Μια συμπαντική, διαχρονική, μουσική ευχή! “Universal Flame”

Ζεστές Αλκυονίδες μέρες: ο μύθος και ο συμβολισμός τους | Μπέτσκας

Με αφορμή την εύστοχη, χθεσινή παρατήρηση του μαέστρου Daniel Barenboim στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης πως “πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι μας, διότι ο covid-19 αποτελεί μια Ανθρώπινη καταστροφή…”

Μια συμπαντική, διαχρονική, μουσική ευχή! “Universal Flame”

Από το Γιάννη Κρουσίνσκυ

Είπα να σας προτείνω από τελείως διαφορετικό, πολύ πιο απλό, αλλά εξίσου συμπαντικό, μουσικό μονοπάτι, ένατραγούδι του Devin Townsend από το ομώνυμο, μουσικό τουProject.Λέγεται “Universal flame.” Από το album “Sky Blue”(1ο μέρος του διπλού album Z2)

Διότι είναι οχορωδιακός επίλογος του τραγουδιούαυτού τόσο ελπιδοφόρος!Ξεπερνώντας το “ακατόρθωτο,” κάποια στιγμή θα τελειώσουν όλα αυτά: “Though you feel you ’re far gone, never to love again, remember to have faith now, the sun will rise again!!!”

Υποσημείωση: τη λέξη “faith” μπορεί να τη μεταφράσει ο καθένας, σύμφωνα με τη δική του κοσμοθεωρία…Αν και προσωπικά, προτιμώ τη λέξη εμπιστοσύνη…

Και όμως, με συμπαντική απήχηση!!!

Ναι, μπορεί μεν να γράφτηκε το 2014 και να το ακούγαμε τότε για άλλους λόγους ανθρωπιστικής συσπείρωσης, αλλά έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν νομίζω, ότι διαφέρει πολύ η αποφυγή των τοξικών ανθρώπινων σχέσεων από την αποφυγή μιας πανδημίας. Και τα 2 σκοτώνουν. Απλώς με διαφορετικό τρόπο. Το ένα την Ψυχή και το άλλο την ίδια τη Ζωή. Το πρώτο, το έχετε ζήσει όλες και όλοι σας, σε διάφορες, ψυχοφθόρες βαθμίδες. Κάποιες/κάποιοι μάλιστα πολύ περισσότερο. Την προηγούμενη χρονιά άλλωστε, μάς το εκμυστηρεύτηκαν με θάρρος τόσα αξιοπρεπή θύματα, που αποκάλυψαν, ότι κακοποιήθηκαν ή ταλαιπωρήθηκαν από αποτροπιαστικούς θύτες. Μας εκμυστηρεύτηκαν όμως επίσης, τι πέρασαν και διαφορετικά θύματα. Ασθενείς που γλύτωσαν από τον απειλητικό covid-19…Οι θύτες και ο covid-19 στέρησαν την αγάπη από τους ανθρώπους. Την ανθρώπινη επαφή. Κάποια στιγμή θα νικηθούν όμως αυτοί οι απαίσιοι παράγοντες, που απομάκρυναν την Ανθρωπιά. Θα τους νικήσουμε εν καιρώ μαζί!

Ο λόγος, που γράφω αυτό το αυθόρμητο κείμενο, είναι, ότι ακούγοντας και πάλι αυτό το τραγούδι Universal flame” χθες (σε στούντιο & ζωντανή εκτέλεση), οραματίστηκα ξαφνικά να έχει τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η αποκαρδιωτική πανδημία. Μα και όλες οι δηλητηριώδεις, αμοραλιστικές σχέσεις. Τότε είδα να αγκαλιάζονταισε μια καλύτερη κοινωνίαοιενάρετοι άνθρωποι, πουαισθάνονται πραγματικά νέοι, χορεύονταςμε λύτρωσηυπό μουσικήόλες/όλοι μαζί. Ενθυμούμενοι με συγκίνηση τις ανθρώπινες απώλειες, ξεπερνώνταςτα βαθιά ψυχικά τραύματα και τιμώντας πλέον τη ζωή, με περισσότερη ουσία!

Θα μπορούσε, μαζί με άλλα τραγούδια, αυτό να αποτελεί έναν παγκόσμιο μουσικό ύμνο για τη δύσκολη Νίκη του Ανθρώπου, κατά των επίμονωνεχθρών, αμοραλισμού και covid-19. Σε ένα πιο Πολιτισμένο και Υγιές μέλλον…Άραγε, so far away” όντως; Ο επίλογος μάς υπόσχεται κάτι άλλο…Ρεαλιστικό και Μαγικό ταυτοχρόνως. Φανταστείτε για λίγο, πώς θα ήταν να τραγουδούσαμε όλοι μαζί αυτό τον επίλογο, μόλις υπάρξει αίσιο τέλος από όλα αυτά…

Για το μουσικό μέρος…

Είναι γνωστό, ότι μερικές φορές μπορείς να εκφράσεις την ενέργειά σου καλλιτεχνικά με πολύ πιο απλό τρόπο. Αυτό έκανε και ο Devin Townsend (μουσικήστίχοι, φωνή & ηλεκτρική κιθάρα) εδώ. Ο ίδιος σαφέστατα έχει γράψει πολύ πιο σύνθετα τραγούδια. Όμως αυτές οι δοκιμασμένες βάσεις (σε μπάσο & ντραμς), οι έγκυροι, μουσικοί χρωματισμοί (είμαι σίγουρος, ότι ακούμε & πλήκτρα εκτός από κιθάρες), κατόπιν ένα πολύ δυνατό break σε μουσική και στίχους, έπειτα ένα ουσιώδες κιθαριστικό σόλο στο σωστό χρόνο, τα εκρηκτικά φωνητικά του Devin, όπως και τα αντίστοιχα γαλήνια διαπεραστικά της υπέροχης Anneke Van Giersbergen, συντελούν σε κάτι όμορφο. Και σίγουρα νεανικό!Όλα αποκτούν άλλη διάσταση φυσικά,μόλιςεμφανίζεται αυτός ο συγκινητικός, χορωδιακός επίλογος, που σου δίνει τόση δύναμη!!! Χώρια το ηχητικό, αισθαντικό κομμάτι της ολοκλήρωσης του τραγουδιού.

Για το στιχουργικό μέρος…

Τι ωραία κεντρική ιδέα να μην εξωραΐζεις τα κακώς κείμενα, αλλά παράλληλα να προσπαθείς να τα αντιμετωπίζεις και να τα υπερνικάς. Αγαπημένα σημεία:

Α)Through all the winds ochange and all the people lying for you,
You are ogolden mind, the passion overflowing from you”

ΒYou are sfar away – Look for hope and iwill find you!

Γ) Το break που λέγαμε πρωτύτερα…Γιατί “πυροβολεί” τον ακροατή με αφοπλιστική αγάπη:

I won’t hold back anything
and I won’t care, iyou don’t hear.
Cause all I want itbtrue
and say tall, that i love you tonight”

Δ) Και φυσικάοσυναισθηματικός, χορωδιακός ελπιδοφόρος επίλογος, που πάει το τραγούδι σε άλλη διάσταση…

Though you feel you’re far gone,
never tlove again,

remember thave faith now,

the sun will rise again!”

Ακολουθούν, όλοι οι στίχοι του δυναμικού τραγουδιού…

Flame! Universal flame!


Can’t stand the shame!


Universal flame!


The universe unfolds for you tonight

Through all the ways you’ve tried trid your lives ocrying I know,
The world ifull oall the sickness and the dying heroes

Sfar away – you know who you are
You are sfar away – Only wanted tbwith you

Flame! Universal flame!
The universe unfolds for you tonight.

Through all the winds ochange and all the people lying for you,
You are ogolden mind, the passion overflowing from you

Sfar away – you know who you are
You are sfar away – Look for hope and iwill find you!

Flame! (you know who you are)
Universal flame! (look for hope, its searching for you)
Flame! (you know who you are)
Universal flame!
The universe unfolds for you tonight.

I won’t hold back anything
And I won’t care iyou don’t hear
Cause all I want itbtrue
And say tall that i love you tonight

Sfar away, you are sfar away…

Can’t stand the shame!
Universal flame!
Can’t stand the shame!
Universal flame!
The universe unfolds for you tonight.

Though you feel you’re far gone,
never tlove again,
remember thave faith now
the sun will rise again!