Νέα Δημοκρατία: Πρωτοβουλίες αποφασιστικότητας σε μεταναστευτικό και κοροναϊό – Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, βλέπει Μπορίσοφ

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της ΚΕΔΕ

O Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν θα διστάσουν να προσφύγουν σε έκτακτου χαρακτήρα μέτρα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν

Μηνύματα αποφασιστικότητας και πυγμής, που πηγάζουν από την εμπιστοσύνη πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση και βαίνει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, εκπέμπουν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε δύο μείζονος σημασίας κοινωνικά και κατ επέκταση πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού στην χώρα μας.

Η έγκαιρη βάσει του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος έναρξη των εργασιών για την δημιουργία των κλειστών κέντρων  – αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής στρατηγικής για την βελτίωση της εικόνας στο μέτωπο του Μεταναστευτικού – παρά τις εύλογες έως ένα σημείο διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, ιδίως σε Χίο και Λέσβο, επιβεβαιώνει σύμφωνα με επιτελικούς παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η περίοδος της ατολμίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στην κυβέρνηση η λέξη – κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, καθώς θεωρείται καθοριστικής σημασίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους κατοίκους στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διαρραγεί.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως οι αντιδράσεις προοδευτικά θα κοπάσουν, αφ ης στιγμής οι κάτοικοι στα νησιά πρώτης υποδοχής αντιληφθούν πως οι κλειστές δομές είναι μονόδρομος, ώστε να κλείσουν οι υφιστάμενες, άναρχες δομές, να ανακοπούν οι ροές από τα τουρκικά παράλια και να περιορισθούν αισθητά τα φαινόμενα παραβατικότητας, που αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Τα ίδια πρόσωπα απορρίπτουν, εξάλλου, ως ανεδαφικές αιτιάσεις των τοπικών αρχών, που υποστηρίζουν πλέον ευθαρσώς πως δεν επιθυμούν ούτε ανοιχτές, ούτε κλειστές δομές στα νησιά, ενώ καλούν την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – βουλευτές και στελέχη της οποίας πρωτοστάτησαν στα επεισόδια των τελευταίων ωρών σε Λέσβο και Χίο να δηλώσουν ανοιχτά κατά πόσον προσφέρουν κάλυψη σε άτομα, που έκαναν χρήση ρουκετών και μολότοφ. Πολλώ μάλλον, όταν από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως από τον Ιούλιο του 2019 και εντεύθεν κανένας θεσμικός ή μη παράγων, μηδέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιρουμένου, δεν κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, δε, πως αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας εν όψει της επιζητούμενης αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου, όταν η από τη μία η Αθήνα ψέγει εταίρους και συμμάχους για την απουσία ενδοευρωπαικής αλληλεγγύης, και από την άλλη αποτυγχάνει να εφαρμόσει εντός της επικράτειας τα απαιτούμενα για την βελτίωση της κατάστασης μέτρα.

Την ίδια ώρα, η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoνοαϊού, η δεύτερη μέσα σε 20 ημέρες, πιστοποιεί, όπως σημειώνουν  κυβερνητικά στελέχη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν θα διστάσουν να προσφύγουν σε έκτακτου χαρακτήρα μέτρα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Σε πολιτικό επίπεδο, η έκδοση της ΠΝΠ, ως προϊόν της προχθεσινής πολύωρης ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, έρχεται, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες ως επιβεβαίωση της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα, πάντως, που συστήνεται σε όλους τους τόνους ψυχραιμία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επιμένει πως ο κορωνοϊός παραμένει μία ήπια νόσος. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να τονίζουν πως ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο κλιμακούμενης δράσης ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού στην εθνική μας περίμετρο, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως βασικός κρίκος του κυβερνητικού προγραμματισμού θα είναι ο επείγον χαρακτήρας, που θα προσλάβει το σχέδιο στην απευκταία, πλην όμως πιθανή περίπτωση, που εντοπισθεί στην χώρα μας κρούσμα κοροναϊού.

Όπως ανέφερε και χθες το ethnos.gr, σε μία τέτοια περίπτωση, η σκυτάλη του συντονισμού περνά από το Υπουργείο Υγείας, που είναι σήμερα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ πιθανή είναι η σύσταση μίας task force, απαρτιζόμενη κατά πληροφορίες από εκπροσώπους των βασικών συναρμόδιων Υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Προστασίας του Πολίτη, το Παιδείας, και το Υποδομών. Καλά πληροφορημένες πηγές προδιαθέτουν, μάλιστα, πως σε μία τέτοια περίπτωση, πιθανώς να χρειαστεί είτε η τροποποίηση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε ακόμη και η έκδοση μιας νέας, που θα διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

 

Συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Οι Συμφωνίες θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας.

Από την ελληνική πλευρά στις εργασίες θα συμμετέχουν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί.

Το πρόγραμμα των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου έχει ως εξής:

-Στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ.

-Στις 11.30, θα αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

-Στις 13.15, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπορίσοφ θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του.