Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο Μητσοτάκης κάνει πράξη τον «οδοστρωτήρα» στα εργασιακά – «Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και…

Πληρωμή υπερωριών με τη μορφή επιπλέον άδειας και 8ωρο «α λα καρτ», εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – «Τους προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να φέρουν, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή», δηλώνει η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Πληρωμή υπερωριών με τη μορφή επιπλέον άδειας και 8ωρο «α λα καρτ», εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, στο νέο ν/σ προβλέπεται ένα από τα πλέον βασικά αιτήματα του ΣΕΒ. Η παράταση του 8ωρου κατά 1 ή 2 ώρες σε ημερήσια βάση και την επιστροφή του χρόνου εργασίας μετά από 4 ή 6 μήνες με την μορφή επιπλέον άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νομοσχέδιο θα εισάγει το 8ωρο “α λα καρτ”, καθώς προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας να μπορεί να αλλάζει εντός της ημέρας μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου. Η τροποποίηση του ωραρίου θα γίνεται (και) με πρόταση του ίδιου του εργαζομένου.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο υπερδιπλασιάζει το ανώτατο όριο υπερωριών, φτάνοντας σε 6μηνιαία βάση στις 120 ώρες.

Δήλωση για το ζήτημα έκανε από το περιστύλιο της Βουλής, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του.

Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας.

Τους προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να φέρουν, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Θα μας βρουν απέναντι, όπως και όλο τον ελληνικό λαό».

 

«Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες»

«Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto», τονίζουν Ευκλ. Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου

Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου και της Έφης Αχτσιόγλου, Τομεάρχη Οικονομικών, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

“Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες”

Οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική.

Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.

Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας.

Η ανάγκη ουσιαστικής, άμεσης και γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως αγνοείται και η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φτάσει στο 216% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το Προσχέδιο, καθώς η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη.

Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto.