“Μπούμερανγκ” γυρίζει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης στους υγειονομικούς! – Εσπευσμένη επιστροφή Θεοδωρικάκου “βλέπει” η Καθημερινή!

Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα

“Μπούμερανγκ” γυρίζει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης στους υγειονομικούς! Σε «κραχ» οδηγούνται τα νοσοκομεία λόγω αναστολής σε όσους δεν υποκύπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πονοκέφαλος επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο υπουργείο Υγείας για τις κενές θέσεις που αναμένεται να προκύψουν στις δομές πρόνοιας αλλά κυρίως στο σύστημα υγείας όταν μπουν σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενοι που δεν εμβολιάσθηκαν.

Μπορεί οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα να προβλέπουν προσλήψεις εξπρές, αλλά και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν ειδικά θέσεις νοσηλευτών, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής ειδικά για τα νοσοκομεία που από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάζουν σοβαρά κενά σε θέσεις.

Να υπενθυμιστεί ότι από σήμερα 16 Αυγούστου στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές πρέπει να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους και υγειονομικούς στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει απόλυτα εάν θα το εφαρμόσει, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που αναμένονται από τους υγειονομικούς.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να περιορισθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτισθεί μέχρι στιγμής, πριν ακόμη ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να ξεκινήσει η συγχώνευση των κλινικών που θα παρουσιάζουν τα σοβαρότερα κενά σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο και ανήκουν οι περισσότεροι υγειονομικοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν.

Ήδη παρότι πολλοί λείπουν σε άδεια, έχει ξεκινήσει η εξατομικευμένη καταγραφή όσων δεν εμβολιάζονται, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καθορίσουν ποιες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και πόσες όχι ώστε να γίνει και η συγχώνευση.

Άγνωστο βέβαια εάν το σχέδιο θα μπορεί να λειτουργήσει καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο αριθμός των κλινικών δεν μπορεί να μειωθεί.

Πόσοι έχουν εμβολιασθεί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το ethnos.gr, σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) το 90% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιασθεί. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιασθεί σε μικρότερο βαθμό και φθάνει το 73%. Το διοικητικό σε ποσοστό 78% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 75%.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα νοσοκομεία και ειδικά στους νοσηλευτές αφού ο αριθμός δεν κρίνεται ικανοποιητικός και αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες κενά. Ειδικότερα:

Στο σύνολο των 7.175 γιατρών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι 6.354 έχουν εμβολιασθεί.
Οι νοσηλευτές από την άλλη, στο σύνολό τους είναι 10.299 και έχουν εμβολιασθεί οι 7.280.
Το διοικητικό προσωπικό αγγίζει τα 3.263 άτομα και εμβολιασμένοι είναι 2.465.
Το λοιπό προσωπικό είναι 5.468 άτομα και εμβολιασμένοι είναι και 3.815.
Συνολικά σύμφωνα με τις καταγραφές που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας, 3.000 νοσηλευτές και 800 γιατροί παραμένουν ανεμβολίαστοι, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα κενά σε θέσεις.

 

Κυβέρνηση: Εσπευσμένη επιστροφή Θεοδωρικάκου “βλέπει” η Καθημερινή!Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου στον ρ/σ “ΘΕΜΑ 104,6” (Ηχητικό) –  Υπουργείο Εσωτερικών

Ένα από τα σενάρια που συζητούνται ενόψει του πολύ πιθανού ανασχηματισμού είναι η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στο σχήμα. Οι σχέσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Πειραιώς με την κυβέρνηση.. έχουν φτιάξει, μετά το ναδίρ όπου είχαν φτάσει και το οποίο οδήγησε στην έξοδό του από την κυβέρνηση. Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, προβλέπω πως θα γίνει άμεσα, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και πρέπει άμεσα να υπάρξει αποσυμπίεση.