Μιχαηλίδης: «Αποκαλύπτεται η τυχοδιωκτική πολιτική της ΝΔ με τις μόνιμες δομές στα νησιά» – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καμία στήριξη στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού»

«Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός μάς ενημέρωσε πως οι υπερδομές στα νησιά θα είναι μόνιμες και πως αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης του», σημειώνει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επισημαίνει: «Αστεία και η προσπάθεια του κ. Μηταράκη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά πως δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη δομή στα νησιά, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των νησιωτών. Στη Θεσσαλονίκη μας ενημέρωσε πως οι υπερδομές στα νησιά θα είναι μόνιμες και πως αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης του», τονίζει συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και προσθέτει: «Δεν μας εκπλήσσουν οι τυχοδιωκτικές τακτικές του. Η λαθροχειρία, η τυμβωρυχία και οι επικοινωνιακές φούσκες είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής του. Αστεία και η προσπάθεια του κ. Μηταράκη να δικαιολογήσει χθες τα αδικαιολόγητα».

 

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καμία στήριξη στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αναπλ. Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο Πάνου Σκουρολιάκου.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Για ν’ αντιμετωπιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτείτο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης.

Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις  αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή.  Ενώ οι  εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επετράπησαν πριν τον Ιούλιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η πλειονότητα των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους, που ενώ έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστεί να τεθούν σε δεκατετραήμερη καραντίνα θα χάσουν τη δουλειά τους.  Απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν  οικονομικά, ενώ έχουν εκπληρώσει  την κοινωνική τους υποχρέωση και έχουν  εμβολιαστεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου που είναι η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο, η παροχή δωρεάν τεστ για όλους, η αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, η υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 και η παροχή εποχιακού επιδόματος  σε όλους;