Μιανμάρ: Να ασκηθεί πίεση για να αποτύχουν οι πραξικοπηματίες ζητά ο Γκουτέρες – ΗΠΑ: Η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν πρέπει να καθυστερήσει

Μιανμάρ: Να ασκηθεί πίεση για να αποτύχουν οι πραξικοπηματίες ζητά ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να «κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες – κλειδιά και η διεθνής κοινότητα ώστε να ασκήσουν πίεση στη Μιανμάρ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα θα αποτύχει».

«Μετά τις εκλογές που θεωρώ ότι εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη από το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος της de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκρινε ότι εάν η 75χρονη «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

«Ελπίζω ότι η δημοκρατία θα προοδεύσει ξανά στη Μιανμάρ, αλλά γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φυλακισμένοι να αφεθούν ελεύθεροι, πρέπει η συνταγματική τάξη να αποκατασταθεί», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηλίτευσε εξάλλου το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει μπορέσει από την Τρίτη να καταλήξει σε συμφωνία, να πάρει ομόφωνα μια απόφαση, μετά την κατεπείγουσα σύγκλησή του με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στην αρχή της εβδομάδας προς διαπραγμάτευση, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρεται ότι το ΣΑ καταδικάζει «το στρατιωτικό πραξικόπημα» και απαιτεί «την άμεση απελευθέρωση» όλων όσοι συνελήφθησαν παράνομα. Αξιώνει ακόμη να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από τους στρατηγούς για έναν χρόνο.

Την Τετάρτη το βράδυ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ανάμεσα στα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ιδίως με την Κίνα και τη Ρωσία, που εμπόδισαν την Τρίτη την υιοθέτηση της διακήρυξης.

Ο βιρμανικός στρατός έβαλε τέλος απότομα στην εύθραυστη, βραδεία διαδικασία μετάβασης της Μιανμάρ στη δημοκρατία τη Δευτέρα, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συλλαμβάνοντας την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, τον πρόεδρο Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

 

ΗΠΑ – Κογκρέσο: Η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν πρέπει να καθυστερήσειΗΠΑ - Κογκρέσο: Η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν πρέπει να καθυστερήσει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατιωτών τους από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο μια δικομματική, συμβουλευτική επιτροπή.

Η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων θα πρέπει να εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά και από την προθυμία των Ταλιμπάν να περιορίσουν τη βία και τη δράση της Αλ Κάιντα.

Η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως οι συνθήκες για την επιτυχή ολοκλήρωσή της δεν θα έχουν εκπληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Η αποχώρηση όλων των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο, στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την αναβίωση της απειλής της Αλ Κάιντα, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση.

Η Ομάδα Μελέτης για το Αφγανιστάν τονίζει ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πρέπει (…) απλώς να παραδώσουν τη νίκη στους Ταλιμπάν», ασκώντας εμμέσως κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επειδή έκανε παραχωρήσεις στους ισλαμιστές αντάρτες, σε μια προσπάθεια να λήξει τον πόλεμο.

Στην Ομάδα αυτή, που συστάθηκε κατόπιν αιτήματος του Κογκρέσου, συμπροεδρεύουν ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου και η Ρεπουμπλικανή πρώην γερουσιάστρια Κέλι Αγιότ.

Ο Ντάνφορντ είπε σε δημοσιογράφους ότι η έκθεσή τους κοινοποιήθηκε σε συμβούλους του προέδρου Τζο Μπάιντεν –όπως ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο διαπραγματευτής που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση– οι οποίοι την έκριναν «χρήσιμη». Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους για να διασφαλίσουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα μεταξύ των Ταλιμπάν και μιας αντιπροσωπείας στην οποία θα μετέχουν και Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*