Μιανμάρ: Κλιμακώνει τη βία η χούντα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς χωριών – Αποκλειστικό: Κάτοικοι της Μιανμάρ δραπετεύουν στην Ινδία

Μιανμάρ: Κλιμακώνουν τη βία οι δυνάμεις της χούντας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς χωριών

Περίπου 3.000 κάτοικοι σε χωριά της πολιτείας Κάρεν στη νοτιοανατολική Μιανμάρκατέφυγαν σήμερα, Κυριακή, στην Ταϊλάνδη έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο μιας εθνοτικής ένοπλης ομάδας, όπως έγινε γνωστό από μια οργάνωση ακτιβιστών και από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομέςσε πέντε περιοχές της συνοικίας Μουτράου, κοντά στο σύνορο, περιλαμβανομένου ενός καταυλισμού εκτοπισμένων, σύμφωνα με την Οργάνωση Γυναικών της Κάρεν.

«Προς το παρόν οι χωρικοί κρύβονται μέσα στη ζούγκλα καθώς περισσότεροι από 3.000 πέρασαν στην Ταϊλάνδη αναζητώντας καταφύγιο»,

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, οι δυνάμεις της χούντας άνοιξαν πυρ την Κυριακή ενάντια σε κόσμο που συγκεντρώθηκε για την κηδεία ενός από τους 114 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, το Σάββατο, στην πιο αιματηρή ημέρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου

Τουλάχιστον έξι παιδιά μεταξύ 10 και 16 ετών ήταν μεταξύ των 114 νεκρών, όπως μεταδίδουμ τοπικά μέσα ενημέρωσης και μαρτυρίες. Το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά πλέον τους 400.

Η Ουάσινγκτον είναι «σοκαρισμένη» από τις δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Μιανμάρ, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταγγέλλοντας την «τρομοκρατία» που ασκεί ο στρατός που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την αιματοχυσία που προκάλεσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ, που αποδεικνύει ότι η χούντα θα θυσιάσει τις ζωές των ανθρώπων προς εξυπηρέτηση ολίγων», τόνισε ο Μπλίνκεν σε ανάρτηση στο Twitter.

 

Αποκλειστικό CNNi: Κάτοικοι της Μιανμάρ δραπετεύουν στην ΙνδίαΑποκλειστικό CNNi: Κάτοικοι της Μιανμάρ δραπετεύουν στην Ινδία

Οδοιπορικό που αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μιανμάρ με την βίαιη καταστολή της στρατιωτικής χούντας και ωθεί τους κατοίκους της να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ινδία κάνει το CNNi.

Ειδικότερα, στο αποκλειστικό ρεπορτάζ, το CNNi μίλησε με μια 36χρονη έγκυο γυναίκα που μπήκε στην Ινδία μαζί με την 5χρονη κόρη της και τον σύζυγό της, που λέει ότι υπηρετούσε ως αστυνομικός.

Όπως μεταφέρει η δημοσιογράφος, Βεντίκα Σουντ, από τότε που ανέλαβε η στρατιωτική χούντα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ με μια από τις κυριότερες διεξόδους να καταλήγει στο Μιζοράμ, ένα εκ των τεσσάρων βορειοανατολικών κρατιδίων της Ινδίας που συνορεύει με την πολύπαθη χώρα.

Άνθρωποι που πέρασαν στην Ινδία από τη Μιανμάρ, ισχυρίστηκαν στο CNNi ότι η στρατιωτική χούντα διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει διαδηλωτές, κάτι που το δίκτυο δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή.

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο επικοινώνησε με την πρεσβεία της Μιανμάρ για να μας λάβει μια απάντηση, χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*