Μητσοτάκης: Σταδιακά και με προσοχή το άνοιγμα τα Χριστούγεννα – Πέτσας για lockdown: Είναι πολύ μακριά τα Χριστούγεννα

Μητσοτάκης: Σταδιακά και με προσοχή το άνοιγμα τα Χριστούγεννα

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

 Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συμμετείχε απόψε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι Ουγγαρία και Πολωνία βάζουν φρένο στο Ταμείο.

Πέτσας για lockdown: Είναι πολύ μακριά τα Χριστούγεννα

Φωτογραφία αρχείου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σκοπός να λειτουργήσει η αγορά μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά τώρα δίνουμε μάχη

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και πέραν της 1ης Δεκεμβρίου άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνδέοντας το χρόνο και βάθος της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας με το βαθμό τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Άφησε επίσης ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ειδικότερα όσον αφορά στον εορτασμό των Χριστουγέννων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η αγορά το Δεκέμβριο και να υπάρξει μία σχετική κανονικότητα τις μέρες των εορτών, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει μία μάχη και δεν είναι προτεραιότητα η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown.

Ήδη από την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πέτσας απέδωσε τον υψηλό δείκτη θετικότητας στη Βόρεια Ελλάδα παρά τα ήδη ληφθέντα μέτρα σε χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών και προειδοποίησε ότι: “Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης των γενικών περιοριστικών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. “Εάν έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα προχωρήσουμε όπως έχει ο σχεδιασμός. Εάν συνεχίσουμε να έχουμε μία εικόνα όπως αυτή που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο” είπε και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι οι ειδικοί και η κυβέρνηση να αξιολογήσουν ακόμη την κατάσταση.

Ερωτηθείς ειδικότερα από το News 24/7 κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να ανοίξουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα, με δεδομένα και τα κρούσματα σε ιεράρχες και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νοσηλεύεται με κορονοϊό, ο κ. Πέτσας απάντησε σιβυλλικά: “Είναι πολύ μακριά ακόμη τα Χριστούγεννα. Σκοπός είναι να λειτουργήσει αγορά μέσα στο Δεκέμβριο και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιολογούμε τα μέτρα και να τηρούμε τα μέτρα. Εάν τηρούμε τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε αδικαιολόγητα το lockdown”.

Πρόσθεσε δε: “Ας δούμε πώς θα πάει το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες ημέρες και θα δούμε. Δεν είναι της στιγμής να μιλάμε για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος. όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο μπροστά μας”.

Στις εισηγήσεις των ειδικών παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς και εάν θα λειτουργήσουν καταστήματα και εστιατόρια πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από την καραντίνα και όχι να μείνει αέναα σε lockdown και επανέλαβε ότι: “Εάν τηρήσουμε τα μέτρα θα είναι πιο κοντά ορατό το ενδεχόμενο να βγούμε από αυτή την κατάσταση”, καθώς και ότι: “Είναι άκυρη η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα, όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας”.

Θέλησε όμως ταυτόχρονα να δώσει και στην κοινωνία ένα πεδίο ορατότητας για το άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο όμως πολλάκις ξεκαθάρισε ότι συνδέεται με το επιδημιολογικό φορτίο και άρα με την τήρηση των μέτρων.

Στο ερώτημα εάν στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην εξέλιξη της πανδημίας λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων, απάντησε αρνητικά καθώς δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μία πτώση στο επίπεδο μετάδοσης του ιού αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα επιθυμούσε η πολιτεία, για αυτό και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι ψηλά όπως για παράδειγμα χθες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

“Για αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη νιώθουν ότι είναι κορόιδο όσοι τηρούν τα μέτρα για να συνεχίσουν να τα τηρούν και για αυτό το λόγο αυξάνουμε τους ελέγχους στην περιοχή, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ελέγξουμε και τους χώρους εργασίας που φαίνεται να σχετίζονται με κάποια μετάδοση του ιού, αλλά και τις άσκοπες μετακινήσεις ενδεχομένως και μεταξύ σπιτιών ενώ αυτό απαγορεύεται”, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν εστίες μετάδοσης σε χώρους εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*