Μητσοτάκης: Σύγχρονο και διαφανές σύστημα υιοθεσίας στην Ελλάδα – Δύο τάσεις «διαδηλώνουν» στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοίδη 

Μητσοτάκης: Σύγχρονο και διαφανές σύστημα υιοθεσίας στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Προστασίας Παιδιών «Η Μητέρα» και επισήμανε ότι η κοινωνική πρόνοια θα ενισχυθεί με έμφαση στις υπηρεσίες που μεριμνούν για τα παιδιά

ΗΕλλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, που μπορεί να συνδέσει γρήγορα παιδιά με γονείς που θέλουν να τους προσφέρουν τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στο κέντρο προστασίας παιδιών «Η Μητέρα».

Η λειτουργία του ψηφιακού συστήματος, που διαθέτει πια πλήρη βάση δεδομένων ώστε να συνδέει αποτελεσματικά παιδιά με γονείς, έρχεται λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού -τον περασμένο Δεκέμβριο- ότι έως το τέλος του 2020 οι κοινωνικές υπηρεσίες θα είχαν αποκτήσει συνολικό έλεγχο της πληροφορίας, με την εγγραφή όλων των ανηλίκων που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η κοινωνική πρόνοια θα ενισχυθεί, με έμφαση στις υπηρεσίες που μεριμνούν για παιδιά. «Έχουμε χρηματοδοτήσει πολύ πιο ενεργά την Υγεία και θα ήθελα να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν στο παιδί. Ξέρετε τους περιορισμούς τους οποίους έχουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι ο κορονοϊός μας υποχρέωσε να κάνουμε και μία συνολική αναδιάταξη κάποιων προτεραιοτήτων. Από αυτή την πλευρά, σίγουρα η πρόνοια δεν θα είναι χαμένη. Θα είναι ωφελημένη», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του βελτιωμένου συστήματος, συνομίλησε με εργαζόμενους και εθελοντές στη μονάδα «Η Μητέρα», επισκέφτηκε κοιτώνες όπου διαμένουν παιδιά διάφορων ηλικιών.

Κατά τη συζήτηση με τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος, σημειώθηκε ότι το αναβαθμισμένο σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής δεν θα κάνει διαχωρισμούς σε βάρος παιδιών που έχουν προβλήματα υγείας ή κινητικές δυσκολίες, ενώ επισημάνθηκε η σημασία να διευκρινιστούν οι διαφορές ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για την πρώτη είναι σταθερά λιγότερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι το σύστημα θα παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος δίχως εκπτώσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων για αναδοχή ή υιοθεσία. Στόχος, τόνισε, είναι τα παιδιά να μην παραμένουν σε δομές προστασίας για αχρείαστα μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής μας: Εάν υπάρχει οικογένεια που θέλει παιδί και παιδί το οποίο μπορεί να πάει σε οικογένεια και μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το πάντρεμα μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνεται συντομότερα παρά αργότερα», είπε. Τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε σπιτικά όπου «θα μείνουν και θα έχουν την αγάπη και την φροντίδα που τους αξίζει», προσέθεσε.

Στη συνάντησή του με γονείς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν βιώσει μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας στο παρελθόν, τονίστηκε ότι το νέο σύστημα μειώνει την αναμονή αλλά ταυτόχρονα καταπολεμά «μαύρες» συναλλαγές. «Η διαφάνεια είναι η θεραπεία για την παρανομία τελικά. Εάν δεν μπορείς να παρέμβεις, αν δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι, αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, δεν υπάρχει και υπόνοια συναλλαγής μετά», δήλωσε.

Τα βήματα που έχουν γίνει

Από τις αρχές του 2020 η κυβέρνηση έχει προβεί σε σειρά ενεργειών ώστε να αναβαθμίσει, να ψηφιοποιήσει και να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, το οποίο αποτελεί πυλώνα της μέριμνας για τα παιδιά που χρειάζονται προστασία.

Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας. Ακολούθησε η εκπαίδευση 130 επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ως αποστολή να προετοιμάσουν τους υποψήφιους γονείς σχετικά με τις ανάγκες της αναδοχής ή της υιοθεσίας.

Τον Ιούνιο άρχισαν, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους γονείς σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος κατάρτισης πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), οι οποίοι θα ενισχύσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην επεξεργασία αιτημάτων για αναδοχή και υιοθεσία.

Χάρη σε αυτά τα κρίσιμα προπαρασκευαστικά βήματα, στις 6 Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών (https://www.anynet.gr/).

Μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ο οποίος αξιοποιεί την βάση αντικειμενικών δεδομένων, το σύστημα μελετά τους φακέλους παιδιών και υποψήφιων γονέων και στη συνέχεια παράγει προτάσεις σύνδεσης.

Ήδη έχουν υποβληθεί από τον αλγόριθμο 202 προτάσεις, 84 για αναδοχή και 118 για υιοθεσία.

 

Δύο τάσεις «διαδηλώνουν» στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοίδη

Δύο τάσεις «διαδηλώνουν» στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοίδη 
Ερωτηματικό, η στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

Μπροστά σε διλήμματα βρέθηκε η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, παρότι η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει «ναι» μετά τις προτάσεις που κατέθεσε και έγιναν αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.

Μάλιστα η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής σκοπεύει να περιγράψει το σκεπτικό -το οποίο και αποτέλεσε την βάση της απόφασης του Κινήματος Αλλαγής για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις- με την ομιλία της στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.

Λίγες ώρες ωστόσο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής παραμένουν αναμμένες οι φωτιές που άναψαν από τις έντονες διαφωνίες μεταξύ στελεχών του κόμματος για το «γράμμα και το πνεύμα» του νομοσχεδίου. Οι φωτιές άναψαν και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, παρότι έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για την έγκαιρη κατάσβεσή τους από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο λόγος αυτονόητος. Μια πιθανή καταψήφιση από σημαίνοντα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προκαλούσε ενδεχομένως ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ παλεύει να ανέβει δημοσκοπικά προσεγγίζοντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και δη των «διστακτικών» απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γεγονός ότι η συζήτηση που έγινε χθες στο συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν ήταν μόνο ο έμπειρος Χάρης Καστανίδης αλλά και άλλοι βουλευτές που διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το «ναι» στο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Επιφυλάξεις διατύπωσαν , όπως λέγεται και ο Μιχάλης Κατρίνης και η Λίτσα Λιακούλη– όμως στο φινάλε της συζήτησης όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ειδικά μετά τις τροποποιητικές παρεμβάσεις που πέτυχαν σε αυτό. Από την συνεδρίαση απουσίαζε πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί -όπως φυσικά και η Φώφη Γεννηματά– για τις έντονες αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών Οργανώσεων ανά την Ελλάδα αλλά και βασικών Τομέων της Χαριλάου Τρικούπη.

Θα καταψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός; Το τοπίο παραμένει θολό. Άνθρωποι που συνομιλούν συχνά μαζί του στοιχημάτιζαν ότι θα ταχθεί κατά του νομοσχεδίου. Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια σημείωναν με νόημα την πληροφορία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλυτική συζήτηση με την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά για το θέμα. Κι ότι αν επιμείνει στους όποιους λόγους της διαφωνίας του μπορεί να απουσιάζει από τη Βουλή την κρίσιμη ώρα, προκειμένου να μην φέρει το κόμμα του σε δυσκολότερη θέση.

Η Φώφη Γεννηματά σκοπεύει να στηρίξει την επιλογή του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή: ναι επί της αρχής και κατά σε ένα άρθρο, εφόσον δεν γίνουν και νέες αλλαγές την τελευταία στιγμή.

Όπως εξηγεί ο Μανώλης Όθωνας, στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου «προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές, που παρενέβαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου, άλλαζαν ουσιαστικά την αντίληψη του. Επομένως είχαμε μια συνεπή στάση σε αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε δύναμη μαχητικής όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής εποικοδομητικής αντιπολίτευση γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι, να ψηφίσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα, απλά εσύ να έχεις κάνει τον “τσάμπα μάγκα” με κραυγές λαϊκισμού όπως επιλέγει παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η δική μας πολιτική αντίληψη αυτή, έχει τις δυσκολίες της, στην κατανόηση της αλλά εμείς θα επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή». Στην ίδια «γραμμή» είναι και ο επίσης στενός συνεργάτης της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι: «Εμείς αναδείξαμε το χρήσιμο δρόμο της αντιπολίτευσης. Τον σωστό δρόμο».

«Απέναντι» παρά τις εξηγήσεις της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να βρίσκονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον συνδικαλιστικό χώρο, που ζητούν την καταψήφιση του νομοσχεδίου.