Νέα ανάφλεξη στην Αφρική, στα σύνορα Αιθιοπίας, Ερυθραίας – Αρμενία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν

Ο ηγέτης της πολιτείας Τιγκρέ της Αιθιοπίας δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν το αεροδρόμιο στην Ασμάρα, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, χθες βράδυ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις διπλωματών, εξέλιξη που σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση της 12ημερης σύγκρουσης στην Αιθιοπία.

Ο Ντεμπετσιόν Γκεμπρεμάικλ, πρόεδρος του Τιγκρέ, δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας σε «πολλά μέτωπα» τις τελευταίες ημέρες. Δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές, αλλά είπε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν αναπτυχθεί και μάχονται κατά μήκος των συνόρων της Αιθιοπίας.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ανέπτυξε τον στρατό εναντίον των καλά εκπαιδευμένων τοπικών στρατευμάτων την 4η Νοέμβριου, αφού τα κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύρραξη.

Ο Ντεμπετσιόν Γκεμπρεμάικλ

Η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία πριν από δύο χρόνια αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ισάιας Αφεουέρκι παραμένει εχθρική απέναντι στην ηγεσία του Τιγκρέ εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο (1998-2000).

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ κατηγορεί το TPLF, που κυβερνά την περιοχή αυτή των πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων για προδοσία και τρομοκρατία και λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε θα αποκαταστήσει την τάξη.

Ο Άμπι Άχμεντ βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία του 2018 με την Ερυθραία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πάνω από 14.500 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων στην Αιθιοπία ως τώρα.

 

Αρμενία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν

Tους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού «δείχνουν» οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αρμενίας ανακοίνωσαν απόψε ότι απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSS) ο ύποπτος είναι ένας κάτοικος της επαρχίας Σιούνικ «ο οποίος έχει αντικυβερνητικές απόψεις και διαφωνεί με την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική του πρωθυπουργού». Δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του, Α.Μ.

Ο άνδρας αυτός είχε στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών. Φέρεται ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με τους ηγέτες κομμάτων της Αρμενίας και του Αρτσάχ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και με υποστηρικτές τους για να καταλάβουν την εξουσία και να σκοτώσουν τον Πασινιάν.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της NSS, ηγέτες κομμάτων, πολιτικοί με αντικυβερνητικές απόψεις και οι υποστηρικτές τους καθώς και πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν «μια απόπειρα εναντίον ενός πολιτικού και τον σφετερισμό της εξουσίας».