Μπάχαλο δίχως τέλος: Εθελοντική σύμφωνα με… – Πνευμονολογική Εταιρεία: Πάνω από 100 πνευμονολόγοι έχουν αιτηθεί διορισμό

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ της κυβέρνησης με τα self test για κορωνοϊό. Την Παρασκευή ο Άκης Σκέρτσος δεν διευκρίνισε εάν τα rapid test που βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται για να υπάρχει και η απαραίτητη ιχνηλάτηση. Την επομένη δήλωσε πως το self testing δεν θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα, ενώ χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά rapid test.

Την Τρίτη επανήλθε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική η δήλωση των αποτελεσμάτων των self test για κορονοϊό!

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι τα self test θα χορηγούνται στους πολίτες από αρχές Απριλίου, κάτι που οι φαρμακοποιοί θεωρούν αδύνατο. Παράλληλα παρέμεψε στο άμεσο μέλλον τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα self test είναι προ-τεστ, τονίζοντας ότι οι πολίτες αφού βγουν θετικοί θα μπορούν να μεταβούν σε δημόσιες δομές και να κάνουν δωρεάν rapid test. Επανέλαβε παράλληλα ότι δημιουργείται μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί κανείς εθελοντικά να δηλώνει αν είναι θετικός στον ιό με βάση το self test, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να το δηλώσει κάποιος, διότι πιστεύουμε στην ατομική ευθύνη κι ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα είναι να το δηλώσει» για να μπορέσει με βάση αυτό για παράδειγμα να πάρει άδεια από τη δουλειά του πρόσθεσε.

«Τα φαρμακεία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο» πρόσθεσε ο υπουργός και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς «ξεκινήσαμε με τις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν λιγότερες ψηφιακές δεξιότητες σε σχέση με τους νεότερους».

Ολόκληρο το βίντεο :

 

Γκρεμίζει τα ψέματα Κικίλια-κυβέρνησης και η Πνευμονολογική Εταιρεία: Πάνω από 100 πνευμονολόγοι έχουν αιτηθεί διορισμό στην 1η και 2η ΥΠΕ και οι περισσότεροι παραμένουν εκτός ΕΣΥ

Γκρεμίζει με πάταγο τις διαβεβαιώσεις του Βασίλη Κικίλια και της κυβέρνησης ότι έχουν προσληφθεί όσοι γιατροί είναι διαθέσιμοι για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος να είναι η επίταξη ιδιωτών γιατρών και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με ανακοίνωσή της όπου, αφού εκφράζει επιφυλάξεις για την επίταξη, προτείνει λύσεις για τη στήριξη των νοσοκομείων, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από 100 πνευμονολόγοι που έχουν κάνει αίτηση στην 1η και 2η υγειονομική περιφέρεια (Αττική, Πειραιά και Αιγαίου) για να διοριστούν και παραμένουν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ.υπουργού, εκτός του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΠΕ καταθέτει ορισμένες προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ιδιώτες πνευμονολόγοι βρίσκονται από πέρσι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει, οι «ιδιώτες Πνευμονολόγοι, βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας, προ έτους, στην 1η γραμμή μάχης προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID ασθενών κατ΄οίκον».

Στις προτάσεις της Πνευμονολογικής Εταιρείας βρίσκεται η άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων γιατρών και άμεση ένταξη των Πνευμονολόγων, των Παθολόγων αλλά και των Αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΕΠΕ:

  • ΑΜΕΣΗ πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • ΑΜΕΣΗ ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ – με δυνατότητα παραμονής, σε μόνιμη θέση στην συνέχεια ή/και ισχυρής μοριοδότησής τους στις επικείμενες κρίσεις. Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 Πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ.
  • Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – (την πρόταση αυτή την έχουμε κάνει ήδη προς το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα).

Όπως επισημαίνεται: «οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των ιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το Υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση.

Επιπρόσθετα – και εφόσον απαιτηθεί – να επιτραπεί σε Συναδέλφους που το επιθυμούν (πολλοί εκ των οποίων σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με το ΔΣ της ΕΠΕ δήλωσαν ότι θα το έκαναν αυτό τελείως εθελοντικά) να δηλώσουν συμμετοχή στην λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες. Αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η Πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» , τονίζει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.