίοδο της επιδημίας, αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες περιορισμού μετάδοσης του ιού. Η περίοδος επώασης -ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο και θεωρείται κρίσιμη παράμετρος.
Έρχονται ταχύτερα και φθηνότερα μοριακά τεστ σάλιου
Η διενέργεια μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, θα διευκολυνθεί στο άμεσο μέλλον από την ανάπτυξη νέων, γρήγορων και φθηνών, μοριακών τεστ με βάση τη λήψη σάλιου και όχι δειγμάτων από το βάθος του φάρυγγα και της μύτης, όπως μέχρι τώρα.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Σαντάλ Βόγκελς, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», ανέπτυξαν ένα απλό τεστ σάλιου, με την ονομασία SalivaDirect, με στόχο να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ανάγκη για εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) στις περισσότερες χώρες.
Σε σχέση με τα υπάρχοντα μοριακά τεστ PCR, το τεστ σάλιου είναι λιγότερο επεμβατικό, δεν είναι ανάγκη να γίνει από εκπαιδευμένο επαγγελματία του τομέα υγείας και αποφεύγει τη χρήση χημικών.
Τα πειράματα του νέου τεστ έδειξαν ότι ανίχνευσε 32 από τα 34 δείγματα που είχαν βγει θετικά στα μοριακά τεστ μύτης και φάρυγγα, καθώς επίσης 30 από τα 33 αρνητικά δείγματα.
Το κόστος του τεστ σάλιου εκτιμάται σε 1,3 έως 4,4 δολάρια (ανά… φτύσιμο) και οι δημιουργοί του έχουν ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επείγουσα άδεια έγκρισης για την κυκλοφορία του.
Παράλληλα, επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν–Μάντισον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Ο’ Κόνορ της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν μία άλλη εκδοχή ενός φθηνού και γρήγορου τεστ σάλιου για τον κορωνοϊό, που έχει αποτελέσματα σε λίγες ώρες.
Μέσα στον Ιούλιο έκαναν και τη σχετική προδημοσίευση στο merdRxiv.
Το τεστ, με την ονομασία RT–LAMP, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί για κλινική διάγνωση, χρησιμοποιεί μία διαφορετική, πιο εύκολη μέθοδο, καθώς και διαφορετικές χημικές ουσίες σε σχέση με τα υπάρχοντα οριακά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), προκειμένου να εντοπίσει τον ιό στο δείγμα.