Μπούμερανγκ για τον Κυρ. Μητσοτάκη η φιέστα με την Πρωτοψάλτη.  Σκηνικό ανταρσίας στους κόλπους της Ιεραρχίας

Σε μπούμερανγκ για τον Κυρ. Μητσοτάκη εξελίσσεται η φιέστα με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την πριβέ συναυλία έξω από το Μαξίμου, όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός, καθώς μετά τις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, το πάρτι στο διαδίκτυο με ιδιαιτέρως καυστικά σχόλια και την σκωπτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, βρίσκεται αντιμέτωπος και με το-κατά τεκμήριο-ακροατήριο του, αυτό των πιστών.

Το οικογενειακό επικοινωνιακό σόου φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής αλλά και της οργής στους κόλπους της Εκκλησίας. Μια σειρά από ιεράρχες αλλά και εκατοντάδες χρήστες του Διαδικτύου δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά” σε σχέση με τις απαγορεύσεις για την λιτανεία του Επιταφίου την Μ.Παρασκευή.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητά το άνοιγμα των Εκκλησιών. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”, πρόκειται για μια πολύ σκληρή επιστολή, στην οποία η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.

Αποκαλυπτικό της κατάστασης βρασμού, είναι το δημοσίευμα του orthodoxia.info/news/, με τον τίτλο “Καζάνι που βράζει η Ιεραρχία – Ένα βήμα πριν την “ανταρσία” πολλοί μητροπολίτες”. ‘Όπως αναφέρεται, το κύμα της αντίδρασης εντός των κόλπων της Εκκλησίας διαγράφει την πορεία μιας πυραμίδας, αφού οι πιστοί πιέζουν τους ιερείς και τους αρχιερείς, οι ιερείς τους μητροπολίτες τους και όλοι μαζί καταλήγουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της γένεσης της σημαντικότερης ίσως εσωτερικής κρίσης στον χώρο της Εκκλησίας από την ημέρα που ανέλαβε τον θρόνο των Αθηνών.

Οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει περί προγραμματισμού ανοίγματος των ναών των Ιούνιο σε συνδυασμό με την φόρτιση που προκάλεσε η αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην Εκκλησία την οποία έκανε ακόμη πιο δύσκολη η χθεσινή πρωτοβουλία της εν κινήσει συναυλίας της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Σήμερα σε αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αρκετοί ναοί ως απάντηση ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και επέτρεψαν σε πιστούς που προσήλθαν να προσευχηθούν ενώ οι μητροπολίτες ο ένας μετά τον άλλο διαμηνύουν πως αλλάζουν γραμμή πλεύσης.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί από αυτούς που διαμαρτύρονται έντονα και δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμη και να συγκρουστούν εάν χρειαστεί, δεν προέρχονται από τις τάξεις των λεγόμενων «σκληρών» της ιεραρχίας αλλά από αυτές των μετριοπαθών…

«Όταν Λοιπόν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους με ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του» είπε σήμερα ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος ένας εκ των πλέον μετριοπαθών που ξεκαθάρισε δημόσια τη στάση του, ακυρώνοντας στην πράξη μέρος των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ένας επίσης μετριοπαθής μητροπολίτης, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, αν και δεν προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες, δεν έκρυψε τη δυσφορία του.”Δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα και να ανεβαίνει πάνω σε πλατφόρμα έξω από το Μαξίμου και να συγκεντρώνει πλήθος γύρω από τον πρωθυπουργό, για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο,από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;» αναρωτήθηκε ζητώντας άμεση άρση μέρους των μέτρων στις εκκλησίες.

Κι αν οι μετριοπαθείς της Ιεραρχίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, οι γνωστοί για τις αντίθετες απόψεις τους, έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα παραπέρα. Όπως ο μητροπολίτης Κερκύρας που όταν ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Ριζούλη της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το αν τα πρόσωπα στο εσωτερικό της Εκκλησίας «αποτελούν πρόβλημα» είπε με νόημα πως «Για την Εκκλησία ισχύει η ισοβιότητα. Είναι όμως βέβαιο ότι ουδείς μας μπορεί να σταθεί στην συνείδηση του πιστού λαού όταν δεν τον υπερασπίζεται, όταν δεν αναγνωρίζει τα δίκαιά του, όταν δεν βοηθά ώστε η πίστη του λαού να παραμένει ισχυρή».

Η διαρροή της πληροφορίας πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς των πρωθυπουργό εκθέτοντάς του τις θέσεις της Εκκλησίας, έβαλε «φρένο» σε μια άλλη πρωτοβουλία ομάδας μητροπολιτών που με κοινή επιστολή τους προς τον αρχιεπίσκοπο του ζητούσαν να αναλάβει δράση.Μέχρι χθες είχαν συνυπογράψει την επιστολή περίπου 15 αρχιερείς από όλες τις ιδεολογικές διαστρωματώσεις της Ιεραρχίας οι οποίοι μόλις ενημερώθηκαν πως η επιστολή έχει ήδη αποσταλεί «πάγωσαν» τη διαδικασία αναμένοντας την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε ήδη προνοήσει να συντάξει την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, θεωρείται βέβαιο πως οι 15 θα ήταν υπερπολλαπλάσιοι.

Το ζητούμενο πλέον είναι το σήμα που θα δώσει το Μέγαρο Μαξίμου από το οποίο θα κριθούν και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.