Μπλόκο Χαφτάρ σε τουρκικό πλοίο με προορισμό τη δυτική Λιβύη – 9 Δεκεμβρίου 1987 ξεσπά στη Λωρίδα της Γάζας η πρώτη Ιντιφάντα

Μπλόκο Χαφτάρ σε τουρκικό πλοίο με προορισμό τη δυτική Λιβύη

Οι δυνάμεις του στρατηγούΧαλίφα Χάφταρ φέρονται να παρεμπόδισαν τουρκικό πλοίο με τζαμαϊκανή σημαία που ταξίδευε προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Όπως γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή του η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης LNA Αχμέντ αλ Μισμάρι ανακοίνωσε πως το φορτηγό πλοίο «Mabrouka» με πλήρωμα 17 ατόμων -μεταξύ των οποίων και εννέα Τούρκοι- μετέφερε εμπόρευμα που δεν είχε ακόμη ελεγχθεί.

«Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης σταμάτησαν το πλοίο στο ανατολικό λιμάνι της Δάρνης» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υποστήριξε δε, πως το πλοίο μπήκε σε απαγορευμένη περιοχή και δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις.

Μάλιστα, ο Αχμέντ αλ Μισμάρι είπε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Hadath ότι το πλοίο μετέφερε φάρμακα.

Όταν το τουρκικό πλοίο δεν απάντησε στις κλήσεις, τότε ο δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης πλησίασαν και επιβιβάστηκαν.

«Πλησιάσαμε το πλοίο και επιβιβαστήκαμε» δήλωσε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Υποστήριξε, επίσης, πως ο καπετάνιος δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μπήκε σε απαγορευμένη περιοχή χωρίς άδεια.

«Δεν είχε όμως όπλα στο πλοίο» ανέφερε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το πλήρωμα είναι «σε καλή κατάσταση».

Πηγές αναφέρουν πως η εν λόγω διαδικασία έχει γίνει και σε άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει κατασχεθεί.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές την επόμενη χρονιά.

 

9 Δεκεμβρίου 1987 ξεσπά στη Λωρίδα της Γάζας η πρώτη Ιντιφάντα

Σαν σήμερα το 1987 οι Παλαιστίνιοι εξεγείρονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της καταπίεσης των Ισραηλινών, που εκδηλώνεται με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις.

Η πρώτη Ιντιφάντα, που στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», υπήρξε μία νεανική εξέγερση. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Στην πρώτη εκδοχή της ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο.

Ένα ατύχημα βάζει φωτιά

Στις 8 Δεκεμβρίου 1987 ένα φορτηγό που οδηγούσε ένας Ισραηλινός έπεσε πάνω σε δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν Παλαιστίνιοι εργάτες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Την επομένη, μετά τις κηδείες των θυμάτων, ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών. Αναβρασμός επικράτησε στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή είναι η αρχή της ιντιφάντα, του «πολέμου των πετρών», που επεκτάθηκε σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Περισσότεροι από 1.200 νεκροί Παλαιστίνιοι

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 Ισραήλ και ΟΑΠ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον τις συμφωνίες του Όσλο για την παλαιστινιακή αυτονομία, οι οποίες επικυρώθηκαν με τη χειραψία του επικεφαλής της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ράμπιν.

Στις 24 του ίδιου μήνα οι υποστηρικτές της ΟΠΑ έλαβαν εντολή να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Σε διάστημα έξι ετών, 1.258 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ή εποίκους, σύμφωνα τον απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών. Η πλειονότητα των θυμάτων, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων ήταν κάτω των 16 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας του ισραηλινού στρατού να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Περίπου 150 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, κυρίως προς το τέλος της ιντιφάντα μετά την σκληρή τροπή που πήρε η εξέγερση υπό την προτροπή της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«120.000 με 140.000 Παλαιστίνιοι πέρασαν από τις φυλακές μας» στη διάρκεια της ιντιφάντα, δήλωσε το 1994 ο Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα από έναν ακροδεξιό Εβραίο που ήταν αντίθετος στη διαδικασία ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους.

Δεύτερη ιντιφάντα

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτέλεσε την αφορμή για τη δεύτερη ιντιφάντα.

Ο ισραηλινός στρατός θα ανακαταλάβει τις βασικές αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Όχθης και το 2002 θα εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον των Παλαιστίνιων. Το 2005 ο στρατός θα αποσύρει τον τελευταίο Ισραηλινό στρατιώτη από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ενός μονομερούς σχεδίου αποκλιμάκωσης.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με το ξέσπασμα οργής στην Παλαιστίνη και όλο τον αραβικό κόσμο μετά την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η Χαμάς έχει καλέσει σε μια τρίτη ιντιφάντα.

Με τις πέτρες της η πρώτη Ιντιφάντα έσπασε τη βιτρίνα της παντοδυναμίας της ισραηλινής φασιστικής μηχανής, δίνοντας ένα παράδειγμα στους λαούς του κόσμου. Πόσες ακόμα Ιντιφάντες θα πρέπει να γίνουν πριν τελικά επικρατήσει η δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους; (από το r-freepalestine.blogspot.gr, το άρθρο της Sonja Karkar, που δημοσιεύτηκε στην σελίδα The Electronic Intifada στις 10 Δεκέμβρη του 2007 για την 20η επέτειο από το ξέσπασμα της 1ης Ιντιφάντα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*