“Μόνο 404 εκ. τα νέα μέτρα! Μαγική εικόνα τα 3,5 δις που προπαγανδίζει η κυβέρνηση” – Κραυγή απόγνωσης από τους εστιάτορες

Μητσοτάκης για πορείες: Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα | LiFO

“Πενηνταράκια” κάνει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει το λογαριασμό: “Μόνο 404 εκ. τα νέα μέτρα! Μαγική εικόνα τα 3,5 δις που προπαγανδίζει η κυβέρνηση”

«Μόνο 404 εκατ. τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Μαγική εικόνα τα 3,5 δις που προπαγανδίζει η κυβέρνηση» αναφέρει σε άτυπη ενημέρωση ο ΣΥΡΙΖΑ, γκρεμίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης για τα μέτρα που εξήγγειλε μετά βαΐων και κλάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Το “καλάθι του πρωθυπουργού” που σύμφωνα με τους καθεστωτικούς παπαγάλους ήταν γεμάτο, αποδείχτηκε, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ότι περιλαμβάνει ως επί το πλείστον μέτρα που ήδη ήταν σε ισχύ, μέτρα που παρατείνονται για λίγους μήνες και μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα επαναλαμβάνει για χάρη της παροχολογίας στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση παραθέτει, στη συνέχεια, ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας το κόστος αλλά και το αν είναι καινούριο μέτρο ή ισχύει ήδη. Συγκεκριμένα:

 • Αναστολή ειδικής εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα το 2022 (εξαιρούνται εργαζόμενοι στο δημόσιο και συνταξιούχοι) 767 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022).
 • Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022 816 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022)
 • Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021, 50 εκατ., (ίσχυε και φέτος, επιδότηση της μερικής απασχόλησης με μείωση μισθών για τους εργαζόμενους)
 • Επέκταση για 3 μήνες της επιδότησης δόσεων δανείων πληγέντων από την πανδημία 48 εκατ. (παράταση του προγράμματος Γέφυρα που ισχύει ήδη)
 • Μείωση του ποσού επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης, 660 εκατ. (Ήδη είχε εξαγγελθεί ότι το 50% δεν επιστρέφεται) (τώρα κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου θα επιστρέψουν λιγότερο από το 50%, σύμφωνα με την κυβέρνηση το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. Η μείωση του ποσού που θα επιστραφεί είναι 660 εκατ. από τα περίπου 4,2 δισ. που προβλεπόταν αρχικά).
 • Επιδότηση κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021, 22 εκατ. (μέτρο που ήδη ισχύει).
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς, 30 εκατ. (τα γνωστά 534 ευρώ των αναστολών εργασίας που ισχύουν, λόγω των περιορισμών-απαγορεύσεων στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ)
 • Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%. 183 εκατ. (μέτρο που είχε ήδη ανακοινωθεί πολλές φορές και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο, ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις)
 • «Πρώτο ένσημο», 42 εκατ. (Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός) (νέο μέτρο)
 • Επέκταση, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, 5 εκατ. (αφού οδήγησε χιλιάδες νέους εκτός πανεπιστημίων, για όσους σπουδάσουν σε ΙΕΚ διαφορετικής πόλης) (νέο μέτρο)
 • Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ. Τα μισά, 65 εκατ., είναι το πρόσθετο κόστος. (νέο μέτρο)
 • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. 15 εκατ. (σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το 2020-2021 δόθηκαν 75 εκατ.) (νέο μέτρο)
 • Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh. Νέο μέτρο 150 εκατ. (δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα) νέο μέτρο***(το κόστος καλύπτεται από ανακατανομή εσόδων για ρύπους)
 • Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ. 26 εκατ. (νέο μέτρο ευνοεί μεγάλες ιδιοκτησίες) (νέο μέτρο)
 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022. 68 εκατ. (νέο μέτρο)
 • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%. 15 εκατ. (νέο μέτρο)
 • Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ετησίως. (νέο μέτρο)
 • Επεκτείνεται η υφιστάμενη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022, 275 εκατ. (υπόλοιπο 21 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
 • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022. 5 εκατ. (υπόλοιπο 21 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
 • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022, 13,5 εκατ. (υπόλοιπο 2021 έως 6/2022) (επέκταση μέτρου)
 • Επέκταση το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις. 169 εκατ. (επέκταση μέτρου)
 • Αναπροσαρμογή ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

Συμπερασματικά: το άθροισμα των μέτρων είναι 3,443 δισ.

Εκ των οποίων νέα μέτρα είναι 404 εκατ.

Ήδη ίσχυαν 2,576 δισ.

Επεκτάσεις υφιστάμενων 463 εκατ.

“Άρα ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν εξήγγειλε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη, πέρα από όσα ήδη εφαρμόζει και έχουν αποτύχει ή κάποια ελάχιστα νέα μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ευνοήσουν λίγους και τα υψηλότερα εισοδήματα” τονίζουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ καταλήγουν με την επισήμανση ότι “σε κάποιες κυβερνητικές διαρροές της Κυριακής, το άθροισμα των μέτρων ανερχόταν σε περίπου 5 δισ., γιατί αθροίζανε στα 3,44 και τη φετινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση εισφορών, δηλ. άλλα 1,58 δισ.”.

 

Κραυγή απόγνωσης από τους εστιάτορες: Ως πότε θα στοχοποιείται μόνο η εστίαση; Θα αυξηθούν τα λουκέτα όταν αλλάξει ο καιρός, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα…Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ,... | Ελλάδα Ειδήσεις

Ως «όχημα» άσκησης πίεσης προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν, θεωρεί ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, την απόφαση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, και αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

«Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εκβιάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά τον κλάδο της εστίασης, λόγω της αυξημένης πελατείας που υπάρχει. Έχουμε υποστεί ήδη οικονομική ζημιά, είναι παράλογα αυστηρό αυτό που συμβαίνει. Δεν έχουμε ησυχία» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο thessToday.gr και την Κωνσταντίνα Χαϊνά.

Τόνισε ακόμα πως οι επαγγελματίες της εστίασης νιώθουν τυχεροί που μέχρι στιγμής έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό. «Δυστυχώς, αυτόματα πέφτουμε στην πελατεία μας στο 50%, αφού μόνο εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματά μας. Την ίδια στιγμή, παρακαλάμε να μην βρέχει και να μην κάνει κρύο, ώστε να μην χάσουμε κι άλλους πελάτες. Ως πότε θα στοχοποιείται μόνο η εστίαση;».

Την ίδια ώρα εκτιμά ότι αν δεν αλλάξουν τα μέτρα για την εστίαση ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος καθώς όλοι οι πελάτες προτιμούν τον ζεστό εσωτερικό χώρο των καταστημάτων. «Τον χειμώνα πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ πως θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα που διαθέτουν μικρό εσωτερικό χώρο και δεν βασίζονται μόνο σε αυτόν. Χρήματα δεν υπάρχουν για ανακαινίσεις» σχολιάζει ο ίδιος ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως θεωρεί παράλογο να μην χρησιμοποιούνται τα rapid test, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και τζίρος ταυτόχρονα. «Εκτός αυτού, μάλλον δεν σκέφτηκαν πως θα χειριζόμαστε τις μικτές παρέες. Ας μας βρουν λύση και για αυτό, αφού είναι όλα λογικά για αυτούς».

«Στον μοναδικό κλάδο που δεν υπάρχουν τα rapid test είναι αυτός της εστίασης. Σε οτιδήποτε άλλο, ο κάθε ανεμβολίαστος πολίτης, μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Επειδή είμαστε ο πιο λειτουργικός κλάδος, μας χτυπάνε συνεχώς. Κουραστήκαμε και δεν αντέχουμε άλλο». Σχετικά με τα λουκέτα των καταστημάτων, ο κ. Φιλοκώστας ανέφερε δυσαρεστημένος πως δυστυχώς αυξήθηκαν. «Θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο όταν ο καιρός αλλάξει, και δεν θα είναι με το μέρος μας. Ακόμη πιστεύω δεν έχουμε δει τίποτα. Όλα θα κριθούν τον χειμώνα».

Ως προς τον έλεγχο που καλούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πολιτών, επισήμανε ότι «έχουμε μπει στον ρόλο των αστυνομικών και γιατρών, να ελέγχουμε τους πελάτες μας αν είναι εμβολιασμένοι. Ο κόσμος αντιδρά σε αυτό, γιατί απλώς θέλει να γευματίσει ή να πιει τον καφέ του, χωρίς να έχει εμάς πάνω από το κεφάλι του». Είπε μάλιστα ότι «μας λένε ότι το ξέχασαν στο σπίτι, ενώ μπορούν… απλώς να το έχουν ψηφιακά. Λες και ζητάμε εργασίες από μαθητές. Και εγώ πως να τους πιστέψω; Αν γίνει έλεγχος της αστυνομίας, τι ακριβώς θα πω;. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε κάτι τέτοιο, και δεν θέλουμε να μαλώνουμε με τους πελάτες μας για κάτι που δεν είμαστε καν υπεύθυνοι».