Μπάιντεν: Εξήγγειλε την ανάπτυξη χιλιάδων νέων στρατευμάτων στην Ευρώπη — Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία, Φινλανδία — «Ναι» από τη Βουλγαρία στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ

Την ανάπτυξη χιλιάδων νέων στρατευμάτων, την αποστολή πλοίων, αεροσκαφών και πυραύλων σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη σε μόνιμη βάση, αλλά και τη δημιουργία νέου..

Την ανάπτυξη χιλιάδων νέων στρατευμάτων, την αποστολή πλοίων, αεροσκαφών και πυραύλων σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη σε μόνιμη βάση, αλλά και τη δημιουργία νέου στρατηγείου της αμερικανικής 5ης Στρατιάς στην Πολωνία ανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας την ένταση των πολεμικών προετοιμασιών και τους επιθετικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

«Έχουμε έρθει στο ραντεβού, αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας ακόμη Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός μόνιμου Στρατηγείου του 5ου Σώματος του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία, ενώ είπε ότι θα γίνουν «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία, ενώ θα αναπτύξει δύο πρόσθετες μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε μια “φινλανδοποίηση” της Ευρώπης, αλλά παίρνει αντιθέτως μια “NATOποίηση” της Ευρώπης», είπε.

 

Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν «εντάσεις» στη σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria, στον απόηχο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες, καταγγέλλοντας τις “ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες” του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του», όπως είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Interfax, είπε ότι οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο απώτατος στόχος, συνέχισε, είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ επανέλαβε, σχολιάζοντας το πυραυλικό πλήγμα σε ένα ουκρανικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.

 

«Ναι» από τη Βουλγαρία στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ

Η βουλγαρική κυβέρνηση επικύρωσε σήμερα, μερικές ημέρες μετά μια ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του“, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Οι βουλευτές τάχθηκαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιουνίου και ενεργεί ως διαμεσολαβητής στο θέμα αυτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε “ικανοποίηση” για την ψηφοφορία, μιλώντας για μια “σημαντική πρόοδο” παρότι υπάρχει “ακόμη δουλειά” που πρέπει να γίνει.

Ένα διμερές πρωτόκολλο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Από το 2020, η βουλγαρική θέση εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα Τίρανα, τις δύο υποψηφιότητες που συνδέονται με την ΕΕ.

Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων έχει αυξηθεί, και το θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της περιοχής τίθεται κατά τρόπο πιο πιεστικό.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα Σκόπια πρέπει κυρίως να δεσμευτούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους για να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να “εφαρμόσουν” μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους.

Η Βόρεια Μακεδονία καλείται επίσης να αναθεωρήσει τα σχολικά της προγράμματα και να ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής αστυνομίας που πρέπει να δείχνουν την κακομεταχείριση που επιφυλασσόταν στους Βούλγαρους σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Το θέμα της γλώσσας, που η Σόφια θεωρεί ως μια βουλγαρική διάλεκτο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η πρόταση συμβιβασμού “υπό την υφιστάμενη μορφή της” ήταν “απαράδεκτη”.